Psikoloji

Çok düşünen biri miyim? Öyleysem ne yapabilirim?

Gizli Kullanıcı27 Ekim 2024 08:54

İşte yorumunuzun düzeltilmiş hali:

“Hiçbir şeyi unutmayan, fotoğrafik hafızaya sahip biriyken, artık iki dakika önce söylenenleri bile unutmaya başladım ve birçok şeyi hatırlamakta zorlanıyorum. Bunun, hayatta kalma modunda olduğum için olduğunu düşünüyorum; çünkü yoğun ve stresli bir hayatım var. Bu yüzden normalden çok daha fazla her şeyi düşünüyorum. Mesela ‘Kapıyı kapattım mı?’, ‘Kapı açık mı?’, ‘Fişleri prizden çektim mi?’ gibi sorular sürekli aklımda. Hatta bazen yarı yoldan dönüp 2-3 kere kontrol ettiğim bile oluyor, bu durumdan rahatsızlık duyuyorum. OKB olup olmadığını bilmiyorum. Düzeni seviyorum ve düzensiz şeyler beni rahatsız ediyor. Fişi çektiğimden emin olmak için uzak bir yere koyuyorum. Bu yoğun stres nedeniyle yüzümde veya vücudumun belli bölgelerinde alerji ve uyuşma gibi durumlar da yaşıyorum. Bu konuda ne yapabileceğimi pek bilmiyorum. Kitap okuyorum ve daha önce yaklaşık 6-7 ay kadar şema terapisi almıştım, fakat bu konulara hiç değinmedik; daha çok değersizlik ve başarısızlık şemaları üzerinde çalıştık.

Şu anda terapi alabilecek durumda değilim ama yol gösterici fikir veya bu konuda daha sağlıklı düşünmemi sağlayacak bir öneri arıyorum. Ve son zamanlar birde sürekli kendimi başka kasımlarla kıyaslayıp üzülüyorum çünkü eski neşem ve enerjim yok. erkek arkadaşımın alt dönemleriyle bir araya geldiğimizde bunu fark ettim ve “acaba o neşeli olduğu için ondan hoşlandı mı “ tarzında saçma düşünceler aklıma geldi

Bu soru 5 Kasım 2024 22:34 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durumun sizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak yorduğunu anlayabiliyorum. Düşüncelerinizin kontrolünü yapmakta zorlanırken fiziksel olarak da stresin etkilerini almak durumu zorlaştırabiliyor. Hafıza ve unutkanlık, fazla düşünme, kontrol etme gibi durumlar yaşamdaki kaliteyi etkileyebiliyor. Aynı zamanda kitap okumanız, daha önce farklı bir ekolde terapi deneyiminizin olması ve şu an da çözüm yolları aramanız çok güzel ve değerli.

Bahsettiğiniz belirtiler, sizin tabirinizle bir tür hayatta kalma modu olabilir. Zihin, stresle karşı karşıya kaldığında bedeninle birlikte tepkiler verir. Bunlar bir nevi uyarı sinyalleridir. Bu nedenle hafızada zorlanmalar ve konsantrasyonda güçlükler yaşanabilir.

Tekrarlı düşünceler ve kontrol etme davranışları da yaşadığın kaygıya beyninin geliştirdiği bir savunma mekanizması. Belirtiler bahsettiğin rahatsızlıkla ilişikilenebilir ancak tanı için psikolojik değerlendirme gereklidir. Terapiye ulaşamadığın için kendi kendine destek olabileceğin birkaç teknikten bahsedeceğim.

Stresle baş etmek zor gözükebilir ancak yapabileceğin nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri, meditasyon uygulamalarını denemeni istiyorum. Bunları günlük olarak rutinine eklemen çok önemli. Yoğun gelen düşüncelerin için sana yardımcı olabilirler, zihnini hafifletmek için bunlara bakabilirsin.

Kendi kendine şu soruları sorup cevapları arayabilirsin. Örneğin, dışarı çıkıyorsun kapı açık kaldı düşüncesi geldi. En kötü ne olabilir? sorusuna vereceğin cevap nedir. Ya da bu düşüncenin sana kazandırdığı şey ne? Bu düşünce ile hareket etmek doğru mu?

Kendini kıyasladığın noktada, bu düşüncenin aslında sadece bir düşünce olduğunu hatırlamak gerekiyor. Bu durum daha önce aldığın şema terapisindeki değersizlik şemanın yansıması olabilir mi? Bu kıyas düşüncesi aklına geldiğinde durup bir bakmalısınız. Kendi güçlü yönlerinizi yeniden hatırlamanız gerekiyor.

Stres nedeniyle bedeninde oluşan alerji ve uyuşmalar, rahatlamaya ve dinlenmeye ihtiyacının olduğunu bize anlatıyor olabilir. Kendine zaman ayrımanı istiyorum.

Her gün birkaç dakikanı alacak bir günlük edinmen sana iyi gelebilir. Zihninin karmaşasını ve düşüncelerini düzenlemek için somut olarak yazıya dökmek oldukça faydalıdır.

Eski neşenizi kaybettiğinizi söylemişsiniz, geçmişte yapıp zevk aldığınız şeylere bakmalısınız. Belki de onları hayatına yeniden entegre etmeye ihtiyacın var. Küçük küçük adımlarla ilerle, kendine bu süreçte nazik olmayı unutmamalısın.

Umarım sana fayda sağlayabilmişimdir, şimdilik hoşça kal.

Sevgilerimle, Psikolog İrem Bor.

Cevaplanmış benzer sorular