DEHB bağımlılık, yemek içmek unutma sıkıntısı nasıl hallolur?
Sosyal medya bagimliligi oyle bir noktaya geldi ki artik gercekten kendimi durduramiyorum. Bir DEHB li olarak (8-9 yasimda tani almama ragmen sisteme gecilmedigi icin ve bir sure kirmizi receteli ilaci kullanmama ragmen) su anda ilac kullanmiyorum. Psikologlarin da parasi aldi basini gitti maddi durum acisindan ve takdir edersiniz ki zaman yonetimi sıkıntısından gidemiyorum. Bu sosyal medya bagimliligi + rastgele bagimliliklar (seker, kafein gibi) nasil kontrol altinda tutulur... Bir de nasil yemek yemeyi su icmeyi falan unutmayiz acaba... Yeri geldi 3 gun yemek, 3-4 gun su tuketmeyi unuttum. Tracker uygulamalari da garip... Su kadar sure icinde yapacaksin diyen bir uygulama buldum bu sefer de o kadar sure icinde nasil bitiricem kaygisi ile başlayamadim 😂 Bir ise basladim mi ya doyumsuz gibi devam eder ya da yarida birakip giderim. (Ayni bu yaziyi asiri uzun tutmam ve gecenin bu saatinde uyuyamayip yaziyi yazarken 45 takla atmam gibi😂😂)
Bu soru 23 Temmuz 2024 17:26 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Öncelikle bağımlılıklarınızdan bir anda değil, kademeli olarak uzaklaşmanız daha sağlıklı olacaktır.
İlk olarak sabah uyandığınızda sosyal medyaya bakmak üzere telefonunuzu elinize almadan yataktan kalkmaya deneyiniz. Güne nasıl başladığınız oldukça önemlidir.
Bu alışkanlığınızın yerine alternatifler üretin.
Örneğin, kalktığınızda bir kahve yapıp gün içerisinde unutmaktan şikayet ettiğiniz su içmek, yemek yemek gibi görevleri bir not kağıdına yazıp görebileceğiniz bir yere asabilirsiniz.
İkinci olarak;
Alarm kurun.
Sosyal medyayı kademeli olarak kısıtlayın. Her 2 günde bir bu süreyi birer saat azaltabilirsiniz.
Diğer alışkanlıklarınız için de hatırlatıcı olarak alarm kurunuz.
Baş ucunuzda su bulundurunuz.
Kafein ve şeker tüketiminize de değinecek olursam, yine benzer teknikler kullanınız.
Kademeli olarak azaltmak ve yerine daha sağlıklı alternatifler kullanmak şikayetleriniz için gerekli iki adımdır.
Günlük planlamalarınıza çok küçük görevler ile başlamalısınız. Bu görevleri geniş saat dilimlerine yaymalısınız. Aynı zamanda bu görevler uzun süren, sizi başlangıçta sıkmayacak şekilde olmalıdır. Örneğin ''gün içerisinde 20 dakika yürüyeceğim.'' ya da '' sabah odamı havalandırıp telefon ile güne başlamadan kendime bir kahve yapıp günümü planlamak üzere bir liste yapacağım.'' gibi.
Zaman içerisinde bu listeleri genişletin.
Elbette bu süreci istikrarlı bir şekilde yürütebilmek önemlidir. Unutkanlıklarınız için gün içerisinde birden fazla alarm kurabilirsiniz. Unutmamalısınız ki bu döngülerden kurtulabilmek elbette ki mümkündür. Öncelikle kendinize inanmalı ve harekete geçmelisiniz.
Ertelemek başarıya ulaşmanızı geciktirir, motivasyonunuzu günden güne azaltır. Kademeli olarak işe başlayarak motivasyonunuzu arttırın.
Çevrenizden destek almaktan da çekinmeyiniz lütfen.
Hayatınızda değişimleri başardığınız ,döngüleri kırabildiğiniz sağlıklı günler diliyorum.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın