Romantik İlişkiler

Duygularımı hissediyorum ama yaşayamıyorum?

Gizli Kullanıcı18 Ağustos 2024 13:34

Bir süre önce terk edilme travmamı tetikleyecek bir şey yaşadım ve o günden beri kendimle iyi hissetmiyorum yaşadığım hislerin normal olduğunu kabul edip kendimi duygularıma bırakamıyorum. Takıntı olmadığını biliyorum ama takıntı yapmaktan çok korkuyorum.Tek başımayken huzurlu olmak istiyorum.Hislerimi sürekli abartıyormuş gibi hissediyorum.Sanki travmam beni tekrar içine çekmek istiyor gibi. Psikoloğumla görüşmelerimi de başka sebeplerden bitirmek zorunda kaldım ve tekrar terapi almak istediğim için bile suçluluk hissediyorum bazen. Ne yapacağımı bilmiyorum.

Bu soru 19 Ağustos 2024 08:02 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, terk edilme travmanızın tetiklendiğini anlıyorum. Buna terk edilme şeması da diyebiliriz.

Şema nedir?

Şema, bizim hayatı nasıl gördüğümüz, anlamlandırdığımız, nesne ve dünya arasında nasıl ilişkiler kurduğumuzla ilgilidir. Şemalar her zaman hayatımızda kötü etkileyici şekilde bulunmazlar.

Ancak erken dönem çocukluğumuzda edindiğimiz uyumsuz şemalar olabilir.

Yetişkinlik dönemine kadar varlığını sürdürmüş uyum bozucu şemalar kişide belli dönemlerde anksiyete, depresyon, kaygı bozukluğu, panik bozukluk gibi durumlara yol açabilir.


Uzun zamandır varlığını hissetmediğiniz bu şema en ufak bir tetikleyici ile gündeme gelebilir. Ve eskisi gibi çaresiz, umutsuz, kaygı dolu hissedebilirsiniz, bunları deneyimliyor olmanız çok normal. Şemalar dönem dönem tetikleyiciklerle ortaya çıkarak kendilerini hatırlatmak ve kabul ettirmek isterler. Onlara karşı geliştirilmiş 3 başa çıkma mekanizması vardır.

1.Şemaya teslim olma: Kişi kendini yetersiz , değersiz hissettiği durumlarda bulur.

2.Şemadan kaçınma: Gerçeklerle yüzleşeceği, göz önünde olacağı durumlardan kaçınır.

3.Şemanın aşırı telafisi:Karşısındakilere bu duyguları hissettirerek, değersizleştirir aşağılar.


Terk edilme şeması, herkeste bulunan 18 şemadan yalnızca birisidir. Terk edilme şemasında insan sevdiklerinden ayrılacağı, terk edileceği korkusunsa sahiptir. Her insan için sevdiklerinden ayrılmak, terk edilmek zordur ancak terk edilme şeması olumsuz yönde tetiklenmiş bir insan , sevdiklerinden ayrılacağına ya da terk edileceğine dair bir kanıt yokken bile yoğun kaygı duyar.

Terk edilme şemasının sizde var olduğunu nasıl anlarsınız?

  • İlişkinizde bir problem olmasa bile biteceğine inanırsınız.
  • Sevdiklerinizin öleceği ya da hasta olacağı ihtimali üzerine aşırı kaygılanırsınız.
  • Partnerinize ya da sevdiklerinize ulaşamadığınızda en kötü senaryoları düşünürsünüz.
  • İlişkilerinizin olumsuz etkileneceği korkusuyla istemediğiniz şeyleri kabul edebilir ve istemediğiniz şeyleri yapabilirsiniz.
  • Partnerinizin söylediği bir şeye aşırı tepki gösterebilirsiniz.
  • Aşırı derecede kıskanç ve sahiplenici olabilirsiniz.
  • Partneriniz ya da sevdikleriniz herhangi bir durumdan kaynaklı yanınızda bulunamıyorsa aşırı öfkelenirsiniz.


Terk edilme şemasına sahip bireylerin partner seçimi genelde aşağıda ki gibidir:

  • Duygularından emin olmayan kişiler.
  • Evli ve ulaşılması zor olan kişiler.
  • Sadakat göstermeyen , bağlanmaktan kaçan kişiler.
  • Alkol- madde bağımlılığı olan kişiler.

Terk edilme şemasınsa sahip bireyler tam tersi kişileride partner seçebilir ancak onların kendilerini sevmediğine ve elbet bir gün terkedeceklerine inanırlar.


Peki terk-edilme şeması ile nasıl başa çıkabiliriz?

  • Geçmişteki terk edilme şemanızı tetikleyen şeyi veya şeyleri bulun.
  • Geçmişinizde terk edilme ile ilgili neler yaşamıştınız?Bunlarla nasıl başa çıkmıştınız?
  • Terk edilme şemanız tetiklendiğinde bunun geçmişten kaynaklandığını kendinize hatırlatın.
  • Kendinize daha güvenilir ilişkiler edinmeye çalışın.
  • Size çok ilgi çekici gelse bile güvenilir olmayan kişilerle ilişki yaşamamaya çalışın.
  • Sıkıcı ilgi çekici gelmese bile güvenilir kişilerle ilişki kurmaya çalışın.
  • Kendinize bir not yazın. Şemanızın geçmişle alakalı olduğuna ve şu an sadece tetiklendiğine dair. Tetiklendiğinde çıkarın ve okuyun.

