Deprem Korkumu Nasıl Yenerim?
29 yaşındayım. 26 yaşında evlendim. Ve 26 yaşıma kadar ailemden asla ayrı kalmadım. Kuzenimde, arkadaşımda ve hatta amca teyze vs hiçbirinde kalmadım annemler olmadan. 2023 Kahramanmaraş depremini Elazığ’da yaşadım. 3 yıllık evliyim. Annemler bana 15 dk mesafede oturuyorlar. Ben 1.5 senedir geceleri deprem korkusundan uyuyamıyorum. Ve sürekli aileme bir şey olacak korkusu var. Sürekli büyük bir deprem olacağını ve ailemin enkaz altında kalacağını düşünmekten artık uyku düzenim kalmadı. İlk defa annemler olmadan böyle büyük bir deprem yaşadım. Kocam o şoka girip beni teselli edemediği için üstümde çok büyük bir korku kaldı.
Aslında 2020 Elazığ depremini de yaşadım ama o zaman annemlerle beraber olduğum için annem babam bana sarılarak korkumu yendirdiler. Şimdi en ufacık sarsıntıda bile kitleniyorum. 2 yaşında bir oğlum var ve o ufacık sarsıntıda bile onla ne yapacağımı bilemiyorum. Depremi kendi evimde yaşadığım için evimde bile durmak istemiyorum. Ama artık uyumak istiyorum. Annemlere bir şey olacağına inanmak istemiyorum. En ufacık şeyde korkmak oğlumu o şokla tek bırakmak istemiyorum. Lütfen bana yardımcı olun.
Bu soru 24 Temmuz 2024 12:04 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, yaşadığınız olay bir “travma”dır. Travmalar; kişinin kendi başına gelen veya bir başkasının başına gelmesine şahit olunduğu durumlarda, yaşamı örseleyici, hayati risk taşıyan olaylardır. Travmalar insan hayatının kaçınılmaz bir parçasıdır, bununla birlikte travma sonrasında kişide ortaya çıkan duygusal, fiziksel sıkıntılar herkeste oluşmaz. Yaşadığınız durumun Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ile ilişkili olduğunu söyleyebilirim ancak buradan tanı koymam elbette mümkün değildir. Kişinin TSSB geliştirmesinde travmadan önceki psikolojik durumu, psikiyatrik geçmişinin bulunup bulunmaması, olaylarla başa çıkma kapasitesi önemlidir. Buralarda kendini sorgulayabilir misin? Başına istemediğin bir olay geldiğinde veya bir zorlukla karşılaştığında nasıl baş edersin ? Baş etme becerilerini küçümsüyor olabilir misin ? Sence deprem sonrası insanlar bu durumla nasıl başa çıkıyor ? Sürekli deprem olabileceğine dair inancınla tetikte olduğunu söylüyorsun “tetikte olmak “ seni bir şeylerden koruyor mu ? Travma sonrasında kişiler kendilerine veya dışarıdaki insanlara karşı “öfke” ve “suçluluk” hissederler. Bu öfke ve suçluluk hissi ise travmanın etkisini sürdürmesine neden olur: burayı sorgulamanı isterim, kendine veya başkasına karşı öfkeli misin ? örneğin seni sakinleştiremeyen eşine, savaş ya da kaç tepkisi yerine “don” tepkisi verdiğin için kendine, ya da suçluluk hisseder misin, çocuğunun yanında daha güçlü durman gerektiğine dair ya da başka bir konuda.. Senden isteğim buraları sorgulayıp bu duyguları kabullenmen olur. TSSB terapide yüzleştirmelerle kısa sürede tedavi edilir, burada senin travma anılarını hatırlayıp zihninde yeniden canlandırıp tekrar tekrar yaşantılayarak kaygı durumunun giderek azaltılması amaçlanır, artık travmatik olay senin için aynı anlamı ifade etmez, başa çıkmakta oldukça zorlanıyorsan terapi almanı tavsiye ederim, yaşanılan olay için oldukça üzgün olduğumu ve birdaha yaşanmamasını dilediğimi iletmek isterim, geçmiş olsun.
iyi günler dilerim.