Psikoloji

Endişelerim için ne yapabilirim?

Gizli Kullanıcı7 Ocak 2025 21:18

Merhaba 8 yıllık evliliğim bitti saygısızlık ve aldatma yüzünden 2 tane evladım var. Şimdi kendime yeni bir hayat kurma peşindeyim. Boşanma dan sonra bir kişi oldu hayatımda kendisi hiç evlenmemiş hâlâ devam ediyoruz fakat benim güvensizlik ve endişelerim kaygılarım yüzünden git gide kötü davranmaya başladım kafamda kurup olmayan bir şeyi varmış gibi sergiliyorum haddini aşan kelimeler kullanmaya başladım kendimi tanıyamaz hâle geldim bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olur musunuz 🙏

Bu soru 8 Ocak 2025 11:17 tarihinde Psikolog Melda Kaya tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,

İlk olarak bu yaşadığınız yaşadığınız duygusal yükleri ve zorlukları fark ediyorum. Hem boşanma süreci, hem de sonrasında yeni bir ilişkinin başlangıcı, çok derin ve karmaşık duygusal yükler yükleyebilir. Evliliğinizde yaşadığınız travmalar ve duygusal yükler, şu anki ilişkinize ve kişisel ruh halinize etki ediyor olabilir. Yeni bir ilişkiye güven duymak gerçekten de zorlayıcı olabilir ve kaygılar, değersizlik hissi ve güvensizlik duygusu bir süre sonra davranışlarınızı yönetmek konusunda sizin icin cok zor bir hal alabilir. Burada sizlere hayatta başınıza gelen olaylar karşısında vereceğiniz tepkilerin sizlerin elinde olduğunu hatırlatmak isterim. Yani hayatınızın kontrolünü ne kadar zaman zaman kaybetmiş gibi hissetsek de yeniden kontrolü elimize almamız mümkün. Bu sağlayabilmek adına ; Kaygı ve korkularınız arttığında, bunları daha derinlemesine incelemek faydalı olabilir. Örneğin, partnerinizin bir davranışını ya da bir sözünü duyduğunuzda hissettiğiniz ilk duygulara odaklanın. Bu duygular hangi travmalardan kaynaklanıyor olabilir? Bu duyguyu daha önce ne olduğunda hissetmiştiniz, size tanıdık geliyor mu? Önceki ilişki deneyimleriniz, sizi şu anki ilişkinizde daha temkinli olmaya mı itiyor? Bu soruların yanıtlarına bakmak, duygusal tepkilerinizi anlamanızı sağlar.

Her an aslında yeni bir başlangıclar demek bizim icin yani her bitiş bir başlangıctır aslında. Bunu hatırlatmak isterim. Boşanma sonrası yaşadığınız hayal kırıklığı ve güvensizlik duyguları, şu anki ilişkiye taşınmış olabilir. Bu çok yaygın bir durumdur, ancak geçmişin etkileriyle şu anı karıştırmak, yeni ilişkinize zarar verebilir. Her insan farklıdır, her ilişki de farklıdır. Geçmişte yaşadığınız sürec şu anki partnerinizin de aynı şekilde davranacağı anlamına gelmez. Geçmişin travmalarından özgürleşmek, mevcut ilişkinizin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlar.

Partnerinizle acık iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. İlişkilere dair korkularınızı partnerinizle paylaşmak, ilişkinin sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olabilir. Ancak bunu yaparken, suçlayıcı veya saldırgan bir dil kullanmamaya özen gösterin. Duygularınızı açıkça ifade etmek ve "Ben" dili kullanmak çok kıymetlidir, ama bunu "Böyle olduğunda ben böyle hissediyorum ?" gibi bir yaklaşımla dile getirmek daha yapıcı olacaktır. Bu yaklaşım, hem karşı tarafın sizin duygularınızı anlamalarına yardımcı olur hem de partnerinizin savunma mekanizmalarını harekete geçirmez.

Bir diğer tavsiyem ise; kendinize ve duygularınıza alan acmak. Yani kendinizi anlamak ve sakinleşmek için biraz zamana ihtiyacınız olabilir. Duygusal tepkiler bazen bizi, hiç olmadığımız birine dönüştürebilir. Hayalkırıklığı, korku, kaygı ve güvensizlik duyguları, bazen hem kendi kendimize hem cevremizdeki insanlara zarar vermemize neden olur. Bu duyguları kabul edin ama onlara teslim olmayın. Kendinizi rahatlatacak aktiviteler bulmak bu sürecte size iyi gelecektir, bir süre için duygusal mesafe yaratmak faydalı olabilir. Örneğin, yürüyüş yapmak, meditasyon, yoga veya günlük tutmak gibi yöntemler kendinizi daha sakin ve net bir şekilde hissetmenizi sağlayabilir.

Bütün bu duygusal yükler ve endişeler zamanla daha yönetilebilir hale gelebilir, ancak bir terapist ile çalışmak, bu duyguların üstesinden gelmek için çok önemli bir adım olabilir. Bazen profesyonel bir destek almak, duygusal olarak iyileşme sürecinizi hızlandırabilir ve daha sağlıklı bir yaklaşım geliştirebilirsiniz.


Sevgilerimle,

Psikolog Melda Kaya








alinti

Teşekkür ederim

Cevaplanmış benzer sorular