Terapinizin sonlanmasının sebebini bilmiyorum. Ama tekrar başlamaktan korkmayın. Bir uzmanla ilerlemek daha güvenilir olabilir.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Sağlıkla kalın.


Uzm.Psk.Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular

Romantik İlişkiler

İlişkiyi yürütmek için her seyi sırtlanan olmamak için ne yapabilirim?

Merhaba,yaklaşık 3 yıldır beraber olduğum bir kişi var. İlk başlarda her şey çok güzel giderken maddi olarak bi kere sıkıştığında destek olduğum zamandan sonra sürekli olarak bana yıkılmaya başladı. Para kazanmak için çabalıyor ama bir şekilde olmuyor. Planlar yapıyoruz tatile gitmek için ama hep bi engel çıkıyor o plan iptal oluyor. Bana gelince asla vakti yok ama arkadaşlarına vakit ayırabiliyor. Durup dururken arayıp acil bana şu kadar gönderir misin diye soruyor. Ne kadar öfkelensem de kızsamda aciliyeti olduğunu bildiğim konularda hiç param kalmasa dahi istediği ne varsa gönderiyorum. Ve o asla bana vereceğim dediği günde vermediği için para lazım olduğu günlerde çok büyük sıkıntı ve strese giriyorum. Konuyu onunla paylaştığımda ise beni paragöz ilan ediyor. Bu durumdan kurtulmak istiyorum. Ancak her seferinde beni bir sekilde manipüle etmeyi başarıyor her seferinde ona hem inanıp hemde ufacık bi tartışmada kendimi enayi gibi hissetmekten alıkoyamıyorum ve gözüme uyku girmiyor. Ayrılmak istediğimde de çok aşırı tepkilerle karşılaşıyorum. Bu ilişkinin beni yorduğunu hissediyorum. Sürekli bana umut verip asla gerçekleşmeyen hayallerin peşine takılıp gidiyorum. Geçmiş hayatımda da böyle bi ilişki olmasına ve çok zor kurtulmama rağmen yine aynı şeyleri yaşıyorum. Bu döngüden nasıl kurtulabilirim?

Romantik İlişkiler

eşim ilgisizliğinin nasıl farkına varır?

27 yaşındayım evliyim iki yaşında çocuğum var kocam her konuda çok ilgisiz aslında sorun yok gibi bir ilişkimiz var ama elinde telefon uyuyana kadar kafası kalkmıyor oyun oynuyor film izliyor kendimi yetersiz görmüyorum ama daha fazla ilgiye ihtiyacım var yavaş yavaş içime kapanıyorum ona karşı ilgi göstermek istemiyorum karşılık alamayınca bozuluyorum ne yapabilirim yüzüne karşı belli ediyorum ama yok adam değişmiyor çoğu şeyi zorla yaptırıyorum çocuğuyla oyun oynaması için bile ben itekliyorum beni dinlemiyor dalga geçer gibi tavrı var kavga bile edemiyorum içimden öyle bir şey gelmiyor ama ya kendine çeki düzen ver yada ben artık yokum derecesine getiriyor beni gezmek bir şeyler yapmak hep ben istediğim için oluyor onun için bi değeri yok çok net belli oluyor ilgiye o kadar açım ki en ufak ilgisinde kendimi geri çekmek istiyorum ama çekemiyorum çok yoruldum bi ara artık çocuk bakımından desteksizliği beni o kadar çok yoruyordu ki çocuğuma da yansıyordu sinir krizi geçirdim ağladım anlattım ilgilen çocukla dedim ama o kadar kısa zaman sürdü ki artık beklentilerimi bıraktım çocuğumla ilişkim daha güzel maddiyat olarak her türlüsüne kabulüm kendimi hep kısıtladım ama o biraz daha rahat davranıyor ben rahat davranmak istesem kıyamıyorum ama sanki bu onda alışkanlık olmuş gibi geliyo bana etrafıma bakıyorum insanlar eşiyle çocuğuyla o kadar ilgili ki kıskanmıyorum imreniyorum çok hoşuma gidiyor benim gördüğümü oda görüyor ama kendine hiç bakmıyor bu durumlar beni sabırsız ve sinirli bi insan yapıyo bundan rahatsızlık duyuyor tabi ki istemeden çocuğa da kızıp bağırıyorum sonra vicdan yapıyorum bir gün bi karar verdim yüzüne karşı söyledim bağırdım kızdım ağladım bu seninle böyle son defa konuşmam dedim ama yok umrunda dahi olmadı ben böyle ona anlatır ağlarken elinde telefonla beni dinlemiş gibi yaptı sürekli çabalayanın ben olması beni çok yıprattı ona ders vermek istiyorum fark etsin kaybetmekten korksun istiyorum farkıma varsın istiyorum artık