Aile

Eşimin davranışlarına nasıl karşılık vermeliyim?

Gizli Kullanıcı16 Eylül 2024 13:32

Eşimin antisosyal kisilik bozuklugu var. Evlenirken ailesi ile bir sorunum yoktu ancak bana esimin tanili boyle bir rahatsizligi oldugunu söylemediler bende evlendikten sonra neden bunu bana soylemediniz dedim diye bunu saygısızlık kabul edip cephe aldilar sürekli üzerime iftira atıyorlar (sana büyü yapıyor karın sana zehir veriyor karın gibi) ve eşimi manipule ediyorlar ama eşim bir türlü manipule olduğuna inanmıyor ve sürekli beni suçluyor

Bu soru 26 Eylül 2024 21:28 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan, eşinizin antisosyal kişilik bozukluğunun sahip olması ve evlenmeden önce size söylememesi ilişkideki güven ve iletişim dinamiklerine zarar verebilir.

Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle empati kurmakta zorlanır, başkalarının duygularını anlamakta güçlük çeker, manipülasyona açık olduğu gibi başkalarını suçlama eğilimi de gösterebilirler.

Bu da ilişkinizde yaşadığınız problemleri karmaşıklaştırmış.

Eşinizin ailesiyle yaşamış olduğunuz durum sizi oldukça yıpratmış.

Bu durumda eşinizin sizi suçlaması, hem ailesinin manipülasyonları sonucu hem de mevcut durumu gereği olabilir. Ancak sizin sürekli olarak suçlanma döngüsünde kalmanız oldukça yıpratıcı.

Eşinizin ailesinin attığı iftiralar ve büyü konusu sizi ve ilişkinizi sabote etmeye yönelik olabilir. Manipülatif tavırlara karşı dikkatli olmak çok önemlidir. Size karşı atılan bir iftira sonucunda sakin kalmalı, suçlamalara doğrudan tepki vermek yerine objektif bir değerlendirme yapmak gereklidir.

Aynı zamanda eşinizin ailesiyle aranıza mesafe koymak ve kendi sınırlarınızı belirlemek gerekebilir.

Eşinizin manipüle uğraması ve sizi suçlaması süreci oldukça zorlaştıran bir şey. Antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler farkındalık geliştirmek konusunda zorlanabilirler. Bu nedenle eşinize karşı manipüleye uğruyorsun demek yerine çözüm yolları bulmak daha iyi olur.

Örneğin “Bana bu şekilde suçlamalarda bulunman kendimi çok yalnız hissetmeme neden oluyor”. cümlesi duygularınızı paylaşmanızı sağlar.

“Bir psikologla konuşmak ikimizinde hislerini anlamaya yardımcı olabilir” cümlesini kurmak destek almayı önermek ve fikrini almaktır.

Eşiniz sahip olduğu bozukluk ile tek başına başa çıkmaya çalışıyor olabilir. Bu anlamda alacağı destek oldukça önemli.

Terapiye sıcak bakmıyor ise bunu ona yavaş yavaş açıklamak ve çözüm bulmak için konuşabilirsiniz.

Unutmamalısınız ki, kendi sağlığınız her şeyden önceliklidir. Yıpratıcı durumlar karşısında kendi ruh sağlığınızı korumalısınız. Kendinize zaman ayırmak, arkadaşlarınızla paylaşımda bulunmak size iyi gelebilir.

Şimdilik hoşça kalın…

Sevgilerimle Psikolog İrem Bor.


Cevaplanmış benzer sorular

Aile

Evlilik sorunlarını nasıl çözebileceğimi bilmiyorum, ne yapmalıyım?

Merhaba. Ben 6 yıllık evliyim. Eşimin babası sorumsuz, çalışmaz ve sürekli eşimden borç para alır sürekli bizim arabamızı ister. Hatta en son istediğinde kayinbabam çok kötü bir kaza yaptı arabamız dahil 5 araba pert ve bir yayaya çarptı vefat etti yaya. Ben eşime sürekli arabayı ve para vermemesi gerektiğini dile getiriyorum ve sürekli biz tartışıyoruz ta ki bu olaya kadar. Babası bize hiçbir zaman yardımcı olmadı. Düğünümüz ev eşyaları derken benim babam destek oldu eşime ama çoğunluğunu kendimiz yaptık. Bu yüzden babasına karşı zaten on yargim var birde sürekli çalışmayıp kahvede takılınca eşimden para istemesi zoruma gidiyor. Kiraciyiz ve eşim asgari ücretin az Bi miktar üstünde maaş alıyor. Bu kaza olalı 2 ay olacak eşimle hiç konusmadilar. Esim konuşmaya gitti cevap vermediler. Çünkü sigorta ve araba bizim üzerimize olduğu için borçların hepsi bizim üzerimize çıkıyor. En son gittiğinde eşimle kavga etmişler esim zaten geçmişten doluydu babasına patlama yaşamış. Babası da bu kazada olan şeylerin sonucunda hiç Bi şey yapmayacağını, ona hicbisey olmayacagini, bizim üzerimize hic bisey almamamiz gerektiğini söylemiş hatta benim konum geçmiş hakkımı çok yemiş. Ben 2 aydır sürekli bunları düşünüyorum onların her sıkıntısinda yanlarına koştuğumu düşünüyorum, bu insanlar beni bir kere aramadı üst sokaklarında oturuyorum gelmedi, bir kere halledeceğiz bir şekilde demedi. Kayinbabam hala çalışmayı düşünmüyor. Biz bu yıl arabayı satıp ev almayı hayal ediyorduk zar zor birikim yaptık onlarla beraber ama kayinbabam bunları asla görmüyor. Üzülmüyor, düşünmüyor. Kayinvalidem de aynı şekilde ama eşim babasını biliyor annesine konduramiyor. Benim 2 çocuğum var yediğim yemekten tad alamıyorum, çocuklarımla tam anlamıyla ilgilenemiyorum, eşimin canı zaten çok sıkkın ona bisey anlatamıyorum ne yapacağımı nasıl bir yol izleyeceğimi bilemiyorum.