Psikoloji

Duygusal Yemeyi Nasıl Keserim?

Gizli Kullanıcı17 Eylül 2024 15:04

Merhaba, dışarıdan et yemenin kesinlikle yasak olduğu bir topluluğa mensubum fakat sürekli onlardan gizli gün aşırı çıtır tavuk, burger, kızarmış patates, tavuk dürüm vs. her türlü fast foodu tüketiyordum. Tüp mide ameliyatı oldum ve şuan iyiyim. Fakat yeniden yiyebilmeye başladığımda eskiye dönmekten korkuyorum. Bu açlığımı veya durumumu nasıl yener ve mutlu olabilirim? Artık bu yemeklere karşı sanırım bağımlılık başladı bende.

Bu soru 18 Eylül 2024 21:58 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar sevgili danışan ,et yemenin yasak olduğu bir topluluktan kastı tam olarak anlayamadım ancak sevdiğiniz bir besinin yasaklanması sizin için oldukça zorlayıcı olmalı. Tüp mide ameliyatı süreci, ameliyat öncesi ve sonrası zorluklar, psikolojik olarak yemek yiyememenin verdiği rahatsızlık zorlayıcı olmalı. Bu yüzden kaygılı ve stresli dönemler geçirmiş olabilirsiniz. Tüp mide ,sağlığınızı korumak için kontrollü şekilde beslenilmesi gereken bir operasyon olduğundan doktorunuzla iş birliği içerisinde beslenmenizi düzenlemenizi öneririm.


Yeme bağımlılığıyla başa çıkabilmek için sebepleri anlamak önemlidir. Yemek yemeye sürekli iten tetikleyicilerin ne olduğunu anlamaya çalışmak gerekir. Üzüntü, duygusal boşluk, kaygı, korku gibi durumlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakılmalıdır.

Bunun için yeme isteğiniz geldiğinde biraz düşünceleri ve duyguları sorgulamakta fayda var. Yemek yeme isteğiniz geldiğinde aklınızdan ne geçiyor? Hissettiğiniz duygu ne? Hangi olay sonrasında yemek yeme ataklarınız daha çok tetikleniyor? Yemek yerken ve yedikten sonra hangi duyguları hissediyorsunuz? Farkındalık geliştirmek başa çıkmak için yapılacak davranışları geliştirmekte yardımcı olur.


Aile , arkadaşlar ve sosyal çevreden bu süreçte destek almak, duyguları paylaşmak önemlidir. Yaşadığınız durumdan çekinmeyin . Bir operasyon olsun ya da olmasın her insan bazı dönemlerde bu tarz durumlardan geçebilir. Önemli olan farkındalık geliştirmek ve istenilen sonucu elde etmek için adım atmaktır. Siz sorunuzu sorarak adım atmış bulunmuşsunuz. Duygusal desteğin önemi oldukça büyüktür. Çevreden ziyade bu tarz yeme bağımlılığıyla çalışmak için uzman bir terapistten de yardım alabilirsiniz.Bir terapist eşliğinde süreci yönetmek , yeme bağımlılığının sebeplerini anlamak ve yemek yeme durumunu bağımlılık düzeyinden , ihtiyaç düzeyine çekmek için sağlıklı ve sistematik bir yol sunacaktır.


Alternatif olarak kendinizi stersli, üzgün,mutsuz ya da mutlu hissettiğinizde yemek yemeye sarılıyorsanız, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak aktivitelere yönelebilirsiniz.

Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek için adım atabilirsiniz. Örneğin küçük porsiyonlarda yemek, yavaş yemek, sıvı ve yemeği aynı anda tüketmemek gibi.


Sürecin en önemli parçası ise kendinize şefkat göstermektir. Kendinizi yargılamamak, bu süreçte en büyük yardımcınız olacaktır.


Umarım cevabım faydalı olmuştur.


Sevgiyle kalın.


Uzm. Psk. Berfin Sönmez


Cevaplanmış benzer sorular