Psikoloji

Ellerim titremesi ve panik atak nasıl geçer

Gizli Kullanıcı18 Temmuz 2024 23:44

Daha önce yaşadığım bir olayda panik atak gecirmistim ilk o zaman ellerimin titremesi durmamıştı o zamandan sonra her stres anında panik atak geciriyorum geçenlerde arı soktu panik atak geçirdim aslında hiç bir sey yoktu en basitinden oyun oynuyorum silah sesi duyunca ellerim titremeye başlıyor normalce ağlıyorum sonrasında kalbim sıkışmaya başlıyor nefes alamıyorum günlük yaşantımıda çok etkiliyor elimi yaktığımda ani bir şeyler görünce lütfen nasıl geçer

Bu soru 19 Temmuz 2024 08:04 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Yaşadığınız durumun temelinde yaşamış olduğunuz ve bastırdığınız yaşam deneyimleri olabilir. Patik atakların temeli yoğun kaygı durumlarından doğar. Panik bozukluğun en tipik özelliği yüksek dereceli anksiyete atakları olarak tanımlayabileceğimiz panik ataklardır.

Panik bozuklukta belli başlı nedenler arasında biyolojik nedenler yani genetik faktörler ve yönler etkilidir.Aile bireylerinde de bu durum yaşanıyor olabilir, böylelikle diğer nesillere genetik aktarım sağlanmış olabilir. Kaygının temelini ebeveynlerimizin bize aktarımları da sağlıyor olabilir. Örneğin kaygılı bir ebeveynle büyüyen kişi onun kaygısal davranışlarıyla da büyümüş oluyor böylelikle düşünce ve davranış kalıplarını da aktarmış olabiliyor.


Diğer bir neden de bilişsel nedenlerdir. Panik atak yaşarken ortaya çıkan çıldırma ve kontrolü kaybetme gibi korkuların yarattığı belirtiler panik atağın bilişsel yönünü ortaya çıkarır. Aşırı yorgunluk, kafein tüketimi ve heyecandan ortaya çıkan çarpıntıları felaketleştirip farklı yorumlayan kişilerde( örneğin: kalp krizi geçiriyorum düşüncesi ) panik atak gerçekleşebilir. Böylelikle kişi bedenine daha çok odaklandıkça felaket senaryolarına odaklandıkça panik atağın şiddetinde artışlar gözlemlenir.


Kaygı ve panik durumu belirli bir kısır döngüye yol açar aslında beklenti kaygısıyla kişi işlevselliğine odaklanamamaya başlayabilir, böylelikle işlevsellikte aksamalar yaşanabilir kişi strese girerek panik belirtileri ve bedensel belirtilerde şiddetlenmeler meydana gelir, beraberinde de olumsuz duygular ve düşüceler ortaya çıkar ve döngü baştan tekrarlanabilir.


Panik atak, kaygı ve korkuya yol açsa da bu belirtilerin varlığında bireyin gerçekten tehlike altında olup olmadığını fark etmesi önemlidir. Endişeye kapılmadan bu yaşananların ve vücutta meydana gelen farklılıkların panik durumundan kaynaklandığını fark etmek gerekir. Nabzın ve solunumun hızlanması kontrol altına alınmaya çalışılmalıdır. Bu süreçte bireyin nefesine odaklanması, burundan yavaşça derin nefes alıp beşe kadar saydıktan sonra yavaş bir şekilde, nefesini ağızdan vermesi faydalı olabilir. 


Ortamın müsait olması durumunda gözleri kapatarak, uyaran etkisini azaltmak, elin ya da ayağın değdiği nesneyi hissetmeye odaklanmak, kişinin sakinleşmesini sağlayabilir. Panik atak sırasında yapılabileceklerden bir diğeri de kişinin vücut kontrolünü geri kazanmasıdır. Bu süreçte vücut kaslarını sırasıyla sıkı bir şekilde kasıp gevşetmek faydalı olabilir. Panik atak, hayatın zorlu dönemlerinde bir ya da iki kez yaşandığında bu durum normal olarak kabul edilir ve kişinin doktora görünmesi gerekmez. 


Ancak sık tekrarlaması ve bunun kişinin hayatını olumsuz etkilemesi durumunda profesyonel destek alınması gerekebilir.


Sağlıklı günler dilerim…

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kendimi nasıl toparlarım

Ben mezuna kaldım bu yıl tekrar sınava hazırlanan bi öğrenciyim geçen yıl başta güzel çalışsam da sonradan bırakmıştım ve çok kötü bi döneme girmiştim isteksizlik hevessizlik sürekli ağlamalar panik ataklar sürekli uyuma isteği fln sonra yavaş yavaş geçti ama sınavdan başarısız bie sonuç aldım şimdi tekrar aynı döneme girdiğimi hissediyorum daha yolun başındayım sınav için hazırlanmam için önümde yeterli sürme var evet ama ben bu süreyi de batırmak istemiyorum yine aynı döneme girip aylarca iğrenç bi şekilde yaşamak istemiyorum bu durumu nasıl basabilirim bilmiyorum panik ataklar geliyor böyle bi anda oluşan boğulma hissi nefes alamama hissi el titremeleri ağlamalar ve ağlamayı durduramamalar sürekli böyle ben bir şeylere odaklanmakta zorluk çeken biriyim ki bu saydığım şeyler yüzünden de daha çok zorlanıyorum hiç istek kalmıyor hiç bir şey yapamıyorum odak hiç kalmıyor kendimi derslerime veremiyorum yaptığım bi ise veremiyorum sürekli bir şeyleri mahvediyorum bi durum annemin gözüne çok batıyor istediği gibi birisi asla olamıyorum hiç bir şeyi başaramıyorum ne kadar çabalasam da yine dönüp dolaşıp şu döneme giriyorum ben yoruldum gerçekten çok yoruldum canım çok yanıyor ve hiç görmüyor annem ne zaman panik atak gelse ne bileyim şu saydıklarım olduğunda fln böyle istemsizce kendime zarar verme düşünceleri oluşuyor ve engel olamıyorum bu düşüncelere artık gerçekten yoruldum iğrenç hissetmekten kendimden nefret etmekten nasıl toparlanırım bilmiyorum