Çok düşünmekten yoruldum ne yapabilirim?
Her şeyi çok düşünüyorum nasıl çözebilirim kafama çok takıyorum. Sürekiı uykusuz kalıyorum Çok mutsuzum düşünmek beni çok yoruyor ve hayatım da hiç bir şey yapmıyorum çalışmak istemiyorum sürekli mutsuzum çok düşünüyorum beynimin içi susmuyor resmen çok takılıyorum her şeye en ufak detaylara bu da beni çok üzüyor hayatımda biri var be çok takıntı haline getirdim ayrılmam lazım ama onu da yapamıyorum neyi bekliyorum bilmiyorum sadece
Bu soru 14 Ocak 2025 12:33 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Yaşadığınız durumda, yoğun düşünceler ve sürekli kaygı hali içinde olmak, sizin için oldukça yıpratıcı görünüyor. Bu durumu nasıl çözebileceğinize ve rahatlamak için neler yapabileceğinize dair birlikte bakalım isterim.
Öncelikle, şuradan başlamakta fayda var. Durumunuzu kabul etmek ve kendinize şefkat göstermeniz birinci adımdır. Kendinizi sürekli düşüncelere kapıldığınız için suçlamayın. Zihninizi susturmanın zor olması normaldir, özellikle de bir ilişkinin bitişi veya gelecekle ilgili kaygılar gibi yoğun duygular yaşarken.
Kendinize hatırlatmanızı istediğim bir cümle var; “Duygularım bana bir şey söylüyor ama şu an onlara teslim olmak yerine, onları anlamayı seçiyorum.” Bu düşünce uygularınızı daha tarafsız bir şekilde görmenizi sağlar.
Düşüncelerinizin yoğun şekilde geldiğini hissettiğinizde, onlara dur demeyi deneyin:
İlk olarak, bir alarm gibi ya da sesli bir komutla kendinize “Dur” deyin.
Daha sonra, dikkatinizi dış dünyadaki gördüğünüz herhangi somut bir şeye yönlendirin. Elinize bir ‘nesneyi’ alın. Dokunduğunuz şeyin dokusu nasıl? Sıcaklığı? Ağırlığı nasıl? inceleyin. Bu yöntem, odağınızı şu ana getirir. Düşüncelerden ve geçmişten kurtularak nefes almayı sağlar.
Bir diğer yöntem, zihninizi meşgul eden her düşünceyi bir kağıda yazmak olacak, bu sizi hafifletebilir. Tüm endişelerinizi, korkularınızı veya düşüncelerinizi bir deftere yazın. Bu, düşüncelerin zihninizde dönüp durmasını engeller.
Her sabah veya her akşam düşüncelerinizi yazıya dökmeyi de düşünebilirsiniz. Bu, beyninizi temizlemek için etkili bir yöntemdir.
Düşüncelerde kaybolmak yerine, o an bir aktivite seçin ve odağınız o olsun.
Örneğin yemek yerken, sadece yemeğe odaklanın. Tadını tanımlayın, kokusunu fark edin.
Ya da yürüyüş yaparken, ayaklarınızın yere nasıl bastığını hissetmeye çalışın.
Bu küçük farkındalık anları, daha huzurlu hissetmenizi sağlamanızda etkili olabilir.
Eğer bitmesi gerektiğini düşündüğünüz bir ilişki sizi iyi hissettirmiyorsa ama ayrılmakta da zorlanıyorsanız, bu kararsızlığın altında yatan korkular olabilir sevgili danışanım. Bunları anlamaya çalışın. Bir kağıt alın elinize ve aşağıdaki gibi soruyu yazıp cevaplarını da yazın.
Soru:“Neden ayrılamıyorum?”
Cevapları yazın:
“Yalnız kalmaktan korkuyorum.”
“Onunla olunca daha mutlu olduğumu sanıyorum.”
Yanıtlarınızı gördüğünüzde, korkularınızı gerçekçi mi yoksa değil mi daha iyi değerlendirebilirsiniz.
Düşünceleriniz gece geldiği için uyuyamıyorsanız:
Yatağa girmeden önce sizi meşgul eden her şeyi yazıya dökebilirsiniz. Ve uyumadan önce rutin olarak nefes egzersizleri yapabilirsiniz.
Size 4-7-8 nefes egzersizini anlatacağım.
4 saniye boyunca burundan nefes alın.
7 saniye boyunca nefesi tutun.
8 saniye boyunca nefes verin.
Günlük olarak 10-15 kez bunu yapmaya çalışın. Bu uykuya geçişinizi kolaylaştırmak için yardımcı olabilir.
Kendinize karşı oldukça nazik olmayı ve bu sürecin zaman alabileceğini unutmayınız. Zihnini yönetmek öğrenilebilir bir beceridir ve küçük adımlarla zaman içinde daha huzurlu bir yaşam inşa edebilirsiniz.
Eğer mümkünse, terapi desteği almak, düşüncelerinizi daha derinlemesine inceleyerek size daha fazla yardımcı olabilir.
Umarım size ve yaşadığınız duruma fayda sağlayabilmişimdir. Tekrar olursa sorularınız ya da kafanıza takılan noktalar için sorularınızı her zaman iletebilirsiniz. Hoşça kalın…
Sevgiyle,
Psikolog İrem Bor
Çok güzel