Psikoloji

Daha sakin ve umursamaz olmak için ne yapmalıyım

Gizli Kullanıcı27 Temmuz 2024 19:53

Merhaba ben evlenmeden önce çok umursamaz biriydim hayattan zevk alırdım çok güzel bi hayatım vardı. Fakat evlendikten sonra herşeyi takar oldum gereksiz öfkeleniyorum. Yani bu durumdan nasıl kurtulabilirim? Eşime karşı daha umursamaz olmak istiyorum herşeyi az kafaya takmak istiyorum. Olur olmadık şeylere sinirlenmek istemiyorum hayatı pozitif ve güzel yaşamak istiyorum tıpkı bekarlığımda ki gibi. Bekarlığım da evim farklı şehirdeydi şuan farklı şehirdeyim yaşantım tamamen değişti çok sosyaldim şuan burda kimseyi tanımadığım için aktif olamıyorum sanırım birazda bu yüzden ama ben herşeye ve herkese karşı daha pozitif ve daha enerji dolu olmak istiyorum. Sürekli yani bazen bekarlık günlerim aklıma geliyor o günlere dönmek istiyorum da diyebilirim. Geleceğime odaklanmak istiyorum ama pek mümkün olamıyor bu yüzden... Önerileriniz nelerdir nasıl bi yol izlemeliyim?

Bu soru 1 Ağustos 2024 15:10 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,


Evlenmenizle birlikte yaşantınızda köklü değişimlerin olduğunu anlıyorum. Şehir değiştirmeniz, ortamınız, sosyal yaşantınızın değişmesi gibi önemli faktörlerin etkisiyle duygularınızda da değişimler meydana gelmiş görünüyor. 


Bu değişimlere adapte olmakta başa çıkamıyor olabilirsiniz. Benliğinizde olduğunuzdan daha sinirli, öfkeli bir tutumlara dönüşmüş olabilirsiniz.  Öfke tıpkı diğer mutluluk, üzüntü duygularımız gibi ikincil bir duygumuzdur. Nasılki mutlu olduğumuzda üzüldüğümüzde duygularımızı yaşıyor, kabulleniyorsak öfkelendiğimizde de öfkemizi kabullenip yaşamamız gerekiyor. Öfke duygusu olumsuz bir duygu değildir. Öfkeyi olumsuz olarak nitelendiren öfkeyi oluşturan, tetikleyen olumsuz düşüncelerdir. Öfkenizi oluşturan olumsuz düşüncelerinizi farkında olmanız size baş etmeniz için yol haritası oluşturacaktır. 


-Eşinize karşı öfkelenmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz? 


-Eşinize karşı öfkelendiğiniz o esnada ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz? 


Bu sorular çerçevesinde verdiğiniz cevaplarla olumsuz düşüncelerinizi tanımlayabilir, farkındalık oluşturabilirsiniz.


Öfkenizle kısa vadede baş etmek için nefes egzersizi uygulayabilirsiniz.


-4 saniye boyunca nefes al,

-4 saniye boyunca nefesi tut,

-8 saniye boyunca nefesi yavaşça bırak.


Bu nefes egzersiz döngüsünü öfkelendiğinizde sakinleşmek, odağınızı uzaklaştırmak için ve kendinizi iyi hissetmek için uygulayabilirsiniz. 


Sevgili danışan, çevrenizden uzaklaşmanız, taşınmanızın etkisiyle kendinizi yalnız hissediyor olabilirsiniz. Kendinize zaman ayırarak, yapmaktan hoşlandığınız aktiviteleri düşünüp belirleyebilir ve bu aktivitelerle ilgili kurslara, etkinliklere katılabilirsiniz. Yeni şehrinizde yeni ortamlar kurmak için adım atabilirsiniz.


Son olarak; süreçle ilgili baş çıkmakta zorlanıyorsanız bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgiler.


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Soru sorma şeklimi nasıl değiştirebilirim?

Merhaba, Dün akşam nişanlım ile aramızda geçen bir diyalog ile ilgili danışmak istedim. Kendisiyle 4 yıllık uzak mesafe bir ilişkimiz var. Gün için sık sık konuşuruz. Bir şeyler yapar vakit geçiririz. Sık konuşamadığımız günlerde olur nedenini açıklarız. Günlük rutinimiz böyle konuşmada. Dün akşam işte ikimizin de işi vardı tam konuşamadık ama bir anda beni görüntülü aradı çok mutlu oldum kısada olsa konuştuk. Sonra onun yemek hazırlama süreci başladı. Yemek yapıyorum dedi o arada konuşmamız kesildi ki genelde böyledir zaten sorun yoktu. Benim için sorun olan kısım ise ben o aralıkta ona mesaj attım. Görüldü attı. uzun bir sürede gelmedi. 3-4 saat kadar olmayınca bende merak ettim bir şey mi oldu diye. Oyuna mı daldın dedim. bi yarım saat sonra falan yemek yiyordum dedi. uzun sürdü dedim. O da film de izledim çünkü dedi. Bende görüldü atınca diye bir cümle yazdım. yazamadım dedi. niye dedim bende gülen emojilerle. sorgulayıcı moda geçtin dedi. bende soruyorum sadece diyince işte film izlerken yazmaktan hoşlanmadığını altyazılı diyede yazarsam hiç bişey anlamam zaten dedi. ben bunu zaten biliyordum onu sormuyordum. Daha fazla bir şey demedim. Normal konuşmaya döndük bir şey anlatıyordu sonra benim yazdığım bir kelimeye böyle diyince enerjim düştü anlatmıcam yeterli dedi. sen bilirsin dedim. Sonradan benim alındığımı bildiğini söyledi. Bende bir şey daha sorucam dedim. " Neden yazmadın" demek yerine nasıl şekilde sormamı istersin?" sorugulayıcı hiissetme diye dedim. sorunun arkasındaki niyet değişmediği sürece kelimenin önemi yok dedi. Neymiş niyetim dedim. Şu an konuşacak enerjim yok dedi. Bende tamam o zaman enerjin olduğunda konuşalım dedim. Konu gece böyle biraz başka şeylerden konusarak kapattık. Ama içimdan hem kırgınım hemde nasıl davranmam gerektiğini bilmiyorum. başka zamanlarda böyle konularda soru sordugumda sorgulayıcı memur gibi görmesi beni rahatsız ediyor. 4 saatlik vakitte bir emoji olur gif olur ya da şu an işim çıktı gece gelicem dememesi beni deli ediyor. Bazen geç geldğini biliyorum ama en tetikleyen kısım beni görüldü atıp cevap vermemesi oldu. İlişkimizin başından beri eğer işi varsa belirtmesini söylerim ,görüldü atma diye defalarca söyledim. Açıkcası ben soru sorduğumda bir travmasını mı tetikliyrum o yüzden mi böyle diyor yoksa umursamazlıktan mı öğrenmek istiyorum. Nişanlıma nasıl bir şekilde yaklaşıp soru sorarsam, ya da nasıl cümleler kurmam gerek ki beni sorgulayıcı görmesin. ..