Eşim aileme maddi destekte bulunmamı istemiyor
Eşim ile 2 yıl önce severek ve isteyerek evlendik, ben geliri normal seviyenin biraz üstünde maaş alıyorum fakat bazı durumlarda eşim anneme ve babama maddi destekte bulunmanın istemiyor , onlar bize ne yardımda bulundu ki sen bulunuyorsun gibi söylemlerde bulunuyor aile konusunda sürekli tartışıyoruz oysaki ben mücbir bir durum olmasa aileme maddi açıdan destek oluyorum, mesela en son taşınmalarıı gerekti ve babamın emekli maaşı ve başka bir işte çalışmasına rağmen kazandığı ücret taşınma masraflarına yetmiyordu, bende cüzi bir miktar yardımda bulunmak istedim fakaf kıyamet koptu benden boşanacağıni söyledi, beni son zamanlarda sürekli yokluğu ile tehdit ediyor kendisini seviyorum ve kaybetmek istemiyorum fakat bir diğer taraf da beni büyüten bu günlere getiren ailem ve ben küçüklüğümde ailemin maddi durumu iyi değildi, ve o halde bile benim isteklerine hayır demez bir şekilde bulup buluşturup isteğimi yerine getirirdi.o zamanlar aklıma gelince kendimi hainlik yapmış gibi hissediyorum. Eşimin ailesinin durumu benim ailemin durumuna göre iyi ben ne yapmam lazım.
Bu soru 2 Mart 2025 13:11 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, yaşadığınız durumu anlıyorum ve içinde bulunduğunuz karmaşık duyguların sizin için ne kadar zorlayıcı olabileceğini tahmin edebiliyorum. Bir yanda eşinizle olan ilişkiniz, diğer yanda ise sizi büyüten ve destekleyen aileniz. Bu iki taraf arasında denge kurmak zaman zaman oldukça zor olabilir.
Öncelikle eşinizle bu konuyu açıkça ele alıp, atılacak adımlarla ilgili konuşmakta fayda var. Bunu yaparken karşılıklı anlayış ve empati kurmanın önemini vurgulamak isterim. Her evlilikte anlaşmazlıklar olabilir, önemli olan anlaşmazlıklar karşısında verilen tepkilerdir. Karşı taraftan gelen “boşanma” ve “yokluk ile tehdit etme” elbette sağlıklı bir başa çıkma yöntemi değildir. Bu gibi söylemler ve davranışlar yalnızca ilişkiyi zedeler ve bazen de dönüşü olmayan yollara sokabilir. Yapacağınız konuşmada bu davranışlar yerine neler yapabileceğinizi konuşmalısınız.
Her ikiniz içinde aileye destek olmak ne anlama geliyor? sizi büyüten ve zorluklar içerisinde bugün olduğunuz kişi olmanızı sağlayan ailenize karşı destekte bulunmanız oldukça anlaşılır ve insani gözüküyor. Eşiniz bu davranışı nasıl değerlendiriyor ?
Eşiniz evliliğe yeterince yatırım yaptığınızı düşünüyor mu ? Duygusal veya maddi olarak. İnsanlar kendinden esirgenenin bir başkasına veriliyor olmasından hoşlanmazlar. Sizin yaptığınız bu insanı ve hoşgörülü yardım eşiniz tarafından “bencilce” ve “sorumsuzca” algılanabilir. Bu noktada neler yapılabilir, bunu konuşabilmelisiniz, birbirinize şu soruları sorun;
ne olsaydı aileye yapılan bu yardım sorun olmazdı?
ne olsaydı bu ilişki içinde daha çok desteklenmiş hissederdin?
Ailenize destek olduğunuzda ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz ? Yapılan maddi yardımlar nedeniyle eşinizin veya sizin zorluk çektiğiniz oluyor mu ? Bu evliliğinizi kısıtlıyor mu ? mutlaka üzerinde durulması gereken sorulardır.
Eşinizle iletişim kurarken, ona ailenizin sizin için ne kadar önemli olduğunu ve onlara yardım etmek istemenizin, sadece büyütülmekle kalmayıp, onların zor zamanlarında yanlarında olmak arzunuzdan kaynaklandığını anlatabilirsiniz. Geçmişte ailenizin size olan desteklerini hatırlamak, sizin için duygusal bir öneme sahip olabilir. Bu duyguları eşinizle paylaşarak, ona sadece mantıksal değil, duygusal bir açıklama da sunabilirsiniz.
Bu sürecin içinde, eşinizle finansal planlar yaparak, ailenize yapacağınız yardımları belirli bir bütçe çerçevesinde ele alabilirsiniz. Bu, hem eşinizin hem de sizin endişelerinizi azaltabilir.
Yaşadığınız bu durum, belki de ilişkinizdeki bazı dinamikleri yeniden gözden geçirmeniz için bir fırsat sunabilir. Birlikte güçlü bir iletişim kurarak, ilişkinizdeki bu tür gerilimleri azaltabilirsiniz.
Daha çok temas kurun.
Birbirinize olan sevginizi paylaşın, sözel veya eylemlerle.
Birbirinizin iyi yanlarını vurgulayın.
Birbirinizi destekleyin.
Bir takım olun. Rakip değilsiniz.
Ortak amaçlar ve sorumluluklar belirleyin.
Unutmayın ki, her çiftin zaman zaman çatışmalar yaşaması normaldir. Önemli olan, bu çatışmaları çözebilmek ve birlikte daha güçlü bir ilişki inşa edebilmektir. Bu süreçte bir uzman desteğiyle ilerlemekte işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Çift terapisi ile sorunlar büyümeden müdahale edebilir, olası sorunları öngörebilir ve daha sağlıklı bir ilişki yaşayabilirsiniz.
Sevgiler.