Ergen oğlum beni neden görmek istemiyor?
Eşimle 3 yıl önce ayrıldım haddinden fazla büyük bir sorunla ayrıldım. oğlumu tehditle aldı benden velayet ondaydı. oğlum beni suçluyor olan olaylar yüzünden.18 yaşını doldurdu. Üniversiteye gidip geldikçe bana hala saatli gelip gidiyor 1 gün bende kalıyor diğer günler babasında kalıyor. Uzaktan telefonla rahat konuşuyor ama buraya gelme zamanı gelince konuşması bile değişiyor. Çok üzülüp ağlıyorum. Ona hak vermeye çalışıyorum ama her defasında beni mahfediyor. Konuşmaya çalıştığımda kestirip atıyor. Ne yapmaliyim
Bu soru 27 Ekim 2024 10:01 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yaşadığın bu süreç hem senin hem de oğlun için zorlayıcı gözüküyor. Ayrılık süreci oğlunuzu etkilemiş olabilir ve aranızdaki bağı zorlaştırıyor olabilir. Ancak aranızdaki bağı tekrar güçlendirmek mümkün olabilir. Burada nelere dikkat edebiliriz birlikte bakalım, öncelikle oğlunuzun 18 yaşında ergenlik çağında bu nedenle yaşadığı duygusal karmaşalar normaldir. Yaşadığınız olayları tam olarak anlayamaması olağandır ya da hissettiği duyguların nedenlerini dahi kavrayamayabilir.
Bu dönemde kendini koruma amacıyla duygularını bastırabilir veya bir tarafa bağlanma ihtiyacı hissedebilir.
Mesafeli davranışlarına karşı anlayışlı ve sabırlı olman gerekebilir. Ona alan tanıyarak hareket etmekte fayda vardır. Ona ulaşmak istediğinizde ısrarcı olmamak ve suçlayıcı olmamak önemlidir. Ona şu mesajları vermek iyi olabilir: “Bana ne zaman ihtiyaç duyarsan buradayım, hep yanındayım” gibi destekleyici cümleler kullanmak ondaki güveni zamanla arttırabilir.
Ona duygularını anlatmayı deneyebilirsin ancak burada dikkatli olmalısın. Yargılayıcı olmadan konuşma yapmak önemlidir. “Seninle vakit geçirmek benim için çok değerli” demek onun hayatında yeriniz olmasını istemenizi açıklar.
Bu süreç zaman alabilir, yeniden bağ kurmak ve geçmişi aşmak zorlayıcıdır. Küçük küçük adımlarla ilerlemek gerekiyor. Onu görmek istediğinde yumuşak ve beklentisiz bir şekilde yaklaşımda bulunman iyi olabilir. Onun mesafesine rağmen sıcak davranmanı sürdürmen zamanla ondaki algıları değiştirebilir.
Onun istediği özgür bir alan ihtiyacı olabilir. Onun bu alanına müdahale etmeden, istediği zaman ve kendi şartlarıyla yanında olabileceğini göstermen ona özgür hissettirecektir. Çünkü ergenler bağımsızlıklarını ilan edişini farklı yollarla ebeveynlerine gösterirler. O nedenle kişisel algılamalardan kaçınmak ve alanlarını özgürleştirmek önemli olabilir. Sizin yaşadığınız olaylar ile bu durum biraz sizin için zorlayıcı olsa da ona alan tanıdıkça ve size güvenebileceğini fark ettirdikçe mesafelerin aşılması kolaylaşabilir.
Kendine karşı gösterdiğin tutum çok kıymetli sevgili danışan, kendine yönelik eleştirilerden ve suçlamalardan kaçınmalısın. Kendine olan güvenini ve oğlunun güvenini yeniden kazanabilirsin. Yaşadığın olaylara rağmen oğluna karşı anlayışın ve şefkatin sürüyor, kendine çabaların için teşekkür et ve gücünü küçümseme.
Bu süreçte kendi sağlığın çok kıymetli. Bireysel terapi desteği almak, hem kendine hem de oğlunla ilişkine katkı sağlayabilir. Kendine iyi bakmayı ihmal etmemelisin. Kendine vakit ayırman da kafandaki karışık halin önüne geçebilir. Süreci daha sağlıklı ilerletmek senin elinde, yeni aktiviteler ve hobiler ile gün içinde fazla düşünmenin önüne geçmelisin. Aynı zamanda paylaşımda bulunabileceğin arkadaşların veya aile üyelerinle konuşmak sana iyi gelebilir.
Hoşça kal,
Sevgilerimle, Psikolog İrem Bor.
Harika cevap teşekkürler