Psikoloji

Çocuktaki acındırma duygusu

Gizli Kullanıcı10 Mayıs 2024 08:03

Benim çocuğum ders konusunda öğretmenlerinin kendisine daha müsamaha göstermesi için uzun bir süredir aile içindeki problemleri öğretmenlerini anlatmak ve bunun düzeleceğini düşünmek ve artık bütün her şeyi ortaya çıkınca tamamen Aileden kendisinin soyutlayıp okulunda yatılı kalmayı tercih etti biz bu durumu nasıl çözebiliriz her alanda her koşulda annesinin babasının kendisine kötü davrandığını veya kardeşinin kötü davrandığını ondan dolayı derslerini etkilediğini dile getiriyor tüm öğretmenler şu an yaşamış olduğu aile içi sorunlar olduğunu bilse de birçoğunun çocuğun yalan söylediğini düşünerek daha güvensiz davranılıyor ama bu durumda anne olarak nasıl bir tepki vermem lazım öğretmenlerle iletişime nasıl geçip bu durumu düzeltmen lazım

Bu soru 10 Mayıs 2024 19:29 tarihinde Uzman Psikolog Merve Ulusoy tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Bu bir acındırma duygusu mu yoksa çocuğun kendi içinde çözemediği bir durum ve olay mı var? Onu netleştiriyor olmak gerekiyor. Bu aile problemleri ne boyutta? Eğer boyutu çok yüksekse 10 üzerinden problem +7 üzerindeyse evet bu çocuğun yaptıkları normal olabilir. Çünkü aile problemleri ile baş edemiyor diyebiliriz. Eğer bu olayların derecesi çok yüksek olmadığı halde etrafa bunları anlatıyorsa, o zaman şunu diyebiliriz. Bu çocuğun neye ihtiyacı var yalan söylemeye, ilgi görmeye ihtiyacı var? Gerçekten akademik bir problem mi var? Yoksa akademik problemin ardında değersizlik, sevgisizlik gibi kalıp düşünceleri mi var? Çocuğun bunları yapmaktaki kazancı ne? Bir ebeveyn olarak kendi içinizde önce bunları netleştiriyor olmanız gerekiyor.


İkinci olarak ebeveyn olarak öğretmenlerle iletişim kuruyor olmanız çok önemli. Okulun rehber öğretmeni ile konuşmanın ardından sınıf öğretmeni ile konuşursunuz. Bununla birlikte yatılı kalıyor olması en fazla bir iki ay daha sürecek. Ardından eve geldiğinde bu konu ile ilgili şiddetli ve kızgın bir dil olmadan açık ve sakin bir dille konuşuyor olmanız çok önemli. Çok çatışmaya çekiyorsa sizi bir mektup yazabilirsiniz, onun da mektup yazmasını isteyebiliriz. Yazarak iletişim kurmak çoğu zaman kırıcılığı önler.


Anne olarak çocukla iletişim kurduğunuzda, önce kendi duygularınızı açıklayın, ardından onda gördüklerinizi söyleyin, ardından ne yapabileceğini sorun. Örnek veriyorum; kendimi çok yetersiz ve mutsuz hissediyorum, senin okulda yatılı kaldığını gördüğüm zaman. Sanırım olan olaylar seni çok üzdü, seni daha iyi anlamak için ne yapabilirim? diyerek sorular sorabilirsiniz. Hem kendi duygunuz hem onun duygusu ifade oldu. Bir yandan da, kendimi nasıl daha iyi anlatabilirim diyerek tekrar sorabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim.


Psk. Merve Ulusoy

Cevaplanmış benzer sorular