Çok ani duygu değişimleri yaşıyorum
Çok ani duygu değişimleri yaşıyorum ne yapmalıyım? Bazı hususlarda nasıl davranmam gerektiğini nasıl kararlar almam gerektiğini bilemiyorum. Biri var çok seviyorum onun da beni sevdiğini biliyorum fakat belirsizlikler ne yazık ki nasıl adım atmam gerektiğine karar vermeme engel oluyor. Ne yapmalıyım?
Birbirimiz ile olan iletişimimiz gayet saygı dolu bir çerçeve içerisinde gelişiyor fakat ileriye dönük bir şeyler yapmak gerektiği kanaatini taşıyor bu durumda ne önerirsiniz ne yapmalıyım ?
Bu soru 14 Ağustos 2024 21:10 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, ani duygu değişikliklerinizin altında nasıl hissedeceğinizi bilememek yatıyor olabilir. Siz o an hissetmeniz gereken duygudan emin olamadığınız için farklı duyguları sırasıyla deneyimliyor olabilirsiniz. Öncelikle burada duygularınızı kabullenmenizde fayda var. O an yaşadığınız duygu; mutsuzluk olabilir, kıskançlık olabilir, suçluluk olabilir, bu duyguları o an için kabullenip sizinle geleceğe gelmek zorunda olmadıklarını fark edin. Duygularınızın davranışlarınıza yansımasını anlamaya çalışın; örneğin ben şu anda öfkeli hissediyorum ve bunun sonucunda ellerim titriyor veya ben şu anda üzgün hissediyorum ve bu yüzden ağlıyorum gibi, bu yaşamınızda en etkili olan duyguları keşfetmenizi sağlar, bir davranışı gerçekleştirdiğinizde sizi hangi duygunun yönettiğini anlamaya çalışın, evet o anda öyle hissediyorsunuz ancak bununla başa çıkabilirsiniz değil mi ?
Diğer yandan geleceğe yönelik kaygılarınızın şu anınıza yansıdığını anlayabiliyorum, adeta geleceğe yönelik falcılık yapıyor olabilirsiniz. Burada gelecekte olmasından kaygılandığınız durumlarla ilgili başa çıkma kartları hazırlayabilirsiniz.
Örneğin; Ciddi bir ilişkiye başladığınızda partnerinizin sizden istemediğiniz talepleri olmasından kaygılandığınızı düşünelim
Başa çıkma kartında bu sorun olmadan önce neler yapabilirsiniz bunu yazın; örneğin partnerinize sınırlarınızla ilgili ısrarcı olabilirsiniz
Bu sorun olduğunda neler yapabilirsiniz bunu yazın; örneğin; partnerinize bu konuyla ilgili rahatsızlığını söyleyerek, partnerinizin taleplerini beraber değerlendirerek neler yapabileceğinizi konuşabilirsiniz.
Bu sorun olduktan sonra neler yapabilirsiniz bunu yazın; partnerizinin anlayışla karşılamadığı durumlarda ilişkinizi gözden geçirebilirsiniz veya ortak yeni hedefler belirleyebilirsiniz.
Belirsizliğe herkes farklı şekillerde tahammül eder, kaygılı bireylerin genellikle belirsizliğe tahammülleri yoktur, düşüncelerinizi esnetmeye çalışın, ileride bir sorun olduğunda o sorunla o zaman zaten ilgileneceksiniz o halde şu anı bu sorunun oluşabileceği kaygısıyla geçirmek hatadır, bizler sorunları öngörebilir ve sorunlarla ilgili kendimizi korumaya alabiliriz ancak sorunun oluşabileceğine ilişkin %100 kanıt yoktur.
iyi günler dilerim.