Eşimin davranışları normal mi yoksa bende mi sıkıntı var?
Cevabınız için teşekkür ederim. 1.İlişkimizdeki sıkıntıları konuşuyoruz ve ona göre hataları düzeltmeye uğraşıyoruz 2.ilgi ve sevgi ben kendimce gösteriyorum ama eşim bu konuda Şikayetçi 3.güven konusunda bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. 4 8 puan veriyorum. 5 beni sevdiğini düşünüyorum 6 beni sevmediğini düşünmüyorum 7 iyi bir ailemiz var. Doktor hanım daha çok merak ettiğim bu bakışlar normal mi yoksa ben kendimle ilgili psikolojik sıkıntımı var. Yemek yerken akrabamın kocasına baktığını görüyorum veya bir odada otururken kimse muhabbet etmediği sırada telefonla uğraşırken baktığını görüyorum. Eşim bu sırada benim kendine baktığımı da görüyor. Bunu kendisi ile bir sefer konuştuğumda rahatsızlığı nüksetti. Bu konu ile ilgili tekrar konuşursam yine öyle olacağından. Konuşmaya başlamadan bir danışmandan fikir almak istedim. Bu gördüğüm ara sıra bakmalar normal mi yoksa benim psikoloji bir sıkıntım mı var. Ve bu konuyu eşimle konuşurken onunla nasıl konuşmalıyım.
Bu soru 6 Ocak 2025 13:33 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Tekrar merhaba sevgili danışan, cevaplarınız için öncelikle teşekkür ederim.
Eşinizle konuşurken suçlayıcı, olumsuz cümleler kullanmamaya çalışın. O an sinirliyseniz veya duygularınızı kontrol edemeyeceğinizi düşünüyorsanız bir süre kendinize zaman verin. Duygularınızı düzene soktuğunuz zaman ''... Seni çok seviyorum. Senin de beni sevdiğini ve değer verdiğini biliyorum. Seninle konuşmak istediğim bir durum var. Bunu konuşmak isteme sebebim sana güvenmediğim için değil sana çok güveniyorum ama beni rahatsız eden bir durum ve konuşup çözmek istiyorum. Geçenlerde böyle bir durum olmuştu o an kendimi çok kötü/garip (nasıl hissettiyseniz o an) hissettim. İlk sana açıklarken yanlış aktarmış olabilirim. Veya kendimi iyi ifade edememiş olabilirim. Senin duygu ve düşüncelerine de değer veriyorum o yüzden ben ne hissettiğimi anlattıktan sonra tabi ki senin de kendini anlatmana izin vereceğim ve dinleyeceğim.'' Şeklinde anlayışlı, destekleyici ve çözüm üretici bir yerden yaklaşabilirsiniz. Önemli olan kendi duygu ve düşüncelerinize yer verirken eşinizi de dinlemeniz. ''Güvensiz hissediyorum'' yerine daha ılımlı kelimeler veya cümleler kullanmaya çalışın. Eğer eşiniz sinirlenmeye veya sert bir tavır sergilemeye başlarsa '' şuan sinirlisin anlıyorum sakinleştiğinde konuşalım. İkimizde sakince konuşalım'' gibi bir cümle kurabilirsiniz. Konuşup biraz daha iyi hissettiğinizde hoşlanmadığınız bu tarz durumlarda karşılıklı olarak daha dikkatli olacağınıza dair bir konuşma yapabilirsiniz. Öncesinde bahsettiğim beklenti listesini eşinizle yapmayı deneyebilirsiniz. Bu hem eşinize onu ne kadar sevdiğinizi hem de ne kadar değer verdiğinizi gösterir. Aynı şekilde eşinizin size verdiği değeri ve sevgiyi de gösterecektir. Burada yapacağınız şey oldukça basit. Karşılıklı oturarak birer kağıda maddeler halinde eşinizden beklentilerinizi yazacaksınız. Aynısını eşinizde yapacak. Ancak bu maddelerin olumlu ve sizin duygu ve düşüncelerinizi içeren maddeler olmasına dikkat edin. Örneğin ''Akşam işten eve geldiğimde bana günümün nasıl geçtiğini sormanı isterim. Bu beni değerli hissettirir.'' gibi maddeler olmasına dikkat edin.
Konuşma hiçbir şekilde devam etmediği durumlarda birbirinize mektup yazabilirsiniz. Yüz yüze konuşmak tartışma çıkmasına ve anlaşılma sıkıntıları oluşmasına sebebiyet verebilir. Herkesin sırayla ve anlayışla konuşması uzman eşliği olmadan bazen zorlayıcı olabilir. Bu nedenle mektup yazma tekniğini kullanabilirsiniz. Yine yukarı belirttiğim gibi benzer şekilde duygu ve düşüncelerinize yer vererek eşinize de verdiğiniz değeri belli eden bir mektup yazabilirsiniz. Eşiniz de aynı şekilde size mektup yazmalı.
Sevgili danışan, herhangi bir psikolojik sorununuz olduğunu düşünmüyorum. Bazen sosyal hayatımızda yaşadığımız stresli durumlar ilişkilerimize de yansıyabilmekte. En çok desteğini görmek istediğimiz kişiler en çok güvendiğimiz kişiler her zaman yanı başımızda olan kişilerdir. O an duygularınızı kontrol edememiş olabilir veya deneyimlediğiniz bu durumu henüz çözümleyemediğiniz için şuan da kafanızı oldukça kurcalıyor olabilir. Durumu eşinizle konuşarak çözdükten sonra daha da rahatladığınızı hissedeceksiniz. Ancak lütfen unutmayın bu düşünceleriniz nedeniyle eşinizin davranışlarını veya söylemlerini çarpıtabilirsiniz. Bu oldukça olası bir durumdur. Bu durumlarda bir süre kendi içinizde bu düşüncenin nesnelliğini ve doğruluğunu kendi içinizde sorular sorarak doğrulayabilirsiniz.
Umarım sizin için verimli bir cevap verebilmişimdir.
Sevgiler,