Çocuklarımın bir şeyi yapmaması için ne yapmam gerekiyor?
Bir eşyayı almaması gerekiyorsa ve dinlemiyorsa bir kelimenin yanlış olduğunu nasıl anlatabilirim arkadaşları ile paylaşması gerektiğini güzel davranması gerektiğini nasıl anlatmam gerekiyor küçük çocuklar çok dinlemiyor bu konuda güzel bi dille desem bile nasıl bi cümle kullanmam gerekiyor
Bu soru 14 Ağustos 2024 20:47 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Öncelikle çocuklarınız ile konuşurken diz çökerek göz teması kurmak iletişiminiz için oldukça faydalı olacaktır. Elbette küçük çocuklarımız ile iletişim kurmak ve yönlendirmek zorlayıcı olabilir. Yanlış bir davranış sonucunda sesinizi yükseltmemelisiniz. "Hayır" , "yapamazsın" , "izin vermiyorum" gibi keskin cevaplardan kaçınmalısınız. " Bunu bu şekilde yapsan nasıl olur?" , " Bir dahaki sefer arkadaşlarınla paylaşmaya ne dersin?" gibi cevapları tercih etmelisiniz.
Bunların dışında alternatifler üretiniz.
Örneğin;
Almaması gereken eşyanın alternatifi olarak başka bir eşyayı ona sunun. Bu eşyalar birbirine benzer özelliklerde olursa odağını istediğiniz yöne çekmeniz daha kolay olacaktır.
Çocuklarınızı ödüllendirin.
Yaptıkları eylemlerin doğru veya yanlış olduğunu ,ödül aldıklarında veya almadıklarında ayırt edebilirler. Bu ödüller ufak ve motive edici olmalıdır. Hediyelerini verirken neden bunu hak ettiklerini tatlı dille ifade ediniz.
Karmaşık ve uzun cümlelerden kaçınınız. Olabildiğince net ve kısa cümleler ile iletişim kurmalısınız.Bir ebeveyn olarak zaman zaman bu konuda zorlandığınızı anlamaktayım ancak bu süreçte sabırlı ve istikrarlı olmanız gerekmektedir. Bu süreçte çocuklarınıza karşı tutarlı davranmalı ve kurallar belirleme konusunda net bir tavır takınmalısınız. "Lütfen" , "yalvarırım" gibi kelimeleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu tip kelimeleri kullanmak sizin sınırlarınızı ihlal eder.
Sınırlar belirlemelisiniz. Çocuklar, sizlerin hem ebeveyn olduğunuzu ve hem de koşulsuz sevgi beslediğinizi bilmelidirler. Kısacası saygı ve sevgiyi bir arada tutabilmek gereklidir.
Elbette bu süreçte bir uzman desteği almanız süreci en sağlıklı şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın