Değersizlik hissi ile nasıl başa çıkılır?
Merhabalar, ben 18 yaşındayım. Kendimi pek sevmiyorum, beğenmiyorum. Çocukluğum boyunca zorbalığa maruz kaldım. Öğretmenler ve öğrenciler tarafından. Çocukluğum öğretmenlerin ve sınıf arkadaşlarımın beni sürekli aşağılaması ve beni görmezden gelmesi ile geçti. Çocukken notlarım pek kötüydü. Aramızda iki yaş fark olan ağabeyimin notları çok iyiydi okulda başarılıydı. Bu nedenle annem bana çok kızardı. Neden başaramıyorsun? Bak ağabeyin yapıyor sen neden yapamıyorsun? Genelde evde ağabeyim daha çok dikkat çekerdi (en azından misafirler geldiğinde) hep ağabeyimi överlerdi her konuda. Bende bir köşede dururdum. Aslında annemde babamda ikimizi eşit severler, fakat yinede notlarımın düşük olması annemin hoşuma gitmezdi. Çok kızardı. Okulda öğretmenler bana salak muamelesi yapardı benimle ilgilenmezlerdi. Hatta bana hakaret eden (henüz 9 yaşımdayken ölmemi istediğini söyleyen bir öğretmen) bir öğretmenim vardı bana vurmuştu fakat korkumdan kimseye söyleyememiştim.Sınıf arkadaşlarım beni sürekli zorbalardı aralarına almaz ve bana kötü davranırdı (7yıl aynı sınıfta, aynı öğrencilerle okumak zorunda kaldım). Derslerim yüzünden zaten başarısız hissederdim. Birde dış görünüşüm ve karakterimle sürekli alay ederlerdi. Bu durum benim öz güvenimi hatta öz saygımı zedeledi daha doğru söylemek gerekirse yerle bir etti. Öyle sorunlu bir öğrenci değildim. Utangaç hafif geveze bir çocuktum o kadar.Okula her sabah gittiğimde aynaya bakarken ağlardım. Çirkin hissederdim (hala öyle). Okulda çok sayıda kötü şey yaşadım. Bu benim sosyal anksiyeteye sahip olamama neden oldu. Neredeyse hiç dışarı çıkmam sosyalleşmem, insanlarla tanışmaktan fazlasıyla korkan biri haline geldim. Kalabalık ortamlarda fazla kaygı, mide bulantısı çok sık yaşıyorum. Ve kendimi çok değersiz, başarısız hissediyorum. Sanki hiç bir şeye laik değilmişim. Hiç bir haltı başaramazmışım gibi geliyor. Ayrıca son zamanlarda yaşadığım önemli bir şeyi daha anlatmak istiyorum. Aileme karşı çok öfkeliyim fakat nedenini asla bilmiyorum. Sürekli onlara öfkeli davranıyorum. Onlar bu durumdan artık sıkıldıklarını ve benim bir “sinir hastası” olduğumu düşündüklerini söylediler. Yola çıktık, arabada normal bir tepki verdiğimde annem yine sinirlendiğimi düşündü fakat böyle bir durum yoktu fakat anlatamadım evet o zaman dışında sinirli olabiliyordum dediğim gibi ama o an gerçekten değildim. Birden ağlamaya başladım. Annem başta bana “sen sinirlisin” dediği için ağladığımı düşünmüştü. Fakat durum hiç te öyle değildi. Sosyal anksiyete, kaygı, değersizlik hissi vs, vs şeylerden dolayı çok dolup taşmıştım. Fakat onlar hiç bana gelipte sormadılar “iyi misin?” Diye. Derdimi hiç kimseye anlatamıyorum. Okulda sürekli kaygılanıyorum. Değersizlik hissiyle mücadele ediyorum. Ve daha bir çok şey.
Bu soru 4 Eylül 2024 13:24 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Öncelikle yaşamış olduğunuz bu durumları anlamaya çalıştığımı belirtmek isterim. Bu sürecin sizin için ne kadar zorlayıcı olduğunu ve ve ne hissettirmiş olduğunu anlamaya çalışıyorum. Yaşamış olduğunuz olaylar ile ilgili size yardımcı olabilmeye çalışacağım.
Erken çocukluk dönemlerinde yaşamış olduğunuz ev içerisindeki kıyaslamalar, başarısızlık ve değersizlik düşüncesi, sonrasında okulda öğretmeniniz ve sınıf arkadaşlarınız tarafından uğramış olduğunuz zorbalık öz saygınızı ve özgüveninizi ciddi anlamda etkilemiş olabilir. Bu yaşamış olduğunuz olayların uzun vadede etkileri şuan yaşamış olduğunuz değersizlik hissinin, öfke probleminin ve sosyal anksietenizin nedeni olabilir.
Her çocuk doğduğu evde ve sosyal çevresinde erken yaşam deneyimlerine sahip olur. Bu deneyimler bizim temel inanç, ara inanç ve otomatik düşüncelerimiz diyebileceğimiz sistemin oluşmasına neden olur. Sizin bu süreçteki temel inancınız değersizlik, başarısızlık, yetersizlik vb. olabilir Bu olumsuz düşünce kalıplarını tanımlayıp, daha sağlıklı düşüncelerle değiştirmeyi hedefleyebilirsiniz.Bu temel inancı ve düşünce kalıplarını değiştirebilmek adına bir BDT terapistiyle çalışmanız sizin için en sağlıklı yol olacaktır.
Öfkenizin altında ailenizin sizi hayal kırıklığına uğratmış, yalnız hissetirmiş ve incinmiş hissetmenize neden olmuş olması olabilir. Bazen öfke sadece öfke değildir. Arkasında gizlenmiş farklı bir duygu olabilir. Sizin öfkenizde belki arkasında farklı bir duyguyu saklıyor olabilir bu yüzden öfkenizin sadece saf bir öfkemi yoksa arka planda gizli bir duygudan kaynaklı ikincil bir öfke mi olduğunu anlayabilmeniz için önemli olacaktır.
Yaşamış olduğunuz şeylerin ne kadar zorlayıcı olduğunu anlamaya çalıştığıma tekrar değinmek istiyorum. Bu yüzden bu süreçte bir terapi desteği almanız duygusal iyileşmeniz için önemli olacaktır.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz