Dikkat dağınıklığını gidermek odaklanmak mümkün mü?
Merhabalar uzun süredir dikkat dağınıklığı yaşıyorum. Elimdeki işi yarım bırakıp başka işe geçiyorum trafikte dikiz aynasına baka kalıyorum işin sonuna kadar gidemiyorum sıkılıyorum.bazen kabanımla odaya kadar gidiyorum üzerimden çıkarınca tekrar hole gidip asıyorum. Yani işim bitince giderken bırakabilirim aslnda. Bunu o an düşünemeden yapmış bulunuyorum.
En ufak ses tıkırtı hiçbirine tahammül edemiyorum ders çalışrken en ufak şeyde dikkatim dağılıyor. çok çabuk unutuyorum çabuk sinirleniyorum özellikle yavaş ve beceriksiz insanlara hiç tahammülüm yok.çocukların yemek yerken dökmesi bazen eşiminde aynı şekilde çok huzursuz oluyorum. Aşırı titiz değilm ama yemek dökme beni aşırı rahtasız ediyor. Çay içerken çocuklar yaklaşınca tedirgin oluyorum ileri derecede. Zehir oluyo bana çay çocuklar varsa ortamda. Bunlarla kendimi sorunlu hissediyorum daha rahat olmak istiyorum aslında gülmeyi çok seven bi insanım. Genel olarak huzursuzum. iki çocuk annesi olarak çok zorlanıyorum tavsiyeleriniz nelerdir teşekkürler şimdiden
Bu soru 13 Kasım 2024 11:31 tarihinde Psikolog Melisa Genç tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, öncelikle bu sorununuzu fark edip çözüm aramak istemenizi takdir ediyorum. Yaşamış olduğunuz bu problemin sizi duygusal olarak çok yıprattığını anlıyorum. Söz konusu dikkat dağınıklığınız, huzursuz hissetmeniz zihinsel olarak çok yorgun olduğunuzu gösteriyor olabilir. Bazı olaylara aşırı odaklanmanız ve tekrarlayan davranışlarınız ( kabanınızı asmak için geri dönmeniz) içten içe bir kaygı durumunuz olabileceğini düşündürüyor bana. Bu durumunuzu hafifletmek için size birkaç öneride bulunabilirim:
Öncelikle dikkat dağıtıcı unsurların olduğu ortamlarda birkaç dakikalık nefes egzersizleri yapabilirsiniz bu nefesinizi dinlendirirken kaygınızın azalmasına yardımcı olacaktır ve dikkat dağınıklığınızı azaltacaktır. Pomodoro tekniği gibi odaklanma teknikleri kullanarak dikkatinizi odaklamayı deneyebilirsiniz. Kendinize bir ajanda alıp gün planı yaparak işlerinizi sırasıyla halletmeye özen gösterin ve bir kol saatiniz mutlaka olsun böylece dikkat dağınıklığınızın önüne geçebilirsiniz. Günlük yapacağınız planlamaya meditasyon eklemeniz sizi rahatlatacak, kaygı düzeyinizi azaltacak ve odaklanmanızı kolaylaştıracaktır.
Çocukların yemek dökmesi gibi durumlarda bu olayların doğal olduğunu, her çocuğun bunu yapabileceğini çünkü daha çocuk olduklarını kendinize hatırlatın. Bu durumlarda da nefes egzersizleri sizi yatıştıracaktır. İyi bir beslenme ve uyku kaygılarınızı, tahammülsüzlüğünüzü azaltacaktır. Çocuklarımızı büyütürken aslında kendi çocukluğumuzun tekrarını yaşarız, burada tek değişen artık biz çocuk rolünde değil ebeveyn rolündeyizdir ve ailemizin bize çocukken gösterdiği davranışlarını bilinçsizce kopyalama eğiliminde oluruz. Fark etmeden çocuklarımızın da bizim küçükken hissettiğimiz gibi hissetmesini sağlarız. Burada henüz bilinçsiz olarak bunu yaptığımız için verdiğimiz zararın farkında olmayız. Daha fazla farkındalık kazanmak için ve diğer tüm sorunlarınızın kaynağına ulaşıp ortadan kaldırmak için terapi almayı düşünebilirsiniz. Umarım kısa sürede tüm bu sorunlarınızdan kurtulursunuz. Sevgilerle…