Psikoloji

Çocukluk travmalarımı nasıl aşabilirim?

Gizli Kullanıcı16 Ekim 2024 18:01

Merhaba Hocam çocukluk travmalarımızdan nasıl kurtuluruz neden büyüdükçe travmaların etkisi artar nelere yol açabilir ben güzel bir çocukluk geçirmedim benim güzel bir anım bile olmadı keşke çocukluk travmaları mı unutabilseydim geçmişin izleri silinmiyor bunu ancak yaşayan bilir yaşamayan... bilemez... anlatmak istediğim başka bi şey daha var cevap verir misinizin onu bilemiyorum? şimdiden teşekkür ederimmm iyi günler dilerim.🙏

Bu soru 18 Ekim 2024 09:55 tarihinde Psikolog Nuray Halaç tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,

Öncelikle soorunlarını tanımlayıp,anlamlandırıp soru sorma cesaretinde bulunduğun için kendinle gurur duymalısın.Diğer soruların için tabi ki de her zaman yazabilirsin.Mesajında bir çocukluk travmasına sahip olduğunu yazmışsın,ben isterim ki ilk önce travma nedir bir bunu konuşalım sonrasında var olduğunu düşündüğün durumunu tekrar bir gözden geçir ve değerlendir.Burada ki amaç temelin ne olduğunu belirledikten sonra gerekli çözümleri bulmak ve yapılabileceklere karar vermek olacaktır.

Travma; kişinin bedensel ,duygusal,psikolojik olarak bir başkası ya da bir olay sonrası zarar görme durumudur.Fiziksel travma,kaza,yaralanma,doğal afet,kişi ve olay sonucu zarar verici davranışları içermektedir.Duygusal travma ise kayıp,şiddet,kötü davranışlar,zorlayıcı deneyimler içermektedir.Bu noktada travma var ise bunun türünü belirlemeniz ilk adım olacaktır.

Trvama sonrası gösterilen tepkiler kişisel farklılıklar nedeniyle farklı tepkilere ve etkilere sebep olabiir yani siz bu tepkiyi sessiz kalarak gösterirken bir başkası bunun tam zıttını gösterebilir,standart ve beklendikl bir tepki grubu bulunmaz bu yüzden tepkilerimizi başkaları ile kıyaslıyor olmak bu konuda büyük strese yol açabilir.Yaşadığınız bu değişimlerin normal olduğunu unutmayın lütfen.Travmanızı tetikleyip korku ve kaygıya sebep olan herhangi bir şeyi (olay,durum,kişi,yer,zaman)fark etmeniz oldukça önemli bu noktada duygularınızın aslında durduk yere oluşmadığını fark etmeli ve olabildiğince bu noktaları not almalısınız.Travma anını sürekli yeniden yaşıyormuş hissi gelebilir ve bir türlü kurtulamadığınız düşüncelerin içinde kendinzi bulabilirsiniz.Travma bir anda kurtulunacak bir durum değildir ama gerekli terapi desteği ile kişi bununla baş etme mekanızmalarını öğrenir ve yaşamında etkilerini olabildiğince aza indirgeme becerileri geliştirir.Büyüdükçe travmaların etkilerinin artmasından ziyade çocukken anlamlandıramadığımız,tanımlayamadığımız olaylar biz yetişikin oldukça anlam kazanmaya başlar.Aslında hep ordadır ama biz hayatta deneyim kazandıkça ortaya çıktığını ya da etkilerinin yoğunluğunu fark etmeye başlarız.Travma sonrası kaçınma yollarından biri bir şey hissetmemeye çalışmak,düşünceleri bastırmaya çalışmaktadır.Bu hatalı bir davranımdır çünkü yaşanması gereken duygulardan kaçınılırsa bu zamanla diğer duyguların yaşanılmasına engel oluşturabilir,kısa süreli bir rahatlama sunsa da uzun vade de kişiye ve duygularına zarar verebilir.Savunma mekanizması olarak kaçındığınız tüm duyguları keşfetmeniz için her gün kendinize günün belli bir zamanında şu soruları sorup düzenli not tutmayı deneyebilirsiniz ; bugün ne hissediyorum? hangi duyguya sahibim ? bu duyguyu hissetmeme sebep olan şey neydi ? egzersizler basit gözüksede değişimde ve gelişimde oldukça önemki yer tutar.Unutmamanız gereken ne kadar çok farkında olur ve bunlar üzerinde yoğunlaşarak çalışabilirseniz,bu duygular yoğunluklarını o kadar hızlı kaybedeceklerdir. Umarım cevabım yardımcı olmuştur.

Sevgilerle ve musmutlu kalman dileğiyle,

Psikolog Nuray Halaç

alinti

🙏

Cevaplanmış benzer sorular