Romantik İlişkiler

Değersizlik duygusu ilişkilerime yansıyor

Gizli Kullanıcı11 Ağustos 2024 17:51

Merhaba benim adım Edanur ben de kendime değer vermeme ve kendimi sevmeme problemim var . Çok yalnız hissediyorum oysaki bir şeyleri paylaşabildiğim arkadaşlarım var bu değersizlik duygusu duygusal ilişkilerime de yansıyor neden bilmiyorum ama bir ilişkiye başladığım zaman partnerlerim bana belirsiz davranıyor ve daha tam olarak bitmeden kısa sürede başka bir kadınla sevgili oluyorlar bu da beni çok kırıyor. Hata karşı tarafta iken ben her seferinde yalvarıyorum .Kendime saygı duymam gerekiyor oysaki .Pek bir şeyleri hak etmiyorum gibi hissediyorum bazen hatta geçen ilk defa belirsiz olan bir ilişkiyi ben bitirmek istedim ve bitirdim arkadaşım yazma demesine rağmen gidip yazdım partnerime ve tabiki red yedim. Bir şeyleri bitirebilmeyi öğrenmem gerekiyor.Ama olmuyor kendimle başbaşa kalabildiğimde nasıl daha mutlu olabilirim bilmiyorum.Karşı taraf beni manipüle mi ediyor bilmiyorum çünkü bana sürekli bekle diyip başka biriyle oluyorlar. Karşı tarafın Instagram takipçisine karışmam doğru mu? Çünkü daha önce çok defa aldatıldığım için güvenemiyorum ,kandırılmak istemiyorum. Bir birey ve yetişkin gibi davranamıyorum . Çünkü küçükken ailem sürekli beni birileriyle karşılaştıran bir aileydi ve hâlâ da böyle davranıyorlar ne yapmam gerektiğini sürekli birilerine sorma ihtiyacı duyuyorum . Kendime aitmişim gibi hissedemiyorum. Kendimi daha yakından tanımak için ne yapmalıyım bilmiyorum meslek seçimime bile onlar karar verdi hayatımın her aşamasına karışmalarına izin verdim. Beni anlayabilecek pek kimse yok gibi hissediyorum. Başa dönersek bu ilişkilerimde de böyle ya ailemin ve başkalarının eleştirdiği birisi olursa hata yapmaktan çok korkuyorum ama çok yalnız ve mutsuzum bu aralar.

Bu soru 11 Ağustos 2024 19:31 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

İlk olarak sürecinizde yaşadığınız duygularınızın yorucu ve zorlayıcı olduğunu ve baş etmekte zorlandığınızı görebiliyorum. Kendinizi değersiz hissetmek benlik saygınızın düşük olduğunu ve sosyal ilişkilerinizde de ne yaşanırsa yaşansın aynı bakış açısından kaynaklı değersizlik duygusuyla baş etmeye çalışmak duygularınız için oldukça yıpratıcı olabilir. Bu değersizlik hissinin temelini oluşturan olumsuz düşüncelerinizi yeniden yapılandırarak baş etmeyi deneyebilirsiniz. Böylelikle hem kendinizi daha iyi hissetmenize hem de daha sağlıklı ilişkiler kurmanıza destek olabilir.

Geçmiş yaşantınızda aileniz tarafından sürekli kıyaslanmanız, eleştirel bir dış sese sahip olmanız sosyal ilişkilerinizle birlikte romantik ilişkilerinizde de zorluklar yaşamanıza, kendi benlik saygınızın düşük olmasıyla birlikte verdiğiniz tepkileriniz, davranışlarınız bu duruma göre şekil almış olabilir. Bu sürecinizle birlikte özellikle romantik ilişkilerdeki tutumunuz kaygılı bağlanmanızla ilişkili olabilir. Bağlanma stilimizi doğduğumuz andan itibaren ebeveynlerimizle oluşturmaya başlarız. Ebeveynlerimizle kurduğumuz bağlanma stili hayatımızın merkezine yerleşir ve yetişkinlik döneminde de kurduğumuz ilişkilerde özellikle romantik ilişkilerde bu bağlanma stilinin benzer yönlerini görür, yaşarız. Ebeveynleriniz tarafından tutarsız davranışlara maruz bırakıldıysanız mesela ilgi görüyorken bir anda aşırı ilgisiz tutumlar gördüyseniz kaygılı bağlandığınızı açıklayabiliriz. Kaygılı bağlanmanız bu tutumlarla birlikte çocukluk döneminizde yaşadığınız tramvatik olaylardan –benlik saygınızı düşürecek, kendinizi değersiz hissettiren anılar gibi-, ebeveynleriniz ya da güvendiğiniz biri ya da partneriniz tarafından terk edilme deneyiminiz varsa kaygılı bağlanmanızı oluşturmuş ve pekiştirmiş diyebiliriz.

Kendinize değer vermek, kendinizi sevmenin ve saygı duymanın ilk adımını kendinize göstereceğiniz şefkatle oluşur. Kendinize şefkatle yaklaşmayı şefkati hak ettiğinize dair inançlarınızı yapılandırmanız gerekiyor. Kendinizi fark etmeniz için şefkatle yaklaşabilmek için güçlü yönlerinize farkındalık oluşturarak değerlendirebilirsiniz. Küçük başarılarınızı ve olumlu özelliklerinizi listelemeyi deneyebilir ve kendinizle ilgili olumlu bir içsel dünyanızda diyalog geliştirmeye çalışabilirsiniz. Bir diğer teknik ise yazarak bu listeyi oluşturabilirsiniz. Bu listeyi somut bir şekilde karşınızda görebilmek olumlu ve güçlü yönlerinize gerçekçi yaklaşmanızı sağlayabilir.

Sevgili danışan, sürecinizle ilgili daha derinlemesine değerlendirmek gerekiyor. Bu süreçte hem daha derinlemesine değerlendirerek farkındalık oluşturmak hem de başa çıkma becerilerini oluşturmak için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular