Psikoloji

Çok düşünme ve stresle nasıl başa çıkabilirim?

Gizli Kullanıcı7 Eylül 2024 15:57

Kendimi gün içinde rahatsız hissediyorum düşüncelerim yaşam kalitemi etkiliyor. Bir sebep olmamasına rağmen kafada kuruyorum her şeyin kötü tarafını düşünüyorum anlık telefon çalınca falan kalbim hızla atmaya başlıyor elim ayağım titriyor bazen bu sorunlarla başa çıkamıyorum ne yapmam gerektiğini düşündükçe daha çok çıkmaza sebep oluyor ve gün içinde fevri hareketlerim oluyor istemeden bunu etrafımdaki insanlara da yansıtıyorum bunun için ne yapmalıyım.?

Bu soru 9 Eylül 2024 17:10 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar sevgili sanılan , yaşadığınız olumsuz durumları hissettiğiniz olumsuz hisleri anlıyorum. Bunlar sizin gündelik hayatını zorlaştırmış ve psikolojik olarak zorlayıcı bir boyuta ulaşmış anlaşılan. Ama kendinizi yalnız ve kötü hissetmeyin.

İnsanlar hayatının herhangi bir evresinde bu tarz yüksek kaygı duyduğu dönemler yaşayabilir. Kaygı her insan için gerekli bir unsurdur. Çünkü herhangi bir tehlike karşısında tedbir almamızı kaygı sağlar. Kaygılanmazsak o tehlikeye karşı tedbir almayız ve zarar görürüz.

Bu yüzden hedefimiz hayatımızdan kaygıyı çıkartmak değil sadece etkilerini azaltmak olacaktır.

Her insanın her duruma olaya duyguya karşı olan kaygı düzeyi farklıdır. Kimi insan orta düzeyde kaygı hissederken kimi insan az hisseder. Ancak gerçek bir tehdit olmamasına rağmen kaygı hissetmek ya da hissedilen kaygının tehlikeyle doğru orantılı olmadığı durumda problem olabilir.

Günlük yaşamda işlevselliği azaltır ve yaşam kalitesini düşürür.

Kaygıyı çoğu insanın yaşadığı düzeye çekmek için adım atılmalıdır. İlk adım kaygıyı tanımak olacaktır. Aşağıda belirttiğim soruları kendinize sormanızı istiyorum. Bu soruları ve cevapları yazarak sesli bir şekilde okuyun. Böylece daha nesnel ve somut veriler elde edersiniz.

  • Ne zamandan beri bu derecede yüksek kaygı hissediyorum ?
  • Kaygılandığım esnada gördüğüm , duyduğum, dokunduğum bir şey var mı ? (Tetikleyici)
  • Kaygı esnasında zihnimden ne geçiyordu?
  • Kaygılarımı yoğun yaşamaya başladığım zaman başımdan bir şey geçmiş miydi ?
  • Kaygılandığımda ki hissettiğim duygular nedir ?
  • Bu duyguları ne yoğunlukta hissediyorum ?

Bu soruları sorun ve cevaplayın. Durduk yere kaygılandırınız düşünüyor olabilirsiniz. Çünkü düşünceleriniz otomatikleşmiştir size belli etmezler. Bu yüzden bu soruları kaygılandıktan, panik geçirdikten hemen sonra cevaplamak çok önemli. Çünkü geçmişe dair biliş hatalıdır ya eksik çıkar ya da yanlış. Biraz üstüne düşündüğünüzde kaygınızın sebebini bulabilirsiniz.


Bu süreçte size ışık tutmasını sağlayacak bir uzman terapistten destek alabilirsiniz. Bu tarz durumlar çaba ve sabır gerektiren durumlardır. Bu yüzden pes etmemeli kaygınızı tanımalı altındaki sebepleri bulmalı buna göre çözüm odaklı ilerlemelisiniz.

Ayrıca panik anında yapabileceğiniz nefes egzersizleri , kas egzersizleri bulunuyor. Bunlara göz atabilirsiniz. Doğru nefes alımı çok önemlidir.

Ancak sakinleşemediğinizde daha çok panik olmayın çünkü bu durum gayet normaldir . Kaygı yokken mantıklı düşünsenizde kaygı ve panik geldiği an mantık yok olur. Sadece duygularınıza odaklanırsınız. Bunları öğrenmek ve yönetmek için bir terapiste başvurmanızı öneririm.


Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Sevgiyle kalın.

Uzm.Psk. Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular