Aile

Eşimin kumar bağımlılığı

Gizli Kullanıcı19 Eylül 2024 16:11

Eşim kumar bağımlısı ve bu durum ilişkimizi kötü yönde etkiliyor. Bu durumu aşabilmemiz için neler yapmalıyız. Ben eşime bu konuda nasıl destek olabilirim. Bu durumdan ötürü de çok sık kavga ediyoruz ve ben psikolojik olarak çok kötü hissediyorum bu durumu bebeğime de yansıtıyorum. Kafamda sürekli kavgalar oluyor ve ben daralıyorum. Bu konuda ben ve eşim nasıl davranmalıyız. İlaç tedavisi oluyorum fakat o da bir noktadan sonra etki etmiyor.

Bu soru 19 Eylül 2024 17:10 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar sevgili danışan, eşiniz, kendiniz ve ilişkiniz için bu durumdan dolayı kaygılarınızı anlayabiliyorum. Hissettikleriniz çok normal. Öncelikle bu süreçte kendi fiziksel ve psikolojik sağlamlığınıza dikkat etmekte fayda var. Kendi kişisel ve duygusal ihtiyaçlarınızı gözardı etmemenizi öneririm. Kumar bağımlılığı sadece bağımlı olan kişiyi değil ailesi ve çevresinide oldukça etkiler. Bu durumdan dolayı bağımlı yakınlarının kendi fiziksel ve zihinsel sağlık durumlarına dikkat etmeleri önemlidir.

Eşinize tanı konuldu mu yoksa kumar oynamasından kaynaklı bağımlı olarak mı nitelendirdiğinizi bilmiyorum. Bu tanının konulması için uzman bir hekime başvurmalısınız. Bağımlılık örüntülerinin olup olmadığını gösteren bir kaç madde sıralamak istersek:

  • Kumar oynamaya çok fazla zaman ayırmak
  • Kumar oynamak sosyal ve mesleki yaşamını olumsuz etkilemesine rağmen oynamaya devam etmek
  • Kumar oynamak üzerine çok düşünmek ve parası yoksa bile para bulma yollarına çokça zaman harcamak
  • Kumar oynamadığına dair çevresine yalan söylemesi ve oynamaya devam etmesi
  • Kumarı bırakması söylendiğinde ya da bir girişimi olduğunda fazlaca stresli ve öfkeli olması

Bu maddeler bağımlılık örüntüleri olduğunu gösterebilir.

Bu süreci uzman hekim ve terapist eşliğinde sürdürmek faydalı olabilir. İlk adım bu durumu kabul etmeniz olacaktır. Bu bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunu kabul etmelisiniz.

Eşinize karşı empatik bir tutum sergilemek iletişim kurmanız için daha faydalı olabilir.

Eşinizle bu durumla alakalı olan sorunları, ilişkinizi ve aile yapınızı olumsuz etkilediğini, bu davranışının sonuçlarını açık ve dürüst bir şekilde konuşmalısınız. Bu konuşmayı yaparken suçlayıcı ve yargılayıcı değil empatik olarak yaklaşmalısınız. Eşinizin de duygularını ve düşüncelerini açıkça ifade ederken dinlemelisiniz.

Destek olurken sınır koymak önemlidir. Sürekli destek olmak bağımlılığın yerleşmesine sebep olabilir. Bu süreçte kendi ihtiyaçlarınızı ve önceliklerinizi belirlemelisiniz ki kendinizi kaybetmeyesiniz.

Uzman psikologlardan destek almak için iletişime geçebilirsiniz,. Eşinizin kendine yardım grupları, destek gruplarıyla görüşmesi bu bağımlılığı yaşayan kişinin yalnızca kendisinin olmadığını görmesini ve iyileşmek için motive olmasını sağlayabilir.

Bu süreç ikiniz içinde zorlayıcı olabilir. Ancak doğru destek ve tedavi yöntemiyle iyileştirilebilir.

Zaman ve sabır gerekmektedir.


Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Sevgiyle kalın.


Uzm. Psk. Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular