Çocukken yaşadıklarım şu an kaygı olarak geri geldi
Çocukluğumdan gelen sorunlarım şimdi kaygılarıma neden oluyor baskıcı bir aileyle nasıl başa çıkabilirim ben anlaşılmak istiyorum kimsenin ne düşündüğünü önemsemek istemiyorum sürekli diken üstündeymişim gibi hissediyorum mutlu olamıyorum İçimde sürekli kendimle konuşuyorum sinirliyim kızgınım ailemle konuşurken mutlu olamıyorum bana yakın hissetmiyorum kimseyi hepsi yapmacık geliyor mutsuzluktan kurtulamak istiyorum kendimi beğenmiyorum çekincen bir yapım var konuşmak evden çıkmak istemiyorum boşlukta gibiyim
Bu soru 6 Kasım 2024 11:25 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Yaşadıklarınızı içtenlikle paylaştığınız için teşekkür ederim. Duygularınızı, düşüncelerinizi analiz edip çözüm arayışına geçtiğin için sizi tebrik ediyorum.
Öncelikle çocukluk döneminizde yaşadıklarınızın sizi yıpratmış olmasını anlayabiliyorum. Ailevi sorunlar yaşayan birçok insan sizin hissettiğiniz gibi hissedebilir. Çocukluk dönemi yaşantılarımızın bugün olduğumuz kişi üzerinde yadsınamaz bir etkiye sahiptir. Baskı hissettiğiniz bir ortamda büyümek kendinizi ifade ederken zorlanmanıza, suçluluk hissetmenize, kaygılar yaşamanıza sebebiyet verebilir.
Sürekli diken üstünde gibi hissetmeniz temelinde suçluluk duygusu ile bağlantılı olabilir. Peki suçluluk duygusu nereden geliyor olabilir? Yaşadığımız birçok duygunun genellikle geçmişten gelen bir kaynağı vardır. Aşırı korumacı ailede büyümek, baskıcı ailede büyümek, çocuğun kendini ifade etmesine izin vermeyen ailede büyümek yaşadığınız bu suçluluk duygusuna neden olabilir. Bu duyguyu daha az deneyimlemek için size önereceğim birkaç şey var. Öncelikle kendinizi "diken üstünde hissettiğiniz" anları not etmenizi ve bu anlara sebep olan olayları yazmanızı rica edeceğim. Örneğin " Otobüste şoför bir yolcuya sesini yükseltti ve kendimi diken üstünde hissettim." veya " Patronum beni işten çıkaracak gibi hissediyorum, diken üstündeyim" şeklinde notlar alabilirsiniz. Hatta daha sonra bu notlarınızı yorum kısmında benimle paylaşırsanız üzerine konuşalım isterim.
Siz bu durumu değiştirmek için ilk adımı atmışsınız, ben de naçizane birkaç öneri daha ekleyerek size destek olmak isterim. Öncelikle daha iyi hissetmek bir süreçtir. Ne hissederseniz hissedin, hissettiğiniz şeyi sevin veya sevmeyin kendinize karşı şefkatli, anlayışlı ve sabırlı yaklaşmanız size oldukça yardımcı olacaktır. Nasıl başka bireyleri, arkadaşlarımızı dinleyip onların zorluklarına karşı anlayışlı yaklaşıyorsak kendimize karşı da böyle bir yaklaşım benimsemeliyiz.
Bu durumun günlük hayat kalitenizi kötü yönde etkilediğini düşünüyorsanız bir psikolog/ psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Sena Keşkek