Erteleme davranıştan nasıl kurtulabilirim?
Merhabalar, öncelikle bu fırsatı verdiğiniz için minnettarım. Ben de Pdr okuyorum umarım ilerde ben de böyle insanlara yardımcı olacağım. Soruma geçecek olursam;
Ben önceden çok başarılı biriydim. İşlerimi ertelerdim yine ama başarılı olduğum için çok çok etkilemezdi beni. Ama sonra son 7-8 yıldır bu konudan ölücem artık. Deliricem yani o derece. Herrrrr şeyi erteliyorum ama her şeyi.Kolay olsun zor olsun her şeyi neden erteliyorum? Hatta o kadar garip ki heyecanla yapmak istediğim bir şey bile olsa onu bile bekliyorum yapmıyorum ,saçma sapan telefonla ilgileniyorum zevk almasam bile. Yıpranıyorum gerçekten. Ve bunu yapan benim ve defalarca kendime kızdım , suçladım, salaksın kendin yapıyorsun dedim ama hala öyleyim.O kadar çok şey kaybediyorum ki bu yüzden göz göre göre … Sürekli mükemmel zamanı beklemek ve hepsini aynı anda yapmaya çalışmaktan dolayı daha da erteliyorum. Hani spor ders vs de değil tabi mecburi olarak yapmam gereken bir şey varsa bunu bile ertelemek bana azap gibi geliyor. Ders düzeni diyorum sonra o eksik bu eksik derken kendimi o kadar derin bir zorluk içinde görüyorum ki yapmıyorum ya da biraz yapıp pat bırakıyorum. En yakın arkadaşımın kınasına bile elbiseyi son gün almak nedir…elbise aldım geldim duş aldım ve resmen saçıma dön tutmadan gittim. Siz düşünün ne kadar salak hissettiğimi..Ya da işe gidicem ve bir saatim var ama bekliyorum ve tam az kalıyor kalkıyorum ve bu yüzden gidene kadar terden ölüyorum ve istediğim gibi hazırlanamıyorum ve geç de kalacağım için panikle gidiyorum lanet okuyorum kendime ve ertesi gün AYNI SENARYO. Şaka gibi.Bu durumdan kurtulursam daha özgüvenli olacağım daha başarılı olacağım daha istediğim gibi olacağım . Cevabınızı merakla bekliyorum.
Ve daha sonrasında bir iki konu hakkında daha doru sorabilir miyim böyle bir imkan var mıdır acaba , çok çok ihtiyacım var da .
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Bu soru 14 Ağustos 2024 11:41 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar.
Erteleme davranışı günümüzde sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Erteledikçe en basit işlerden , en zoruna erteleme devam eder peşinden ümitsizlik, motivasyon eksikliği ve bunun sonucu tekrar erteleme gelir ve içinden çıkılmaz bir kısır döngüye girer.
Öncelikle bu davranışlarınızı farkettiğiniz ve bu duruma dur demek için attığınız adımdan dolayı sizi tebrik etmek isterim.
Erteleme davranışıyla ilgili zihinde en sık düşünülen örneklerden bahsedeceğim bunlardan birkaçını kendinizde bulabilirsiniz daha sonrasında bu durum için neler yapabiliriz buna değineceğim.
-Ümitsizlik: Depresif olduğunuzda ,geçmişte daha iyi hissetmiş olduğunuzu düşünürsünüz ve gelecekte daha iyi hissedeceğinize dair ümitleriniz tükenir. Bu yüzden herhangi bir etkinliği yerine getirmek zor olabilir.
-Çaresizlik:İyi hissetmenizi sağlayacak şeylerde sizin bir etkinizin olmadığına kadersel durumlara,duygu durumunuza bağlar ve kontrolün elinizde olmadığını düşünürsünüz.
-Kendinizi bunaltmak: Bir iş halledilmesi kolay bir aşamadayken bunu son ana kadar bırakarak boğulacak hale getirebilirsiniz ve bu yapılması daha güç bir hal alabilir.Daha yapmaya yeni başladığınız bir iş üzerindeyken diğerini düşünürsünüz. Ve bu elinizdeki iştende soğumanızı sağlar.
-Sonuçlara atlamak: Ben bu işi yapmaktan zevk almıyorum mecburum diyebilirsiniz.Ancak daha o işi yapmayı deneyimlemediniz. Sonuca atlamak yerine sonucu görmek için uğraşmak daha etkili olacaktır.
-Kendini etiketleme: Erteleme arttıkça kendinizi yetersiz hissetmeye başlarsınız ve herhangi sizin için basit bir iş olduğunda bile ben yetersizim diyerek o işi ertelersiniz.
Peki tamam bu durumları yaşıyoruz ama ne yapmak lazım?
Kendinize günlük bir aktivite programı belirleyin. Her gün yapmak istediklerinizi bir kağıda yazın. Attığınız hiç bir adımı küçümsemeyin. Örneğin yüzünüzü yıkamak zor geliyorsa o listeye yüzünüzü yıkamayı ekleyin ve yaptığınıza dair işaret koyun. Bunu yapmak size somut olarak kendinizle ilgili bir şeyler yaptığınızı kanıtlayacak ve diğer aşama için motivasyon sağlayacaktır.
Erteleme için ertelediğiniz işi küçük parçalara bölün. İşe başlamadan önce ilk parçanın size ne kadar zor geldiğini yazın. Ve zorlansanız dahi o işi yapın. Sonrasında gerçekten ne kadar zor geldiğini yazın.(Bunları % olarak ifade etmek daha kolaylık sağlayacaktır.)
Böylece diğer aşama için daha istekli ve motivasyon sahibi olabilirsiniz.
Sorunuz için ben teşekkür ederim. Diğer sorularınızı heyecanla bekliyorum. Umarım bu cevap sizin için faydalı olur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk.Berfin Sönmez