Duygusal açlığımı nasıl durdurabilirim?
Moralim bozukken karnım tokken devamlı bir şeyler yeme isteği oluyor durduramıyorum tedaviye gidiyorum sonrasında geri bırakıyorum hayattan kopmuş ve bezmiş gibiyim sosyal hayatımı da bitirdim dışarı çıkmak bile istemiyorum. Kendimi iyi hissetmiyorum ve bu hayatımı çok kötü etkiliyor. Sinirli ve agresif tavrım hiç gitmiyor sürekli Etrafımdaki insanları kırıyormuşum farkında değilim. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum duygularım karışık hayatım karışık çözemiyorum kendimi ne yapmam gerekiyor bilmiyorum çıkmazdayım
Bu soru 2 Ağustos 2024 09:00 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Günlük almanız gereken besin ve kalori miktarını almış olmanıza rağmen yaşamakta olduğunuz açlık hissi "Duygusal açlık "olarak adlandırılmaktadır.
Yaşadığınız bu sürecin sizin için oldukça zorlayıcı olduğunu anlıyorum.
Öncelikle ,duygularımız ile beslenme şeklimiz arasında önemli bir ilişki olduğunu bilmelisiniz. Yaşamakta olduğunuz duygusal ve davranışsal problemleriniz gündelik hayatınızı etkilediği gibi sosyal yaşantınızı da olumsuz etkileyebilir. Elbette mental, fiziksel ve sosyal hayatı bir arada sürdürmek, dengeyi sağlayabilmek zaman zaman zorlayıcı olabilir . Sinirli ve agresif davranışlarınızın nedeni bu süreçle baş etme konusunda zorlanıyor olmanız ve duygularınızı ifade edememenizden kaynaklanmaktadır. Duygularınızı başkalarına karşı ifade edebilmeniz için öncelikle duygularınızı kendiniz değerlendirebilmelisiniz. Yeme ihtiyacınız duygularınızdan kaçmanız için oluşturmuş olduğunuz bir alternatiftir.
Duygularınızı yazıya dökmek ifade gücünüzü kuvvetlendirebilir.
Kendinize karşı nazik olmalısınız. Yaşamakta olduğunuz süreci zamanla aşabileceğinizi kabul etmelisiniz. Dün başaramamış olmanız, bugün de başaramayacağınız anlamına gelmez. Dün başaramadıklarınız, bugünü inşa edebilmek için edindiğiniz tecrübelerinizdir.
Küçük ulaşılabilir hedefler belirleyiniz. Bu sayede motivasyonunuzu kısa vadede kaybetmenizi engellemiş olursunuz. Örneğin gün içerisinde bir öğününüzü sağlıklı besinlerle geçirmek gibi.
Alternatifler oluşturun. Duygusal açlık yaşadığınız durumlarda tüketebileceğiniz daha sağlıklı besinler bulundurun. Örneğin cips veya paketli çikolatalar yerine sevdiğiniz meyve veya çerezleri tüketmek gibi.
Duygularınızla yüzleşebilmeli ve değerlendirmelisiniz.
Kendiniz için çabalamanız özgüveninizi arttıracak,kaygı ve öfke düzeyinizi azaltarak sosyal yaşantınıza dönmenizi kolaylaştıracaktır.
Elbette bu süreçte psikolojik destek almak, beraberinde uyumlu çalışabileceğiniz bir diyetisyen yardımı almak süreci atlatmanız açısından en sağlıklı yöntem olacaktır.
Hayatınızdaki döngüleri kırabildiğiniz, şikayetlerinizden kurtulabildiğiniz sağlıklı günler diliyorum.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın