Çok düşünüyorum bu hastalığın adı nedir?
Geceleri düşünmekten uyuyamıyorum kafaya çok takan biriyim sanki kafamın içinde farklı biri var gibi davranışlarım değişiyor bazen çok sinirliyim bazen çok mutluyum bazen çok stresliyim bazen çok kararlıyım bazen hiçbirşey yapasım gelmiyor ne yapacağımı bilmiyorum birini çok sevdim ve onun hakkında ne yapacağımı da bilmiyorum onu çok özlüyorum onu da düşünüyorum kafamın içinde pek çok soru var ama cevap bulamıyorum deliriyor muyum bilmiyorum
Bu soru 23 Ağustos 2024 20:24 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Öncelikle duygularınızı çözümleme konusunda bir çıkmazda olduğunuzu anlamaktayım. Yoğun bir duygu karmaşası içerisinde kalmış olmanız ve bu duyguları düzenleyememenizden kaynaklı ani duygu değişimleri yaşıyor olabilirsiniz. Duygusal süreçlerinizi sağlıklı yönetememek, insan ilişkilerinizi olumsuz etkileyebilir. Takıntılı düşünceler ve uyku sorunları genellikle içsel bir çatışmanın en bariz belirtisidir. Düşüncelerinizi ve hislerinizi doğru bir şekilde değerlendirmeniz ve olayları çözümlemeniz gerekmektedir.
Sevgili danışan, nasıl gündelik hayatımızda evraklarımızı karışmamaları adına düzenliyor ve dosyalıyorsak , bazen zihnimizdeki karmaşaları düzenlemek için duygusal süreçlerimizi bir deftere kaydetmek faydalı olabilir. Bu defter sizin olayları somut olarak görmenize ve daha sağlıklı değerlendirme yapmanıza yardımcı olacaktır.
Örneğin;
Öfkeli olduğunuz anlarda sizin öfkenizi tetikleyen unsurlar neler? Mutlu olduğunuz anlarda sizi mutlu eden faktörler neler? Duygu geçişleriniz arasında ne kadar süre var? gibi soruları kendinize sorarak cevaplandırmalısınız. Duygusal anlamda hisler beslediğiniz kişi hakkında ne yapmak istediğiniz konusunda olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirmelisiniz.
Yapmak istediklerinizi defterinize kaydedin ve kendinizi ''yapmış'' varsayarak olası senaryoları değerlendiriniz. Bazen zihnimizde çözümleyemediklerimiz yazıya döküldüğünde çok kolay çözüme ulaşabilir.
Gün içerisinde sizi rahatlatacak minik etkinlikler veya egzersizler yapmak stresinizi azaltmaya yardımcı olacaktır. Elbette yorgunluğunuzu ve stresinizi çok iyi anlıyorum. Bu süreci istikrarlı ve sabırlı bir şekilde yönetebilmek size çok güzel sonuçlar verebilir.
Biz psikologlar zihninizdeki bu karmaşık süreçleri düzenlemenize yardımcı olmak için varız. Bu süreçte bir uzman desteği almak süreci en sağlıklı şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın