Elde edince gelen sıkılma hissi
Çok çabuk sıkılıyorum. Elde edince sıkılıyorum. Mesela şuan bi sevgilim var çok yeniyiz (1 günlük) ve şuan bile sıkıldım. Arkadaşken iyiydik hoşlanıyodum hatta falan ama niyeyse "evlilik aşkı 9ldürür" gibi bi şey oldu ve dönemsel olarak yakın çevremden soğuyorum. Hoşlandığım biri benden hoşlanınca sıkılıyorum. Şuan sevgilimden ayrılmak istemiyorum tabii ama ne biliyim sıkıldım yani sebebi ne ve napicağmı bilmiyorum öyle
Bu soru 21 Şubat 2025 20:01 tarihinde Psikolog Berrak Kibaroğlu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Sorunuz ve içtenliğiniz için teşekkür ederim. Belirtmiş olduğunuz detaylar doğrultusunda size yardımcı olmasını umduğum ana noktalara odaklanacağım.
Öncelikle ilişkilerde yaşadığımız döngüleri fark etmek gerçekten önemli bir adımdır. İlişki yaşamak bir süreç ve bir yolculuktur. Hayatımıza birisini almak önemli bir karar sürecidir ve neyi neden istediğimizi bilmemiz ile beraber derinleşen bir keşif sürecidir.
Bahsetmiş olduğunuz süreçte, partnerlerinizi ‘’kim oldukları’’ ile değerlendirmek yerine, sadece birbirinin yerini dolduran kişiler gibi algıladığınızı anlıyorum. Bunun sebebi ilişkilerimizi kendimizde fark etmediğimiz belirli ihtiyaçlar yüzünden yaşamak olabilir. Yani ilişki yaşamamızın ya da sadece belirli tipte ilişki yaşamamızın nedeni, bizim içsel/duygusal bir ihtiyacımızdan kaynaklı olabilir ve bunu çoğu zaman bilinçli şekilde yapmayabiliriz.
Karşı tarafı tanıyıp keşfetmekten ziyade, başarılacak ya da elde edilecek bir zafer yansıması şeklinde algılamak kendimize sormamız gereken bazı sorular olduğunu ifade ediyor.
Kendinize sorabileceğiniz, örnek olarak belirtmek istediğim sorular ile devam edelim;
- Beni ilişki yaşamaya çeken en büyük faktör nedir?
- İlişki içinde olduğumda en çok önemsediğim duygu nedir?
- Geçmiş partnerlerimin ortak bir özelliği var mı? Varsa nedir?
- İlişki yaşamak benim için ne ifade ediyor?
- Yaşamak istediğim ilişki türü ile yaşadığım ilişkinin arasındaki fark/farklar nelerdir?
Soruları cevaplandırırken aklınıza ilk gelen şekilde cevap vermeye özen gösterin. Bu pratiği, soru ve cevapları, yazarak çalışmanızı öneriyorum. Böylece, cevaplarınızı yazdıktan sonra tekrar dönüp okuduğunuzda, kendi düşüncelerinizi açıkça gözden geçirme fırsatınız olacaktır.
Burada amacımız, yaşadığımız süreçlerde belirsizliğe düştüğümüzde olaylara kendi merceğimizden yaklaşmak ve tıpkı bir arkadaşımız ile konuşur gibi kendimizle konuşmaktır. İçsel diyaloğumuz geliştikçe, kendimizle bağımız arttıkça yaşadığımız süreçler de bizimle daha senkron bir hal alır.
Bu süreçte yine faydalı olacağını düşündüğüm bir başka konu; bağ kurmak. Bağ kurmak sizin için ne ifade ediyor bunu da ayrıca cevaplamanız, kendi düşüncelerinizi yakından görmek için yol gösterici olacaktır. İlk adım olması açısından, YOUTUBE üzerinden ‘’Bağ Kurabiliyor musun? | Uzman Psikolojik Danışman Fatma Tosuntaş’’ adlı içeriği izleyebilirsiniz.
Yaşadığınız süreç her ne olursa olsun, öncelik her zaman kendi duygu ve düşüncelerinizin denk düştüğü, kendinizi rahat ve açık hissettiğiniz bir alanda var olmaktır. Yaşamakta olduğunuz süreci bir problem olarak kabul etmek yerine kendinizde keşfetmeniz gereken alanlar için bir fırsat olarak algılamak, kendinize pozitif bir alan açmaya faydalı olur.
Bu süreci tek başınıza geçirmekte zorlanırsanız bir uzmandan yardım almaktan lütfen çekinmeyin. Dilerim cevabım faydalı olmuştur.
Çok sevgiler,
Psikolog Berrak Kibaroğlu.