Psikoloji

duygularımı kontrol edebilmek için ne yapabilirim?

buseburma12 Aralık 2024 09:50

Merhabalar duygularımı kontrol etmekte çok zorlandığımı düşünüyorum. duygusal birisi olduğumu biliyorum ama beni zorlayan, yıpratan şeylerden bahsederken ağlamaya başlıyorum. konu fark etmeden, ağlama isteğime karşı koyamıyorum. beni kıran konularda da kendimi ifade etmekte zorlanıyorum ağlayarak ifade ediyorum. bu hem bana kötü hissettiriyor, üzüyor hem de karşımdakinin bu durumu yanlış anlama düşüncesi üzüyor. böyle durumlarda. bunu nasıl yönetebilirim nasıl aşabilirim bilmiyorum.

Bu soru 12 Aralık 2024 14:46 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan, öncelikle duygularınızı bu kadar açık ve net bir şekilde ifade ettiğiniz için size teşekkür ederim. Bu, farkındalık yolunda atılmış çok önemli bir adımdır. Duygularınızı kontrol etmekte zorlanmanız ve özellikle ağlamanın sıkça devreye girmesi, duygusal yoğunluğunuzun bir yansıması olabilir. Bu konuda neler yapılabilir, birlikte bakalım.

Duygusal olmak, insan olmanın bir parçasıdır ve ağlamak da duyguların doğal bir ifadesidir. Bunun bir zayıflık ya da yanlış bir şey olmadığını kendinize sıkça hatırlatmanızı istiyorum. Ağlamak, durumlara karşı bir baş etme mekanizmasıdır ve duygusal yükleri hafifletir. Kendinize şu soruyu sormanızı istiyorum. "Ağlamak benim için bir problem mi, yoksa sadece kontrol etmek istediğim bir tepki mi?"

Bu soruya cevap verirken kendinizi suçlamadan ya da yargılamadan, sadece durumu anlamaya çalışmak amacıyla sormalısınız.

Duygular genelde bir mesaj taşır. Kendinize şu soruları sorabilirsiniz. Hangi durumlarda daha sık ağlıyorum? Ağlamadan önce hissettiğim duygunun adı ne? (hayal kırıklığı, üzüntü, öfke...) Hissettiğim bu duygunun kaynağı ne olabilir? Bu sorular, ağlamanıza sebep olan duygusal tetikleyicileri anlamanıza yardımcı olacaktır. Böylece ağlama isteği geldiğinde "Bu duygu bana ne söylüyor?" diye düşünebilirsiniz. Hatta not alabilirsiniz, duygularınızı ve sizi nasıl etkilediğini yazdığınız bir günlük olarak hayal edebilirsiniz. Size duygularınızı tanıma ve anlama noktasında yardımcı olacaktır.

Ağlama isteği geldiğinde, kontrolü sağlamak istediğinizde deneyebileceğiniz şeyleri sizle paylaşacağım sevgili danışanım. Derin nefes almayı deneyin, burnunuzdan yavaşça derin nefes alıp ağzınızdan verin. Bu, sinir sisteminizi sakinleştici etkisi olabilir. Ellerinizi sıkıp bırakın, yere sağlam basarak topuklarınızı hissedin. Zihninizi duygularınızdan uzaklaştırarak odağınızı değişirir. Kendinizi ifade ederken ağlama isteğiniz çok yoğunsa, kısa bir ara verin ve 'biraz toparlanıp anlatacağım' diyip izin isteyebilirsiniz. Böylece karşınızdaki kişi size zaman tanıdığı için siz de kendi zamanınızı tanırsınız..

Duygularınızı ifade ederken ağlamaya başlamadan önce düşüncelerinizi daha iyi organize edebilmek için şunları denemeniz de faydalı olabilir. Sizi kıran bir durumu konuşmadan önce yazıya dökün. Bu, hem duygusal yükünüzü hafifletecek hem de kendinizi daha net ifade etmenizi sağlayacaktır. Kendinizi ifade etme kısmını ayna karşısında da deneyebilirsiniz, nasıl bir duygu yoğunluğu yaşıyorsunuz kendinize bakma fırsatınız olacak.

Duygularınızı kontrol etmek, onları bastırmak anlamında değildir. Bunun yerine, onları sağlıklı bir şekilde düzenlemeyi öğrenmek doğrudur. Olumsuz bir olay yaşadığınızda, “Bu durumda beni asıl üzen şey ne?” sorusunu sorun. Belki de olayın değil, olaya verdiğiniz anlamın sizi daha fazla etkilediğini fark edeceksiniz. Anda kalmayı öğrenmek çok önemlidir, duygusal olarak verdiğiniz tepkilerinizi fark etmenize ve aşırı hali düzenlemenize yardımcı olur.

Ağladığınızda karşınızdaki kişinin yanlış anlamasından endişe ettiğinizi belirtmişsiniz. Bu durumda şu cümleleri kullanmak iyi olabilir: “Bu konuda duygularım çok yoğun olduğu için gözyaşlarım devreye giriyor. Ancak söylediklerim tamamen duygularımı ifade etme niyetimi yansıtıyor”.

Eğer bu süreçte zorlanıyor ve tek başınıza üstesinden gelemediğinizi düşünüyorsanız bir psikolog ile çalışmayı düşünebilirsiniz. Terapi, duygularınızın temeldeki nedenlerini derinlemesine analizini ve baş etme mekanizmalarını geliştirebilmenizi sağlayacaktır.

Bu sürecin bir yolculuk olduğunu unutmayın. Bu yolculukta kendinize karşı oldukça nazik yaklaşmalısınız.

Hoşça kalın...

Sevgiler, Psikolog İrem Bor

Cevaplanmış benzer sorular