Çok düşünmekten nasıl kurtulabilirim?
En ufak bir olumsuzlukta felaketlerin olacağını düşünüp panik ve korku halinden çıkamıyorum son bir aydır hayatıma mutlu devam edemiyorum başıma bir şey geleceği korkusunu yaşıyorum ataklar geçiriyorum kalp çarpıntısı ve uykusuzluk yaşıyorum bitmiş bir durumdayım her şeyi takıntı derecesinde düşünüyorum başıma felaketler geleceğine inanıyorum en kötü durumlar benim başıma gelecek gibi geliyor bu döngüden kurtulamıyorum insanlara karşı çok ciddi bir güvensizlik içindeyim ve zarar göreceğimden eminim bu korkulardan kurtulamıyorum gün içinde hiçbir şey yapamıyorum dikkatim dağılmış durumda çok fazla düşünüyorum yardıma ihtiyacım var
Bu soru 22 Eylül 2024 20:55 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Öncelikle yaşamakta olduğunuz bu zorlayıcı süreci çok iyi anladığımı belirtmek isterim. Bahsetmiş olduğunuz tüm bu sorunları farkında olmanız ve bir çıkış yolu bulmak adına sorunlarınızı burada paylaşmış olmanız çok kıymetli bir adımdır.
Sorunuzda belirtmiş olduğunuz tüm bu süreçler kaygı ile doğrudan ilişkilidir. Aşırı endişe duymanız ve her daim zihninizde en kötü senaryoların belirmesi zaman içerisinde uykunuzu da olumsuz etkilemektir. Uykusuzluk sonucunda duygusal süreçlerinizi ve gündelik rutinlerinizi de aksatabilirsiniz. Bu oldukça doğaldır. Zaman zaman kaygı seviyenizin yükselmesiyle çarpıntı, baş dönmesi, titreme gibi fiziksel belirtiler de görülebilmektedir. Bu fiziksel belirtiler zihninizin ''Ben artık bu kadar yoğun zihinsel aktiviteyi kaldıramıyorum.'' deme şeklidir. Sizce zihninizin içerisinde hapsolan ve çözümlenemeyen tüm bu süreçlerin sinyali bedeniniz yoluyla sizlere iletiliyor olabilir mi?
Sevgili danışan, bedeniniz aslında size bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Elbette sürecinizin zorluğunu çok iyi anlıyorum.
Sürekli olarak kötü senaryoları düşünmek, zihninizde döngüsel olarak bir korku yaratıyor olabilir. Bu durum panik atak ve çarpıntı yaşamanıza zemin hazırlamaktadır.
Düzenli olarak fiziksel aktiviteler ve nefes egzersizleri yapmak kaygı seviyenizi zamanla aşağıya çekecektir.
Olumsuz düşüncelerinizi bir kağıt üzerinde değerlendirmek size somut bir kanıt sağlayacaktır.
Olumsuz düşünceleriniz aklınıza geldiğinde liste haline getirebilirsiniz, ardından bu olumsuz düşüncelerin gerçeklik seviyesini 1-10 arasında puanlayarak yanına yazabilirsiniz.
Bu düşünceniz ne kadar gerçekçi? En kötü senaryonun gerçekleşmesi halinde ne olur? Bu olumsuz düşüncenin gerçekleşmesi için bir kanıtınız var mı?
gibi soruları değerlendirmek ve yerine olumlu düşünceler yazmak, zaman zaman bu olumlu düşünceleri okumak sizlere iyi gelebilir.
Elbette bu süreçte bir uzman desteği almanız en sağlıklı yöntem olacaktır. Lütfen kendinizi ihmal etmeyiniz. Sizler çok değerlisiniz ve kaygınızı yenebilirsiniz :)
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın