Daha rahat olmak için, sosyalleşmek için ve değerli hissettmek için ne yapabilirim?
Özellikle erkeklerin yanında kendimi çok değersiz hissediyorum birazda utanıyorum ne yapacağımı bazen bilmiyorum çok aktif olmuyorum .Bazen normal hemcinslerimle de konuşurken oluyor .Ara sıra değersiz hissediyorum.Bir de hep mukkemmel olmaya çalışıyorum.Rahat olmak ve özgür hissetmek istiyorum . Kitaplar okuyorum kendi adıma ama onlar da bı yere kadar geliyor benle .Sanki eksik bir şeyler var gibi biseyler yapmam gerekiyor gibi hissediyorum kendim için harekete geçmem lazım .Bana yardımcı olur musunuz?
Bu soru 26 Eylül 2024 14:12 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan ,öncelikle insanların kendini diğer insanlarla kıyaslaması oldukça yaygın bir durumdur. Mükemmelliyetçilik söz konusu olduğunda bu kıyaslama daha çok artar. Diğer insanların olumlu özelliklerini görmek kolayken olumsuz özelliklerini görmek biraz daha zordur. Kendimiz için de tam tersi durum söz konusudur olumsuz özelliklerimizi görebiliyorken olumlu yönlerimizi görmekte zorlanırız. Hissettiğiniz duygular çok normal, birçok insan bu tarz duygularda ve düşüncelerde bulunabilir. Kendinizi hislerinizden dolayı yargılamayın.
Öncelikle duygularınızı kabul etmeye ve anlamaya çalışın. Özellikle erkeklerin yanında değersiz hissettiğinizi arasıra hemcinslerinin yanında da bu durumu yaşadığınızı belirtmişsiniz. Bunu anlamak için böyle bir durumun içerisinde iken zihninizden geçen düşüncelerinizi kaydedin. O esnada zihniniz size ne söylüyor? Kendinizle alakalı ne düşünüyorsunuz? Size değersiz hissettiren şey nedir? Değersiz hissettiğiniz esnada veya başlangıcında ne oluyordu? Bunları not edin. Kendinizi anlamak için en iyi yol düşüncelerinizi kaydetmektir. Bu işlemi düşüncenin hemen sonrasında not almaya çalışın ki geçmişe dönük zihin hatalı olabilir.
Kendinize ait olumsuz düşüncelerinizi not aldıktan sonra bu düşüncelendire yeniden yapılandırmayı öğrenmeye çalışın. İnternetten bilişsel çarpıtmalara aratabilirsiniz ,hangi bilişsel çarpıtmalar sizde var bunları keşfedebilirsiniz.
Örneğin bir insan bir sınavdan başarısız olduğunda kendini başarısız görür ve bunu tüm olaylara atfeder. Aslında sadece sınavdan başarısız olmuştur, kendine ben başarısızım ,ben değersizim algısını yüklemek bilişsel çarpıtmasıdır. Bu çarpıtmanın adı genellemedir. Bunun gibi bir çok çarpıtma bulunmaktadır. Kendi bilişsel çarpıtmalarınızı bulun ,bunların yerine olumlu ve gerçekçi düşünce koymak için çalışın.
Verdiğim örnekten yola çıkacak olursak ,olumlu ve gerçekçi düşünce ;bu sınavdan başarısız oldun evet ama bunu geliştirebilirsin bu seni tamamen başarısız veya ders olduğun anlamına gelmez, gibi olabilir.
Sizde kendi düşüncelerinize karşı daha gerçekçi ve olumlu düşünceler geliştirmeye çalışın.
Düşünce yapınızı değiştirmeye çalışırken aynı zamanda egzersizler yapmalısınız ki zihin olumlu düşüncelere kolay adapte olsun. Bu egzersizleri kendi değerinizi özgüveniniz kanıtlamak için yapın. Kendinize gerçekçi ve küçük hedefler koyun ve bu hedefleri sırasıyla gerçekleştirin.
Her gerçekleştirdiğiniz hedef sonrası kendinizi takdir edin ve bir sonraki hedef için motivasyonunuzu arttırın.
Bu süreci yönetmek zaman ve sabır ister ,eğer başa çıkmakta zorlanırsanız bir profesyonelden destek kalmaktan çekinmeyin.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk.Berfin Sönmez