Düşüncelerime katlanamıyorum
Düşünmekten hiçbir şekilde uyuyamıyorum. Bu düşünceler bana ciddi anlamda normal gelmiyor, kafamın içinde birden fazla düşünce var hatta birbiriyle çelişen çok fazla sayıda düşüncem var gibi hissediyorum. Düşüncelerimi seçemiyorum. Durduk yere mutluyken hiçbir şey olmadığı halde mutsuz olduğum oluyor ve nedenini bilmiyorum. Bazen yaptığım şeyleri hatırlayamıyorum ve insanlar bana şöyle yapmıştın dediği zaman bunu anlayamıyorum.Bazen bazı düşüncelerim bana ait değilmiş gibi hissediyorum. Çünkü o kadar çelişiyorlar ki anlamsız geliyor. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum düşüncelerimi kontrol edemiyorum. Kendimi çok yalnız ve çaresiz hissediyorum. Bende normal olmayan bir şeyler varmış gibi geliyor. Kafamın içinde birşeyler bana sanki evrende yanlışlıkla var olmuşum da yok edilmem gerekiyormuş gibi hissettiriyor. Ne kadar uykum olursa olsun sakinleştirici bitkisel ilaç alırsam alayım uyuyamıyorum. Bazen nedenini bilmiyorum bir yerlerimin acıyor ve ağrıyor. Kendimi çok fazla kasıyorum. Sürekli bir şeyler yapmak zorundayım çünkü aklımı birden fazla şeyle meşgul etmezsem delirecek gibi hissediyorum. Kafamın içini bastırmak için bas sesli müzikler dinlemem gerekiyor iyi geliyor gibi hissediyorum. Minör tonlar daha basit krizleri sakinleştiriyor. Aynı zamanda kitap okumak da unutmamı sağlıyor. Ama bunlar sadece kendimi kontrol etmek için nasıl düşüncelerime engel olacağımı bilmiyorum ve bu çok ciddi bir sorun halini almaya başladı.
Bu soru 29 Mart 2025 22:06 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Öncelikle, yaşadıklarınızı burada paylaşma cesareti gösterdiğiniz için size teşekkür etmek isterim :)
Söylediklerinizden, düşüncelerinizin kontrol edilemez bir biçimde akışına kapıldığınızı ve bu durumun sizi rahatsız ettiğini anlıyorum. Düşüncelerin bombardımanı altında kalmak, bir süre sonra yorucu ve tüketici olabilir. Özellikle de bu düşünceler çelişkili olduğunda, neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt etmek daha da zorlaşabilir. Bu tür duygusal ve zihinsel dalgalanmalar, insanı zaman zaman kendi gerçekliğinden kopmuş gibi hissettirebilir.
Bahsettiğiniz gibi, mutlu bir anın ani bir mutsuzluğa dönüşmesi oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Duygularımızın inişli çıkışlı olması doğaldır, ancak bu yoğun geçişlerin altında yatan nedenleri anlamak da önemlidir. Bazen, bu tür duygusal dalgalanmalar, içsel çatışmaların veya çözülmemiş duygusal sorunların bir yansıması olabilir. Kendinizi yalnız ve çaresiz hissettiğiniz bu anlarda, bu duyguların sadece sizin değil, birçok insanın da deneyimlediği duygular olduğunu bilmek belki biraz olsun rahatlatıcı olabilir.
Zihinsel ve duygusal karmaşıklığınızın fiziksel etkileri de var gibi görünüyor; uyuyamama, unutkanlık ve vücudunuzda hissettiğiniz sebepsiz ağrılar, zihinsel stresin fiziksel yansımaları olabilir. Zihin ve beden arasındaki bağlantı çok çok güçlüdür. Kendinizi sürekli bir şeyler yapmak zorunda hissetmeniz, aslında zihninizdeki yoğunluğu bastırma çabası da olabilir. Müzik dinlemek ve kitap okumak gibi aktiviteler, zihinsel yükünüzü hafifletmenin yolları olabilir.
Ancak bu çözümler, anlık kuratırıcılardır :) Size önerebileceğim şeylerden birisi “düşünce saati” uygulamasıdır. Düşünce saati gün içerisinde belirlemiş olduğunuz saat dilimine kadar düşüncelerinizi o saat gelene kadar ertelemenizi şart koşar. Gün içerisinde yoğun düşüncelere dalmaya başladığınızda “Şu anda bu düşüncelere dalmak yalnızca zamanı götürecek… Belirlemiş olduğum zaman henüz gelmedi. Saati geldiğinde zaten düşünmek için yeterince vaktim olacak!” Cümlesini kendinize kurabilirsiniz. Bu uygulamanın temel amacı günlük işlerinizdeki veriminizi arttırmaktır. O nedenle denemekte fayda var :)
Kendinizi sıklıkla yalnız ve çaresiz hissettiğinizde, bu duygularla başa çıkmanın yollarını aramak çok önemlidir. İçinde bulunduğunuz durumun karmaşıklığını fark etmek ve bunu paylaşmak, çözüm arayışınızın ilk adımı olabilir. Duygusal ve zihinsel sağlığınıza özen göstermek, bu süreçte önemli bir rol oynar. Zihninizdeki karmaşayı anlamlandırmak ve bu duygusal dalgalanmalarla başa çıkabilmek adına, kendi iç sesinizi dinlemek ve onu anlamaya çalışmak değerli bir başlangıç olabilir.
Unutmayın ki, bu tür deneyimleri yaşayan tek kişi değilsiniz ve bu duygularla başa çıkmanın yolları mevcut. Kendinizi bu süreçte sabırlı ve şefkatli bir şekilde desteklemeyi unutmayın. Burada önemli olan, kendinize karşı nazik olmak ve ihtiyaçlarınızı fark etmektir.
Daha fazla sormak istediğiniz soru var ise yeni bir soru oluşturabilirsiniz.
Kendinizden hak ettiğiniz değeri esirgemediğiniz, sorunlarınızla başa çıkabilecek gücü kendi içinizde keşfedebildiğiniz sağlıklı günler dilerim.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın
Verdiğiniz tavsiyeyi deneyeceğim çok teşekkürler