Daha özgüvenli olmak için ne yapmak gerekir?
Bazı konularda en yakın arkadaşımla konusurken kendimi çok iyi ifade edip mantıklı cümleler kuruyorum ama aynı güzel cümleleri başka birilerine karşı yüz yuze konuşurken dile getiremiyorum özgüven eksikliğinden sanırım kendimi ifade ederken güçlü cekiyorum. Aslında gayet iyi konuşan biriyim ama o an kitleniyor gibiyim.
Dışardan insanlar beni soğuk ve sesiz biri sanıyor ama en yakınlarım bunun böyle olmadığını söylüyorlar benim daha enerjik güleç eğlenceli olduğumu ve mantıklı konuştuğumu dusunuyorlar çünkü sadece en yakinımdaki insanlara kendimi daha rahat ifade ediyorum ama çalışma iş ortami ve başka bana uzak gelen insanların yanında biraz daha çekingen oluyorum bu özgüvensizligimj nasıl asabilirim nasıl bir yol izlemem lazim
Bu soru 27 Ekim 2024 19:44 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, yaşadığın durumu paylaştığın için teşekkür ederim. Özgüven kazanmak adına kendini tanımaya çalışman ve bu konudaki farkındalığın oldukça kıymetli. Adım adım ilerleme ile bu durumu iyileştirmek mümkündür.
Öncelikle kendi değerini bilmek ve güçlü yönlerini keşfetmekle başlamalıyız. Bahsettiğin üzere en yakınların seni eğlenceli ve enerjik biri olarak tanımlamış. Bu özelliklerini fark edip farklı ortamlarda da bu yönlerini yansıtabilirsin. Kendine “ben bu özelliklere sahibim ve diğer insanlarla tanıştıkça daha fazlasını paylaşabilirim” gibi telkinlemelisin.
Bazen çekingenlik farklı ortamlara girildiğinde normaldir. Burada “kendi sesimizi bulmak” gerekli. En yakınlarımızın yanında kendi sesimizi yani kullandığımız ses tonunu, beden dilini ve kelimeleri çok güzel kullanırız. Bu sesi fark edip diğer ortamlara taşımayı denemelisin.
Bu süreci küçük küçük adımlarla ilerletmelisin. Her ortamda rahat hissetmek zordur, bir topluluğa okula, işyerine gittiğinde günaydın demek bile bir sohbet başlangıcıdır. En basit sohbetlerle başlamak bizi güçlendirir. Sonrasında daha rahat bir hisse sahip olarak sosyal gruplara girmeyi dene.
Bir ortamda kendini ifade etmede zorlandığında bir soru sorarak başlayabilir ya da birer cümle fikir beyan edebilirsin. Aslında her adımda bir fazlasını yapmaktır burada amaç. Küçük başarılar önemlidir, bunları küçümsememek gerekiyor. Bir grupta düşüncelerini rahatlıkla ifade ettiysen bu bir başarıdır ve aynı gücü diğer ortamlarda da sergilemeyi hedeflemelisin. Kendine güvenin arttıkça ve bunu başardıkça sağlamlaşacaksın.
Ortamlarda zorlandığında derin bir nefes almak hatta nefes egzersizini yapmak sana iyi gelebilir. Kendini daha rahat hissetmek için nefesini 4 saniye boyunca derin şekilde alıp 7 saniye tutmak ve 8 saniyede o nefesini vermek iyi bir uygulamadır.
Zihnini ortamlara hazırlamak da bir adımdır. Kendini sakinleştirmek için içsel konuşmalar yapman önemlidir.
İçsel olarak bazen kendimizi fazla eleştiririz. Kendimize dair pozitif düşünceleri aktif etmeliyiz. “Ben eğlenceliyim, mantıklıyım” gibi olumlu yönlerini kendine hatırlatmayı unutmamalısın. Zaman zaman çekingenlik yaşadığında “Özgüvenim eksik” demek yerine “Biraz zorlanabilirim ama deneyeceğim” demek çok büyük fark yaratır.
Beden dili, özgüven için güzel bir noktadır. Göz teması kurmak, dik oturmak veya dik durmak, kolları açık tutmak gibi şeyler senin özgüvenli hissetmen için büyük bir yardımcılarındır. Denemelisin ve farkı görmelisin.
Bu süreç sabır ve anlayış isteyecektir. Kendine karşı oldukça nazik olmalısın sevgili danışan. Gelişimin ilerledikçe başarını kutlamayı unutma :)
Hoşça kal, Sevgilerimle Psikolog İrem Bor