Çocuğumun ölüm kaygıları
5 yaşında oğlum var annem vefat ettikten sonra kaygı bozukluğu oluştu bunun önüne geçmiyorum okula bile gitmek istemiyor wc bile beraberiz onun yanında yokken bana bir şey olucak sanıyo ve beni yanlız bırakmak istemiyor okula gitmiyor gece yatarkende beraberiz bu durumu nasıl aşabilirim oğlumla ben kendimi de bu durumda iyi hissetmiyorum ona doğru bır şekilde yaklaşmak istiyorum ne yapabilirim bu durumda
Bu soru 11 Kasım 2024 19:20 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Öncelikle başınız sağolsun. Yaşanılan bu sürecin hem sizin için hem de oğlunuz için zor olduğunu hissedebiliyorum. Bu süreçte oğlunuzun yaşadığı kaygılar, bu kayıpla başa çıkmaya çalıştığını ve bu konuda zorlandığını, en çokta güvende hissetme ihtiyacının arttığını göstermektedir. 0-6 yaş grubunda çocuklar için ölüm soyut bir kavram olduğu için ve bu kavramı tam anlamlandıramadıkları için, hayatındaki olan bir insanın kaybından sonra onu hiç göremediği zaman ve hiç göremeyeceğini anladıkları zaman bu süreçle baş etmeleri zorlaşmaktadır. Bununla birlikte etrafındaki yakınlarını da kaybetmekten korkabilirler. Sevdikleri birini kaybettikten sonra geri kalan sevdiklerinin de aynı şekilde kaybolabilme düşüncesinden endişelenirler. Bundan dolayı sizi kaybetmekten ve bir daha göremeyeceğinden korktuğundan dolayı sürekli sizinle birlikte olma ve sizi yanında tutma ihtiyacı hissetmesi aslında normal ve anlaşılabilir bir tepki.
Bu süreçte oğlunuzun duygularını anlayarak aslında bu yaşadığı duyguların, üzüntünün ve kaygıların normal olduğunu anlamanız çok önemlidir. Bu sürece yakından şahit olduysa eğer böyle büyük kayıpların ve bir daha görememe hissinin onu üzmesinin normal olduğunu ona anlatın ve duygularını hissettiğinizi ona açıklayın. Onun duygularını kabul ettiğinizi ve ona bu konuda anlayışlı olduğunuz konusunda güven verin. Çünkü sizinle birlikte aslında oğlunuzda büyük bir kayıp yaşadı ve sizleri de bu şekilde kaybetmekten korktuğu için güvende hissetmek istemesi çok doğal. Ondan ayrı kaldığınız dönemlerde onu ne kadar çok özlediğinizi, onu çok sevdiğinizi ve onun yanında olmadığınız zamanlarda bile onun için güvenli bir alan sağladığınızı anlatın. Onun yanında olduğunuzu ve birlikte çok güzel vakit geçireceğinizi onun yanında olduğunuzu hissettirin. Oğlunuza bu güveni sağlamanız ve böyle cümleler kurmanız onu biraz daha rahatlatacaktır ve bu kaygılarını azaltacaktır. Ona güven verici cümleler kurduktan sonra ve bu güveni sağlıklı bir şekilde inşa etmeye başladıktan sonra ufak ufak zamanlarda ayrı kalmaya alıştırabilirsiniz. Fakat bu aniden olmamalı. Başlangıç sürecinde kısa süreli ayrılıkları planlayarak oğlunuzu yalnız kalmaya alıştırabilirsiniz. Örneğin aynı odada olduğunuz zaman odanın bir alanında tek başına oynamasını ve tek başına vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Ama tek kalmadan önce ''5 dakika sonra yanına geleceğim'' gibi güven verici cümleler kurarak sonrasında yanına gidebilirsiniz. Söz verdiğiniz şekilde ''Ben işlerimi bitirdim ve .... dakika içinde yanına geldim'' gibi cümlelerle yanına gideceğinizin güvenini ona verebilirsiniz.
Okula alıştırma sürecine yavaşça başlayabilirsiniz. Okula gitmek şuan için zorlayıcı bir süreç ise, okuldaki öğretmeniyle konuşup ilk olarak tam gün değil de birkaç saat veya yarım gün olacak şekilde daha kısa sürelerle okula gitmeye başlayabilirsiniz. İlk etapta okulda bekleyip onun güven duymasını sağlayarak ilerleyebilirsiniz. Ona okulda güvende olduğunu ve okul saatinden sonra onunla birlikte keyifli vakit geçireceğinizi, okulda bir şeye ihtiyacı olduğunda öğretmeninden her zaman destek isteyebileceğini söyleyebilirsiniz. Bu cümleler oğlunuzun okula karşı kaygısını azaltarak güven duymasını sağlayacaktır. Güven duymaya başladıkça ve alıştıkça bu süreyi yavaş yavaş arttırabilirsiniz. Bu süreçte bir diğer önemli durum uyku sürecine geçiş durumunu sağlıklı bir şekilde ilerletmektir. Gece tek olduğu zaman yaşadığı duygudan dolayı kaygısının artması çok doğal. Gece oğlunuzun yanında olmanızı istemesi, aslında ayrılık kaygısıyla baş etmeye çalıştığının göstergesi olabilir. Uyku öncesinde onu rahatlatan kitaplar okuyarak ve rahatlatıcı masallar okuyarak oğlunuzun kaygılarını azaltan ve sakin bir gece geçirmesini sağlayacak rutinler oluşturabilirsiniz. Her gece yatmadan önce sarılarak, onu çok sevdiğinizi, gece korktuğu zaman seslendiğinde yan odada olduğunuzu, onu her zaman duyacağınızı ve ona seslenebileceğini söyleyerek oğlunuzun rahat uykuya geçmesini sağlayabilirsiniz. Sonrasında yavaş yavaş kendi başına uyumasını destekleyebilirsiniz.
Yaşanan bu sürecin hem sizin için hem de oğlunuz açısında hem zor hem de duygusal bir süreç olduğunu anlıyorum. Bu süreçte bu adımları uyguladıktan sonra oğlunuzdaki kaygılarda hala bir artış söz konusuysa bir oyun terapistinden destek almayı düşünebilirsiniz. Alacağınız bu profesyonel destek oğlunuzun bu duygularla baş etmesini kolaylaştırarak duygularını daha sağlıklı bir şekilde ifade etmesini sağlayacak ve bu kaygıyla baş etme konusunda hem size hem de ona daha iyi rehberlik edebilir. Yaşanılan bu kaygı bozukluğu, böyle bir kaybın ardından doğal bir süreçtir. Fakat sabırlı ve güven verici bir yaklaşım bu süreci biraz daha kolaylaştıracaktır. Bu süreçte sadece zaman gerekli ve zamanla, kabullendikçe yaşanılan bu kaygılar biraz daha hafifleyecektir. Sormak istediğiniz ve süreç esnasında destek almak istediğiniz, detaylı bir bilgi almak istediğiniz durumda, buradan bizlere tekrar sorularınızı yöneltebilirsiniz. Tekrardan baş sağlığı ve sabırlar diliyorum.
Sevgilerimle
Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu