Aile

Daha sakin ve anlayışlı olmam için ne yapmam gerekiyor?

Gizli Kullanıcı9 Temmuz 2024 21:19

Merhaba, ben 33 yaşında 2 çocuklu bir anneyim.Yurt dışında ailemden uzak yaşıyorum. Eşim psikolojik olarak iyi değil, bazı alışkanlıkları yüzünden. Sürekli kavga ediyoruz. Kendimi çok yalnız hissediyorum, hiç arkadaş edinemiyorum. (İnsanlar beni genelde sevemiyorlar). Çabuk sinirlenip bazı günler fazla agresifleşebiliyorum. Bu durum çocuklarımada yansıyor. Ani sinir yükselmelerimden sonra vicdan azabı çekiyorum.Kötü bir anne olmayı istemiyorum. Sürekli ağlayan mutsuz bir insan olmak istemiyorum. Bunun için ne yapabilirim? Bana yardım edin lütfen.

Bu soru 19 Temmuz 2024 14:47 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Öncelikle bir anne olarak farkındalık ve bir çözüm yolu arayışı içinde olmanız çok kıymetli.

Yaşamakta olduğunuz bu süreç sizin için oldukça zorlayıcı olmalı, sizi anlıyorum.

Yaşadığınız bu öfke sorunun temelinde yatan şey nedir sizce? Yalnızlık hissiyle mücadeleniz, eşinizle olan sorunlarınız, uzakta olmanız ve geçmişte bastırmış olduğunuz pek çok duygu tahammülsüzleşmenize sebep olmuş olabilir mi?

Bu süreçte öncelikli olarak kendinizi çok iyi tanıyıp değerlendirmeniz gerekmektedir.

Duygularınızın ortaya çıkış nedenlerini kendinize sorular sorarak bulmaya çalışmalısınız.

Yalnızlık baş edilmesi gereken bir şey değildir. Yalnızlık, sevilip değerlendirilmesi gereken mücevher değerinde koca bir vakittir aslında. Günlük rutinler oluşturmak, spor veya başka bir ilgi alanı yaratmak , kurslara katılmak hem kendinizi dinlemenizi hem de sosyal ilişkiler kurmanızı kolaylaştırır.

Öfke kontrolü için ;

Herhangi bir durum karşısında tepki vermeden önce dikkatinizi 5-10 saniye kadar nefesinize odaklayınız.

Bunun dışında günlük tutmak, öfkenizi egzersizler ile dışarıya atmak stres seviyenizi aşağıya çekecektir.

Lütfen çocuklarınızın gözünde bir rol model olduğunuzu unutmayınız. Öfkenizi onlara yansıtmak, ilerleyen yaşlarda yoğun stres, kaygı ve özgüven sorunları yaşamalarına neden olabilir.

Empati ve doğru iletişim kurmaya özen gösteriniz. Kendi negatif duygularımızı çocuklarımıza yansıtmak, gelecekte bize ait olumsuz izler taşımalarına sebep olur.

Elbette bir uzman desteği almak süreci en sağlık şekilde atlatmanız açısından faydalı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın

Cevaplanmış benzer sorular

Aile

Eşimle terapi sürecini en güzel nasıl yürütebilirim?

Eşim ile ciddi boyutlarda sorunlar yaşıyoruz. Kendi yaptığı hataları kendisine yapılmış gibi anlatıp bütün yakın çevremizle aramızı açıyor. Sabrın sonuna getirip verdiğim tepkilerden beni sorumlu tutuyor. Sürecimiz boşanmaya doğru gidiyor. Bu yol en başta çocuğumuz olmak üzere herkese zarar verecek biliyorum. Ve aramızdaki tartışmalar çocuğumuzu da kötü etkiliyor. Suçlama ve yargılama yapmadan sorunun ikimizden de kaynaklanabilir olduğunu ve birlikte alacağımız bir uzman desteği ile bunun önüne geçme şansımız olduğunu söylesem de uzman desteğini kabul etmiyor. Altını çizerek belirtmek istiyorum ki desteği sadece kendisinin alması yönünde değil benim de kendimdeki eksiklikleri farkedemeyebilecegimi ve birlikte alma yönünde teklifte bulunuyorum. Bu yuvayı kurtarmak için ne gerekiyorsa elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Bu süreç beni mental olarak çok etkiliyor. İşimi ve gündelik yaşam kalitemi fazlası ile düşürdü. Yaşananları düşünmekten, çözüm yolu aramaktan ve çocuğumuzun etkileneceğini hesaba katarak sürekli düşünceler içinde olmaktan çok yorgun düştüm. Ve kendimi biraz geri çekmek durumunda kaldım. Belirtmek isterim ki sinir ve stress kaynaklı ciddi bir rahatsızlığım bulunmakta. Sürecin devam etmesi hastalığımın tetiklenmesi konusunda da endişe yaratıyor. Mevcut sıkıntıların bahsettiğim gibi bir uzman desteği ile çözülebileceğini düşünüyorum ancak bunu en naif ve ılımlı şekilde söylememe rağmen teklifimi kabul etmiyor. Süreci en güzel nasıl yürütebilirim?