Dermatilomani Hastalığı Kontrolü
Dermatilomani hastalığım var. Obsessif olarak sürekli tekrar ediyor. Bu durum günlük hayatımı, başarımı olumsuz yönde etkiliyor. Bedenim yaralar içinde insan içine çıkmaktan bile çok utanıyorum. Vücudumda bulunan yaraları, pürüzlü noktaları kanatmaktan, ellemekten kendimi nasıl alıkoyabilirim?
Bu soru 7 Haziran 2024 11:30 tarihinde Uzman Psikolog Merve Ulusoy tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba,
Deri rahatsızlıkları öncelikle sizi ve bedeniniz ile ilişki kurmakta zorlayan bir yerde olabilir. Bu gerçekten zorlayıcı bir süreç. Öncelikle bu davranışı, derinizi yolmaya başladığınız anları (bu çoğu zaman otomatik olabilir) kaydedin. Otomatik olduğu zamanlarda da, ilk ana geldiğinizde bırakın ve lütfen bir kağıt kalem alıp bunu not edin. Bir hafta boyunca hangi saatlerde, kaç kez, nasıl, ne düşünürken, ne hissederken bunu yaptınız? Sonrasında da, bu süreçte yolmamak adına yaptığınız davranışı not edin. Bu tablo öncelikle sizi ne zaman ve nasıl bu davranışa yöneltiyor. Bunu size göstermiş olacak. Burada sizin neye tetiklenip, neye etkilenip neyden duygudurumunuzu yönetemediğiniz ve bu davranışı yaptığınızı değerlendirmiş olacaksınız. Sonrasında; sizi rahatlatan, sizi motive eden, sizi bu durumdan uzaklaştıran ve keyfi veren sağlıklı etkinlikler, aktiviteler neler? Yürümek, koşmak, nefes egzersizleri yapmak, dikiş yapmak, el işi çalışmaları yapmak, yazı yazmak, resim yapmak hangisi sizleri daha da rahatlatır? Lütfen bunları bulun ve yazmaya çalışın. Yazdıktan sonra 10 üzerinden 10 en sizi çok rahatlatan/ keyif verdiren/ iyi hissettiren, 0 hiç keyif verdirmeyen gibi düşünerek bir puanlama yapın ve tüm aktiviteleri puanların. Bunları bulmakta zorluk çekebilir, bulamayabilirsiniz. Lütfen bunun zamanla olacağını bilin. Deri rahatsızlıklarında kökende olan şeyi buluyor olmak kıymetli ve önemli olacaktır. Fakat kökeni bulmak zaman alabileceği için önce davranış tablosu, ardından da bu aktiviteleri bulup deneyin.
Eğer bu yukarıda bahsettiğim her şeyi yaptığınız halde hala daha zorlanıyor, baş etmekte güçlük çekiyorsanız bu konu ile ilgili lütfen bir psikolojik değerlendirme alın ve terapiye başlayın. Fakat ben anlatmak istemiyorum derseniz kısa vadede etkisi olacağı için psikiyatrik değerlendirme alabilirsiniz. Bu durumun en sağlıklısı bahsettiklerimi yaptıktan sonra önce bir psikolog ile terapiye başlamak onun yönlendirmesine göre psikiyatriste gidebilir veya gitmeyebilirsiniz.
Umarım bu konuda sizleri bilgilendirmişimdir. Dilerim, en kısa sürede bu davranışınızın yoğunluğunda bir azalma fark edersiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Psikolog Merve Ulusoy