Eşimin agresif olmasını nasıl değiştirebilirim?
Merhabalar. 7.5 yıllık evliyim 4 aylık hamileyim. Sormak istediğim şey; eşimin en ufak şeylere bile sinirlenmesidir. En ufak olaylara gereksiz tepki vermesi beni de sinirlendiriyor. Önceden hamile değildim rahat rahat tepkimi gösterebiliyordum. Fakat su an hamile olduğum için tepkimi net olarak göstermiyorum. Çünkü devamının her zaman kavga ve tartışma olduğunun farkındayım. Olaylar karşısında hemen tepki gösterip küfür ediyor. Ve bu durum hep böyleydi. Yıllarca bunun mücadelesini verdim, hep konuştum ailesi konuştu ama huy ve alışkanlık haline geldiği için değişmiyor o böyle olunca ben daha çok sinirleniyorum ve bende susmuyorum bu sefer bana sinirlenmeye başlıyor, haksız yere davranış sergilediği ve haksız yere bu sefer bana çıkışınca ben asla susmuyorum böyle olunca olay iyice büyüyor. Şimdiye kadar bizim kavgalarımız hep böyle küçük başlıyor hep başlamasının sebebi onun pireyi deve yapması benim ise herseyi çok normal karşılamam bu yönden çok farklıyız ve bunun yetişme tarzı ile ilgili olduğunun da farkındayım. Her seferinde durumdan rahatsız olduğumu şikayetçi olduğumu, ilerde çocuğumuzun bu durumdan da rahatsız olacağını anlatsam da susuyor ama yapmaya devam ediyor 8. Yilimiza giricez ama bir türlü ne denediysem değişmedi. Tepkisiz kalarak tepkimi göstermeye çalışıyorum bu sefer ben kendimi tutamıyorum o da olmuyor . Çok pimpirikli , kargo yanlis gelse sinirleniyor, oda dağınıksa sinirleniyor, bir şey döküyor sinirleniyor , bir şey kırılıyor sinirleniyor küfür ediyor. Bizim bu problem dışında hiç bir sorunumuz yok , gözümün içine bakar bana yardımcı olur şefkat gösterir ama , bu sekilde tepkileri benimde belli olaylar karşısında takıntılı ve tedirgin olmama sebep oluyor, çünkü kavga etmek istemiyorum kavga etmeyi ve huzursuz ortamı sevmiyorum , uzayınca da benim tepkilerim de büyüyor bu sefer .çocuğum doğmadan ne çözüm bulacağımı şaşırdım..destek aldırmak istedim kabul etmiyor zaten, tek çarem size sormak oldu. Desteğinize teşekkür ederim
Bu soru 28 Aralık 2024 08:42 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Öncelikle yaşadığınız durumu içten bir paylaşımla anlattığınız ve çözüm yolları aramak için bize ulaştığınız için teşekkürlerimi sunarım.
Eşinizin öfke problemi, hem hamilelik döneminde sizi hem de doğacak olan bebeğinizi etkileyebilir. Bu konudaki endişeleriniz oldukça doğal. Bahsettiğiniz üzere, bu problem karakter ve kişilik özellikleri ile ilgili olabilir. Ona bakım veren kişilerin davranışlarından öğrendiği birer tepki olabilir.
Sıkça bu konuyu konuştuğunuzu söylüyorsunuz ancak değişim noktasında tam olarak istediğiniz performansı alamıyorsunuz. Değişim, iki taraflı çaba ile gerçekleşir sevgili danışanım. Eğer çaba tek taraflı ise bunu beklemek pek mümkün değildir. Her ne kadar huy olarak görülse de davranışlarını değiştirmek için çabalaması önemlidir.
Şimdi bu durumda neler yapabileceğinize birlikte bakalım istiyorum.
Daha önce birçok konuşma yaptınız ancak doğru iletişim kurmak çok önemlidir. Duygularınızı ve düşüncelerinizi kavga anında değil sakin bir anda ve ortamda paylaşmalısınız. “Senin agresif tepkilerin beni çok üzüyor ve yıpratıyor. Bu durum hem beni hem de bebeğimizi etkiliyor. Huzurlu bir ortam yaratmak istiyorum. Bunun için senin desteğine ihtiyacım var.” gibi bir paylaşım yapmak sizin duygularınıza odaklanır.
Bir anda büyük bir değişim beklemek gerçekçi olmayabilir. Bu nedenle, eşinizin küçük adımlar atmasını teşvik edebilirsiniz.
“Bir dahaki sefere sinirlendiğinde, nefes alıp bana durumu anlatabilir misin?” gibi konuşabilirsiniz. Eşiniz destek almayı reddettiği için kendini kontrol etmeyi ona yavaş yavaş siz öğretmeyi deneyin. Derin bir nefes almak daha kolay ve yapılabilir gelecektir. Ancak nefes egzersizini de anlatabilirsiniz. Bu, 4 saniye boyunca derin nefes alması sonrasında 7 saniye tutması ve 8 saniye de o nefesi vermesi ile günde 10-15 tekrar yapmasıdır.
Siz de tepkilerinizi kontrol altına almayı unutmamalısınız. Agresif bir davranış karşısında siz de tepki verdiğinizde olaylar daha kolay büyür. O an sizden farklı bir enerji alması etkileyebilir. Örneğin, sarılmanız ve sakin kalmanız gibi. Hamilelik gibi duyguların yoğun hissedildiği bu dönemde tüm zorlukları sizin için zor olacağını biliyorum. “Bu konuda sakinleştiğimizde konuşalım, şimdi birbirimizi daha çok kırabiliriz.” gibi kendi cümlelerinizi kurabilirsiniz.
Konuşma arasında kullanabilmeniz için destek almanız konusunda örnek cümleler paylaşacağım. “Bunu birbirimizi suçlamak için değil, daha huzurlu bir ev ortamı kurmak için yapmak istiyorum. Hamileliğim boyunca destek almak ikimiz için de iyi olabilir.”
Eşiniz değişim göstermediği takdirde, sizin kendi ruhsal sağlığınızı korumak adına sınırlar koymanız gerekebilir. Örneğin, onun agresifleştiği anlarda ortamdan uzaklaşabilirsiniz. Bu, tartışmaları büyümeden sonlandırmanıza yardımcı olabilir.
Kendinize iyi bakmanız ve stresten uzak bir yaşam sürmeniz çok önemli. Meditasyon, nefes egzersizleri, rahatlatıcı aktiviteler gibi yöntemlerle stresinizi azaltmaya deneyebilirsiniz.
Unutmayın, bu süreçte yalnız değilsiniz ve bir psikologdan yardım almayı denemek en sağlıklı adımlardan biri olabilir.
Sağlıklı bir hamilelik ve huzurlu bir dönem dilerim.
Hoşça kalın…
Sevgiyle, Psikolog İrem Bor