Psikoloji

Dalıp gitme hastalığının çözümü nedir?

Gizli Kullanıcı6 Aralık 2024 10:11

Merhabalar ben 9 yaşımdan beri epilepsi hastasıyım emar ve egg çektiler doktorlar ilaç verdiler sonra bana Eylül ayında ilacı bıraktılar şimdide dalıp gitme hastalığım çıktı bu konu hakkında ne yapabilirim ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim bu konu hakkında bana bilgi verirseniz çok sevinirim tek istediğim dalıp gitme hastalığıma çözüm bulmak bana yardımcı olursanız o kadar minnettar olurum ki sadece dalıp gitme hastalığıma çözüm bulmak istiyorum

Bu soru 17 Aralık 2024 09:29 tarihinde Psikolog Nuray Halaç tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,

Öncelikle sorunlarını tanımlayıp,anlamlandırıp,soru sorma cesaretinde bulunduğun için kendinle gurur duymalısın.Sizi anladığımı söylemek isterim,zorlu ve yorucu bir durum yaşadığınızı görüyorum isterim ki bu olumsuz olarak gördüğünüz durum hayatınızın işlevselliğini bozmadan müdahale etmeniz ve olumluya çevirebilmeniz olacaktır.Çocukluğunuzdan beri epilepsi hastası olduğunuzu belirtmişsiniz,epilepsi kişinin yaşamı ile birlikte eşlik eden,zorlayıcı bir hastalık olduğu için buna dair birçok olumsuz deneyim ve anıya sahip olabileceğinizi tahmin edebiliyoruz.Bu tür olumsuz olayların etkisi yaşamımızı devam ettirdiğimiz sürece devam edebilir,sık sık hatırlatıcı olabilir,davranışlarımızı,düşüncelerimizi hatta duygularımızı bile değiştirebilir.Birden fazla epilepis türü bulunmaktadır,standart bir etki-tepki grubu yoktur bu yüzden bunları kıyaslamıyor olmanzı fayda sağlayacak ilk adım olabilir.Dalıp gitme hastası olduğunu belirtmişsiniz,bu tanıyı bir uzman. tarafından alıyor olmanız gerekir aksi durumda biz insanlar olumsuz durumlara çok daha fazla odaklandığımız için kendimize karşı kibar ve nazik olmayı unutarak çeşitli hastalık isimlerini etiketleyebiliyoruz,ikinci adımımız ise böyle bir hastalık varsa bunu bir uzmanın teyit ediyor hatta bir tedavi planı oluşturuyor olmasıdır.Çok fazla dalıp gidiyor olmanız bir hastalığa sahip oluduğunuz anlamına gelmemektedir.Stresli bir değişim,stresli ya da olumsuz duygulara sahip olduğunuz bir ortam ,hayat koşullarınızda bir farklılık,ayrılık,taşınma,ilişkiler kurma gibi birçok faktörün getirdiği kısa süreli bir etki olarak ortaya çıkması olabilir.Üçüncü adımımız ise bu sahip olduğunuz durumun süresi ve sıklığıdır,Uzun süreli,süreğen ve devamlı mı ? yoksa anlık kısa süreli,geçici mi ? uzun süreli oluyor olması bir sorun olduğu ve bu sorunun bir çözüm ile meçleşmesi gerektiğini ortaya koyabilir.Sürekli dalıp gitmek bir hayal ve düşünce ile. bulunduğu ortama,kendine karşı uzaklaşmak yabancılaşmak anlamına gelmketedir.Dördüncü adım ise bu noktada düşüncelerinizin neler olduğunu fark etmek ve kökenini saptayabilmek olacaktır.Bu düşüncelerin matıklı bir zemini var mı sorusu ayırt edici noktanız olabilir.En son adım ise,kendi başımıza çözemediğimiz konularda destek almaya açık olmak olacaktır.Bir uzman görüşü alıyor olmak size zihnen bir rahatlama ve belirsizlikten kurtulma şansı sunabilir.Kendinize karşı kibar ve nazik olmayı unutmayın.Değişim ne kadar zor olursa olsun imkansız değilidir,kendinize güvenin ve adım atmaktan geri durmayın.Umarım cevabım yardımcı olmuştur.

Sevgilerle ve musmutlu kalman dileğiyle,

Psikolog Nuray Halaç.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Yeni bir ilişkiye hazır mıyım, değil miyim?

3 yıllık bir ilişkim oldu. Narsistliğe maruz kaldım. Manipüle, yalan, güvensizlik, kukla muamelesi yani bir ilişkide olmaması gereken herşey vardı. Üzerine bir de aldatıldım. İlişki bittikten sonra gözüm açıldı. Tekrar dönmek için çok uğraştı ama sevgim olmasına rağmen yenik düşmedim. Çünkü hayatımda ilk kez bir duygu olarak mide bulantısı yaşadım. Tiksindiğimi soğuduğumu hissettim ve tabi birde böyle bir şeyi gururuma yediremedim. İlişkiyi bitirdikten sonra kendime zaman ayırmaya ve bu duyguyu en az hasarla nasıl atlatabilirim diyerek daha fazla sosyalleşerek bir nebze üstesinden geldim. Sadece kendimi inanılmaz yorgun hissediyordum. Sonra herkes gibi kendine bir şans ver diyip, Hayatıma birini alabilirim zannedip sadece 2-3 günlük konuşmalarda kalan flört bile denilemez bence böyle bir durum yaşadım. Bunu yaşadıktan sonra hazır olmadığımı anladım. Bu süreçte tabi eski sevgilimin git-gel yapıp kendini hatırlatmaları oldu. Belki de bu yüzdendi bilemiyorum tek bildiğim gerçekten hazır olmadığımdı. Ama aradan artık 5 yıl geçti. .. 5 yıl içerisinde eğitim hayatım, kariyerim, derken kendime zaman ayırdım dinlenmek istedim. Bu süreçte baya saldım kimseyi hayatımda istemedim. Artık daha iyiyim yani kısmen güvensizlik duygumu henüz tam anlamıyla aştığımı düşünmüyorum sadece. Şuanda denemeler yapıyorum tabiri caizse ama devam ettiremiyorum. Eskiye dair bişey kalmadığına eminim. Sadece acaba beni yeniden heyecanladıracak birine mi denk gelmeyi bekliyorum. Yada yalnızlığa alıştığım için mi hayatıma kimseyi alamıyorum bunu çözemiyorum. . Eğer yalnızlığa alışmaksa bunu nasıl aşabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.