Psikoloji

Çok fazla öfke problemim var

Gizli Kullanıcı13 Temmuz 2024 13:27

Ben her şeye çok çabuk sinirleniyorum. Ve hiçbir şeye tahammülüm yok. Yeni bir arkadaş bile edinemiyorum. 21 yaşındayım ailevi sorunlarım çok oldu bunlardan dolayı sanki içim dopdolu küçücük bir şey koysam taşıyorum. Mutlu olmak için geçmişteki bu travmaları atlatmam gerekiyor . İlgi görmemeye alışmışım ve bir ilgide hemen sıkılıyorum o insanı hayatımdan çıkarmak istiyorum. Bana dokunmayan bin yaşasın diyip asosyal yaşamı tercih ediyorum. Ama bu beni çok kötü hissettiriyor. Gerçekten psikolojik desteğe ihtiyacım olduğunu düşünüyorum. Bir yandan sevmek sevilmek, hayata karışıp arkadaşlarımla istediğim şeyleri yapmak istiyorum. Ama bir iki arkadaşım tek var ve kendimi onlara bağımlı hissediyorum onların gelmediği bir yere gitmek istemiyorum gitsem bile hep eksik ve mutsuz hissediyorum. Ailem de hep sen sinirlisin agresifsin sana bişey diyemiyoruz diyerek daha fazla üstüme geliyor. Bunun farkındayım ama o an kendimi kontrol edemiyorum. Hemen aşırı tepki gösteriyorum ve elim ayağım titriyor.Bunları nasıl aşabilirim?

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili danışan, 


Öfke aslında duygularının toplamının yani ifade edilememesinin birikmesinin dışa yansımasıdır. Yaşadığımız bazı durumları içimize attıkça konuyla bağlantısı olmayayan herhangi bir durum bile bizi tetikleyebilir. Bunun için öncelikle duygularınızı ifade etmeniz, duygularınızın anlamını analiz etmeniz çok büyük önem taşır. Buna başlamak için duygularınızın karmaşık bir halde olduğuna dair bir düşünceye sahipseniz bununla ilgili yazıya dökme yöntemiyle başlayabilirsiniz. Ya da duygunuzu direkt analiz etmek istemediğinizi gözlemlediğinizi varsayalım böyle bir durumda da adım adım ilerleme yöntemini kullanabilirsiniz. Örneğin ‘’üzüntü ‘’ duygusunu en son ne zaman yaşadınız? İlk ne zaman yaşamış olabilirsiniz? O duygunun sizin için ifadesi ne ? Bu duyguyu hissettiğinizde bedeninizde ne oluyor ? Gibi duygu odaklı analizlerle başlayabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra sizi asıl rahatsız eden duygunun temelini araştırma, analiz etme ve anlamlandırma sürecine geçebilirsiniz. Öfkenizin hangi duygularınızın yansıması olabileceği, sizi nelerin öfkelendirdiğini gözlemleyebilirsiniz.


Geçmişte ailevi sorunlarım, travmalarım çok oldu gibi bir ifadeniz var. Yaşadığınız durumlara hakim olamadığım için direkt konu odaklı destek olamasam da diğer verdiğiniz bilgelerden yola çıkarsak insanlara duyduğunuz güvenin zedelendiği, birilerine güvenme konusunda temkinli olduğunuzu ve güvendiğinizde de kolay kolay güven sağlayamadığınız için o kişileri kaybetmemek adına büyük bağlılıklar yaşadığınızı söyleyebiliriz.


Ailenizden de öfkenizin sonrasında almış olduğunuz eleştiriyle hem kendinizi hem onları suçladığınız noktalarınız olabilir. Hangi durumlarda eleştirilmek sizi rahatsız ediyor, eleştirilmek sizin kendinizle ilgili olumsuz inançlar geliştirmenize mi neden oluyor? Eleştirilmeye alıştığınız için kendinizi eleştirirken mi buluyorsunuz ? Bunları cevaplandırarak başlamak bu konuda sizi süreçle ilgili doğru alımlara yönlendirecektir.


Öfkenizin kontrolünü sağlamak adına yapabilecekleriniz:

-Duygusal farkındalık kazanmanız önemlidir.Kişi, öfkeyi hissetmeden önceki duygularını tanıyarak, öfkeyi tetikleyen durumları analiz edebilir ve durumlardan kaçınabilir veya daha iyi tepkiler verebilir. Bu yüzden daha önceden de belirttiğim gibi duygularınızın analizi bu süreçte temel adımlardandır.

Öfkeyi yönetme becerilerini kazanabilirsiniz. Öfkeyi fark edip, bedeninizdeki hissiyatıyla dili olsa size ne derdi analiz edebilirsiniz beraberinde nefes egzersizi ve gevşeme egzersizlerinden destek alabilirsiz. Bu teknikler, ana odaklanmanızda önem taşır ve öfkeyi azaltmak, öfkeyi ifade etmek için daha iyi yollar bulmakta destek sağlar.


Yaşadığınız durum hayat kalitenizi etkilemeye devam ederse, işlevselliğinizi etkilerse lütfen psikolojik destek almayı ihmal etmeyiniz.


Sağlıklı günler dilerim…

Cevaplanmış benzer sorular