Dişçi koltuğu korkumu nasıl yenerim?
Pazartesi günü sabah 2 yirmilik dişim çekilecek. Daha önce birkaç süt dişim çekilmişti hepsi bu. Aslında eskiden bu konuya dair bi korkum da yoktu ortodontistim geçtiğimiz yıl bu zamanlar tüm yirmi yaş dişlerimin çekilmesine karar verdi. O günden beri inanılmaz korkuyorum. Bu çekimi elimden geldiğince erteledim. Annem ve ortodontistim iş birliğiyle pazartesi için randevum oluştu.
20 yaşımdayım ve aile evinde üniversite okumanın verdiği sınırlılık ve büyüyemiyormuşum hissiyle tek başıma dişçiye gitmek istediğimi söyledim. Annem güvendiği bir arkadaşımın yanımda olmasını söyledi neyseki yalnız olmayacağım. Bu korkuya dair bir şey onlara hiç söylemedim hatta kuyruğu o kadar dik tutuyorum ki dışarıdan rahatlıkla anlaşılabilecek halde değil korkum. Yazın bunu yapabileceğime kendimi inandırmak için bi adım atmak istedim ve bir diş hekiminden randevu aldım rutin muayenemi yaptırmak istediğimi söyledim. Bekleme odasındayken soğuk soğuk terledim odaya alındığımda nabzım hızlanmaya başladı koltuğa oturduğumda sanırım nabzım 200ü aşmıştır.
Doktor sadece aynayla baktı diş taşlarım olduğunu söyledi ara yüz çürüğüm olabileceğini düşündüğünü ve röntgen çekmek istediğini söyledi ve ben istemediğimi söyleyip koşar adım kaçtım. 2 yıl boyunca diş teli takmıştım o zamanlar korkmuyordum. Şimdi dişlerim bozuldu yirmilikler yüzünden ve doktorum onları bir an önce çekilmesi gerektiğini çekim yerleri iyileşir iyileşmez tekrar tel tedavisine başlayacağını söyledi. Sanırım yeniden ortodontik tedaviye başlayacak olmak da beni endişelendiriyor. Bir tarafım bir an önce olsun bitsin istiyor bir tarafım o koltuğa nasıl oturacağını düşünüyor. Ne yapmalıyım?
Bu soru 14 Şubat 2025 19:31 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Öncelikle yaşadıklarınızın son derece normal olduğunu bilmenizi isterim. Daha öncesinde böyle bir korkunun olmaması fakat sonrasında ortaya çıkması geliştirdiğiniz sonradan yaşanan kaygılar, bedeniniz ve zihninizin sizi tehlikeden koruma çabasından kaynaklanabilir.
Bazen bu çaba var olmayan bir tehlikeye karşı sergilendiğinde beyniniz bunu algılayamaz ve yaşamış olduğunuz bedensel tepkileri vermeye başlayarak kaygı düzeyinizin iyice arttığını anlayabilirsiniz.
Kaç ya da savaş tepkisi olarak adlandırdığımız bu durum ortada var olan bir tehlike varsa olması gereken bir durumdur. Fakat burada önemli olan nokta; “Bu korku gerçek bir tehlikeye mi dayanıyor? Ortada kaçmam ya da savaşmam gereken bir tehlike var mı ? Yoksa sadece kontrol edemediğim bir durum olduğu için mi böyle hissediyorum ?”
Kaygınız bazen bilişsel çarpıtmalarınız nedeniyle ortaya çıkabilir. Burada belki de sizin için bahsedeceğimiz felaketleştirme olarak da adlandırdığımız bilişsel çarpıtmanızdan kaynaklanıyor olabilir.
Felaketleştirme kontrol kaybı hissi ile beslenir.
Bu kaygılı düşüncelerinizi öncelikle fark etmek daha sonrasında bu düşüncelerin ne kadar gerçekçi olduğunu netleştirmek sizin için burada önemli olacaktır. Bunu yaparken not alabilir kendi düşüncenizi ve sonrasında gerçekçi alternatif düşünceler üretmeye çalışabilirsiniz.
Eğer korkunuzun arkasında daha kök nedenler varsa ve bu korkuyu besleyen anılardan bahsediyorsak bir EMDR terapisti ile görüşebilirsiniz.
Geçmişte size bu görüntüyü hatırlatan analar var mı ? Bu korkunuzun kaynağı ne olabilir bunları birlikte terapist ile çalışabilirsiniz.
Bu konuda kendiniz için destek almak uzun vadede sizin için daha sağlıklı olacaktır. Şu an bir dişçi ile görüşmenizi sonlandırmış olsanız dahi ilerleyen süreçlerde tekrar bir dişçi randevunuz olduğunda aynı döngüye girmemek ve aynı korkuları tekrar yaşamamak adına şimdiden bu konuyla alakalı destek almanız bu sorunu halledebilmeniz adına uzun vadede sizi destekleyecektir.
Sorunuz sizin için bir cevap olabildiyse, puanlayabilir ve görüşünüzü bizimle paylaşabilirsiniz. Bizlere sorularını yöneltmek isteyen başka arkadaşlarınız varsa onların da yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiyle kalın.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz