Çok fazla düşünme ve anksiyete
Kafamda sürekli kötü senaryolar kuruyorum. Ama bunların anksiyete yada fazla düşünmeden olduğunu kabullenmeyip belki de içime doğuyor. Şüphelenmekte haklıyım . Belki bi ipucudur şeklinde yorumluyorum. Bazen sebepsiz kalbim çarpıyor stress oluyorum anksiyete olduğunu aslında biliyorum ama kesin şu an kötü bişey oluyo ve bu benim içime doğuyor diyorum. Eskiden aynısı olmuştu ve kötü bişey olmuştu şimdi yine içime doğuyo diyorum. Kötü senaryolar imkansız senaryolar kuruyorum ama belkide şüpheci olmak iyidir diyip devam edip bunlara inanıyorum. Daha önce bana yalan söylendiği için güven problemi var ve insanlara inanmayıp kafamdakilere inanıyorum.
Bu soru 24 Haziran 2024 15:40 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba,
Sürekli senaryo kurma halinde olduğunuzdan söz ediyorsunuz. Kurduğunuz senaryolarının gerçek olmadığını biliyor ama yine de inanmaya ve senaryo oluşturmaya devam ettiğinizi anlattınız.
Öncellikle geçmiş deneyimlerinizde yalan söylendiği için güven problemi yaşadığınızdan söz ettiniz.
Geçmişte yaşadığınız yalanla ilişkili deneyiminizden sonra diğer bütün farklı deneyimlere aynı şekilde bakıyor olabilir misiniz?
Yaşadığınız güvensizlikle ilgili şöyle bir bakış açısı sunmak isterim. Eskiden güvenli hissettiğiniz bir odadan çıktınız ve o kapıyı kapattınız. Ancak odağınız kapanan kapıda kaldığı için sizin için açılan güvenli odanın kapısınız görmezden gelmeye başlarsınız. Belki de yaşadığınız olumsuz deneyimden odağınızı uzaklaştırıp yeni deneyimlere şans verebilirsiniz.
Sürekli senaryo kurma davranışınızı azaltmak, başa çıkabilmek yani odağınızı değiştirebilmek için 3-3-3 tekniğini kullanabilirsiniz.
•3-3-3 tekniği
-3 farklı nesneye dokunmak
-3 farklı sesi dinlemek
-3 farklı kokuyu hissetmek
Sıklıkla senaryo kurma eğiliminde olduğunuz zamanlarda, düşüncelerinizi durduramadığınız durumlarda bu tekniği kullanmayı deneyebilirsiniz.
Yaşadığını süreç yoğunlaşmaya devam ediyorsa, başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız psikologa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.