Duygularımdaki dengesizliği nasıl aşabilirim?
Merhaba ben 3 yıldan fazladır her türlü duyguyu aşırı yoğun yaşıyorum en yoğun yaşadığım duygu ise terk edilme duygusu erkek arkadaşım beni terk edecek diye çok kaygılanıyorum ama aslında o kadar mutlu değilim. Bunun dışında bazen benim için çok anlamlı bir şey yarın anlamını yitirmiş olabiliyor genelde bana hep bir gün böylesin bir gün farklı artık nasıl tepki vereceğini kestiremiyoruz diyolar yoruldum
Bu soru 4 Ağustos 2024 12:07 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Terk edilme duygusu, bu duyguya olan korkunun ilk aşaması doğumumuzda başlar. Terk edilme korkumuzu tetikleyen bağlanma stillerimizle ilişkilidir. Doğumdan itibaren ebeveynlerimizle bağ kurmaya başlarız. Ebeveynlerimizle kurduğumuz bağ yetişkinlik dönemimizde kurduğumuz ilişkileri özellikle romantik ilişkilerimizi etkilemektedir. Bebeklik döneminizde başlayan bağlanmalarda ebeveynleriniz tarafından ilgi görürken bir anda ilgisiz bırakıldıysanız, herhangi bir ebeveyniniz tarafından terk edildiyseniz, çocukluk döneminizde arkadaşlık ilişkilerinizde zorbalığa ya da travmalar deneyimlediyseniz şu anki romantik ilişkinizde terk edilme ihtimaline yönelik kaygılanmanız korkmanız beklenilen bir durumdur.
Terk edilme korkunuza bir metafor üzerinden yaklaşım gösterelim. Hayat, bazen karmaşık ve düzensiz bir deniz gibi olabilir. Kendinizi bu denizde kaybolmuş gibi hissedebilirsiniz; dalgalar yoğun, rüzgar değişken ve yönünüzü bulmak zor olabilir. Duygularınız da sürekli yoğun yaşamanız tıpkı bu deniz gibi, bazen sakin ve huzurlu, bazen ise fırtınalı ve kaotik olabilir. Terk edilme korkunuz bu denizde sizi sürekli takip eden ve yönünüzü etkileyen bir büyük dalgaya benzer değerlendirebilirsiniz. Bu dalga, size sürekli olarak düşecek mi yoksa yön değiştirecek mi endişesi verebilir. Terk edilme korkunuzda tıpkı bu deniz gibi terk edilecek miyim sevilecek miyim sevilmeyecek miyim gibi olumsuz düşünceleriniz sizi tetikler hale geliyor. Terk edilmenize yönelik olumsuz düşüncelerinizi gözden geçirerek değerlendirebilirsiniz.
-Partneriniz tarafından terk edilirseniz en kötü ne olur?
-Oluşabilecek en kötü senaryonuzun gerçekleşmesini destekleyen kanıtlarınız var mı? Varsa neler?
Olumsuz düşüncelerinizi netleştirip yeniden tanımladığınızda bu düşünceleri yeniden yapılandırarak değerlendirebilirsiniz. Mesela,
-Partneriniz tarafından terk edilirseniz değersiz olduğunuzu mu gösterir? Sevilip sevilmeyeceğinizi partnerinizin sizi terk etmesi mi gösterir?
Bu sorular kapsamında olumsuz inançlarınızı yeniden yapılandırarak oluşturabilirsiniz. Olumsuz inançlarınız, düşünceleriniz yeniden yapılandığında duygularınızın –korku, kaygı gibi- yoğunluğu azalacak, tetiklenen olumsuz davranışlarınız da aynı oranda değişim gösterecektir.
Sevgili danışan, süreç içerisinde baş etmekte zorlandığınız deneyimlerle duygularınızla uzun vadede çözümlemek farkındalık oluşturmak için bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
Uzun, detaylı ve çok güzel bir cevaptı. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim ☺️