Daha nereye kadar kendimi iyileştirmeye devam edebilirim?
Küçük yaştan beri psikolojik sorunlarım olduğunu düşünüyorum depresyon, çok fazla kurgulama, kurgulara inanmak, kontrol edilmeyen öfke, kontrol edilmeyen kaygı, üzüntü ile artan mide spazmları ve çok daha fazlası bunlarla yaşamaya devam ediyorum hayatımın sonuna kadar bunlarla birlikte olabilir miyim? Bunları azaltamadım bunlarla yaşamayı kabul ettim. Aynı zamanda 17 yaşında ms tanısı konulmuş 22 yaşında bireyim. Sorunlarımla yalnız başıma mücadele ettim. Panik atak sahibi olduğumu öğrenmiştim bir psikiyatri tarafından. Birkaç ilaç verildi kullanmadım faydasını görmedim yarıda bıraktım. Sebepsiz yere ağlayabiliyorum ve mutsuz olabiliyorum beni üzen çok şey var neden olduğunu bilmiyorum. Bunun yanı sıra basit bir nedene sahip olduğumda çok daha fazla yıkılmış hissediyorum. Bunca yük üzerine güçlü durmaya çalışıyorum ve güçsüzlüğün zayıflık getirdiğini etrafa kendimi düşürmemem gerektiğini düşünerek kendime inanılmaz yükleniyorum. Çevremde beni yeterince anlayan kişiler olduğunu düşünmüyorum çevremdeki kişilerden çok daha farklı bir düşünce yapım olduğuna inanıyorum biraz daha merhametli ince düşünceli ve insan fikirlerine önem veren bir kişilikte olduğumu fakat etrafındaki insanların bu tarz bireyler olmadığını görüyorum. İnancımı yitiriyorum çoğu şeye karşı. Kendimle ilgili net bir kimlik oluşturamıyorum özümde nasıl biri olduğumu tanıyamıyorum kim olduğumu bilemiyorum kendimi kaybetmiş hissediyorum çok daha fazlasını söyleyebileceğime eminim ama burada noktalandırmak istiyorum. Teşekkür ederim.
Bu soru 9 Ağustos 2024 14:26 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Yaşadığınız bu zorluklar ve duygular, uzun süredir karmaşık ve birbiriyle ilişkili bir psikolojik mücadeleye verdiğinizi söylediniz. Küçük yaşlardan itibaren yaşadığınız bu sorunlar, kendinizi kaybolmuş ve başa çıkılması zor bir yük altında hissetmenize neden olmuş gibi görünüyor. Bu tür duygular ve deneyimlerle başa çıkmak, zaman alan durumlar. Her bir bireyi farklı kılan karakter özellikleri, deneyimleri, baş etme becerileri vardır bu nedenle sizin süreciniz herkesten farklı ve kendinize özgü bir süreçtir. Bu sürecin uzunluğu, yoğunluğu değişkenlik gösterebilir ve bu oldukça anlaşılır bir durumdur.
Duygularınızı anlamak ve kabul etmek, baş etmeniz için ilk adımızı oluşturur. Üzüntü, kaygı, öfke gibi tüm duygularınızı farkında olmanız bu duygularınızla başa çıkma sürecinizde size destek olabilir. Duygularınızı anlamak için günlük tutabilirsiniz ve günlük tutuğunuzda yazdıklarınızı somut bir şekilde görmeniz bu duyguların temel nedenlerini ve etkilerini daha iyi anlamanıza destek olabilir.
Yaşadıklarınızın zorlayıcı ve yorucu olduğunu kabullenmek ve bu süreçte kendinize şefkat göstermek önemlidir. Fiziksel açıdan yaralandığınızda nasıl ki yara bandına ihtiyaç duyuyorsanız duygusal açıdan yaralandığınızda da öz şefkate ihtiyaç duyarsınız. Kendinize göstereceğiniz öz şefkatten kaçınmayın, güçlü kalmak ve zayıf duygularınızı kabul etmek arasında denge kurmak gerekiyor, kabullenmeniz başa çıkmanızı kolaylaştırabilir.
Sevgili danışan, sürecinizde yaşadığınız zorlu duygularla başa çıkmanız zaman alabilir, yorucu gelebilir. Bu süreçte başa çıkma becerileriniz oluşturabilmek, farkındalıklar geliştirebilmek için bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
Cevap için çok teşekkür ederim. ❤️ Cevabınızı dikkate alarak ve kendimle daha iyi bir ilişki kurarak bu süreci biraz daha gözlemleyeceğim. 🥹