Psikoloji

Ellerim titremesi ve panik atak nasıl geçer

Gizli Kullanıcı18 Temmuz 2024 23:44

Daha önce yaşadığım bir olayda panik atak gecirmistim ilk o zaman ellerimin titremesi durmamıştı o zamandan sonra her stres anında panik atak geciriyorum geçenlerde arı soktu panik atak geçirdim aslında hiç bir sey yoktu en basitinden oyun oynuyorum silah sesi duyunca ellerim titremeye başlıyor normalce ağlıyorum sonrasında kalbim sıkışmaya başlıyor nefes alamıyorum günlük yaşantımıda çok etkiliyor elimi yaktığımda ani bir şeyler görünce lütfen nasıl geçer

Bu soru 19 Temmuz 2024 08:04 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Yaşadığınız durumun temelinde yaşamış olduğunuz ve bastırdığınız yaşam deneyimleri olabilir. Patik atakların temeli yoğun kaygı durumlarından doğar. Panik bozukluğun en tipik özelliği yüksek dereceli anksiyete atakları olarak tanımlayabileceğimiz panik ataklardır.

Panik bozuklukta belli başlı nedenler arasında biyolojik nedenler yani genetik faktörler ve yönler etkilidir.Aile bireylerinde de bu durum yaşanıyor olabilir, böylelikle diğer nesillere genetik aktarım sağlanmış olabilir. Kaygının temelini ebeveynlerimizin bize aktarımları da sağlıyor olabilir. Örneğin kaygılı bir ebeveynle büyüyen kişi onun kaygısal davranışlarıyla da büyümüş oluyor böylelikle düşünce ve davranış kalıplarını da aktarmış olabiliyor.


Diğer bir neden de bilişsel nedenlerdir. Panik atak yaşarken ortaya çıkan çıldırma ve kontrolü kaybetme gibi korkuların yarattığı belirtiler panik atağın bilişsel yönünü ortaya çıkarır. Aşırı yorgunluk, kafein tüketimi ve heyecandan ortaya çıkan çarpıntıları felaketleştirip farklı yorumlayan kişilerde( örneğin: kalp krizi geçiriyorum düşüncesi ) panik atak gerçekleşebilir. Böylelikle kişi bedenine daha çok odaklandıkça felaket senaryolarına odaklandıkça panik atağın şiddetinde artışlar gözlemlenir.


Kaygı ve panik durumu belirli bir kısır döngüye yol açar aslında beklenti kaygısıyla kişi işlevselliğine odaklanamamaya başlayabilir, böylelikle işlevsellikte aksamalar yaşanabilir kişi strese girerek panik belirtileri ve bedensel belirtilerde şiddetlenmeler meydana gelir, beraberinde de olumsuz duygular ve düşüceler ortaya çıkar ve döngü baştan tekrarlanabilir.


Panik atak, kaygı ve korkuya yol açsa da bu belirtilerin varlığında bireyin gerçekten tehlike altında olup olmadığını fark etmesi önemlidir. Endişeye kapılmadan bu yaşananların ve vücutta meydana gelen farklılıkların panik durumundan kaynaklandığını fark etmek gerekir. Nabzın ve solunumun hızlanması kontrol altına alınmaya çalışılmalıdır. Bu süreçte bireyin nefesine odaklanması, burundan yavaşça derin nefes alıp beşe kadar saydıktan sonra yavaş bir şekilde, nefesini ağızdan vermesi faydalı olabilir. 


Ortamın müsait olması durumunda gözleri kapatarak, uyaran etkisini azaltmak, elin ya da ayağın değdiği nesneyi hissetmeye odaklanmak, kişinin sakinleşmesini sağlayabilir. Panik atak sırasında yapılabileceklerden bir diğeri de kişinin vücut kontrolünü geri kazanmasıdır. Bu süreçte vücut kaslarını sırasıyla sıkı bir şekilde kasıp gevşetmek faydalı olabilir. Panik atak, hayatın zorlu dönemlerinde bir ya da iki kez yaşandığında bu durum normal olarak kabul edilir ve kişinin doktora görünmesi gerekmez. 


Ancak sık tekrarlaması ve bunun kişinin hayatını olumsuz etkilemesi durumunda profesyonel destek alınması gerekebilir.


Sağlıklı günler dilerim…

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Psikolojik destek almaktan neden korkuyorum?

Şuan o kadar üzgün ve o kadar kızgınım ki kendime. .. Psikiyatriye bir türlü gidemiyorum. Ne zaman randevu alsam son gün hep bir vazgeçiş oluyor. İçimi korku, tedirginlik, endişe sarıyor. Gitsem bile kapıdan içeri giremiyorum kalbim çok hızlı atıyor , ağlamaya başlıyorum, sonra giremediğim için kendime kızıp kriz geçiriyorum . Sadece bir kere gidebildim o da kardeşimin zoruyla. Neden böyle oluyor anlamıyorum. Kendimi sakinleştiremiyorum. Psikolojik destek almaktan neden bu kadar çok korkuyorum? Belki de kendime zaman tanımam gerekiyor ama sorunlar hep aynı ve benim bunları aşmam gerekiyor Şuana kadar burada sorduğum tüm soruları cevaplandırdınız teşekkür ederim. Fakat cevapların hiçbiri beni tatmin etmiyor. Benim konuşmaya ihtiyacım var ama konuşqmıyorum işte. Pdikoloğa gitsemde eminim ki aynı şeyi yaşarım. Psikoloğa hiç gitmedim. Bana hep psikiyatriye git dediler. Herkes bu konuda baskı yaptı bana özellikle de ailem. Bir gün yine bana psikiyatriye git demişlerdi. Bende neden gitmediğimi söyledim, orqya gidince ne anlatıcağımı bilmiyorum dedim bana tüm olumsuz özelliklerimi saymaya başladılar, halbuki benim bahsetmek istediğim sıkıntılarımı rahat bir şekilde anlatamamamdı. Öyle üst üste tüm olumsuz özelliklerimi sıralayınca çok zoruma gitti Böyle işte konuşmaya ihtiyacım var ama konuşamıyorum . Sizce ne yapmalıyım? Bu platform olmasa ne yapardım hiç bilmiyorum. .. İyi ki varsınız