Aile

Eşimin yalanları ile nasıl baş ederim?

Gizli Kullanıcı11 Kasım 2024 11:54

Eşim sürekli yalan konuşuyor arkamdan iş çeviriyor. 11 yıl oldu gittikçe her gün daha da dibe batıyor defalarca karşıma alıp konuşmama rağmen gözümün içine baka baka kaldıramayacağım şeyleri yaşatıyor. Boşanmak istedim ailemin karşısına geçip ağlayıp zırlıyor herkesi ikna ediyor çok yıprandım iki evladım var hepsinin sorumluluğunu bana yıkmış herkesi elinde çeviriyor müthiş bir ikna kabiliyeti var. Bıktım ben bu adamdan ki adamlık da denilirse buna. Çocuklarımın yanında da hiçbir zaman olmadı sürekli oyalayıcı mesajlar ile kandırıp duruyor çocuklara da sürekli geleceğim bindim geliyorum yoldayım vs diyor.

Her sabah çocuklara hayatı zehir ediyor bu kişi de yurtdışında çalışıyor. Senelerce tek başıma verdiğim mücadelenin altında eziliyorum. Kendi başıma her şeye koşmak beni çok kez yordu ve yıprattı. Bize geleceğim deyip sabah bir bakıyorum iş yerinde çalışıyor ve hiç utanma yüzü de yok. Ailecek her şeyi yaparlar insanlara ve hiçbir şey olmamış gibi devam ederler canlarını acıttıkları insanlarla muhatap olmaya. Bunun yüzsüzlüğü var onda da . Belki de her şeye ben mecburmuşum gibi koşturuyorum diye de bundan yüz buluyor.

Ailesi de keza öyle aşırı beni yıprattılar. Çocuklarım ailesinden hiç haz etmiyor benim üzüldüğümü gördükçe bana yapılanları onlarda istemiyor görüşmek. Ve eşim yıllar boyu hep sinik kaldı onca olaya. Hep kaçtı yurtdışında çalışarak sorumluluklarından kaçtı. Genç yaşta beni büyük sorumluluk altına soktu ve ailem ezildiğimi gördükçe kızıyor. Aileme uzak bir şehirdeyim ne onlar bana gelebilir ne ben onlara sık gidebilirim. Ve bana sürekli savunma mekanizması olarak haklısın ben senin hayatını mahvettim bende bizim için çalışıyorum diyor ve yapmadığı haksızlık bana kalmadı.

Ben bu tip insanlarla nasıl başa çıkabilirim aklım artık almıyor panik atak oldum stresten evde bile krizler geçiriyorum. Ne iyi günde ne kötü günde hiçbir zaman yanımda olmadı keza çocuklarında hala kızım sunu der bırak anne ya hiçbir zman başımı okşamadı hastanede bile benimle olmadı. Sizden ricam ben bu insanlarla nasıl baş edebilirim nasıl bir yöntem izleyebilirim ortada devam edecek bir evlilik kalmadı sağolsun boşanmış bir birey gibi hayatımı yaşattırdı bana o oralarda bizse buralarda . Sadece emeklerime gereksiz verdiğim fedakarlıklarıma yıllarım için kendimi suçluyorum. Bu suçluluk duygusu da beni yedi bitirdi. Bana yardımcı olursunuz çok sevinirim. Narsist ve bencil insanlarla uğraşmak çok zor…

Bu soru 24 Kasım 2024 17:40 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durumda fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak ağır bir yük taşıdığınızı anlıyorum. Bu süreçte hissettiğiniz yalnızlık, öfke, tükenmişlik ve suçluluk duygularının hepsi anlaşılır. Hem kendiniz hem de çocuklarınız için bir çözüm yolu arıyorsunuz ve bu noktada neler yapılabilir birlikte bakalım isterim.

Yaşadığınız suçluluk duygusu, yıllar boyu verdiğiniz emeklerin boşa gitmiş olduğu hissinden kaynaklanıyor olabilir. Ancak şunu kendinize hatırlatmalısınız: Siz elinizden gelenin en iyisini yaptınız. Çocuklarınız için, evliliğinizi sürdürebilmek için ve huzur sağlamak adına fedakârlık gösterdiniz. Bu sizin zayıflığınız değil, gücünüzün bir göstergesidir sevgili danışanım.

Ancak bir ilişkide tek taraflı çabanın yeterli olmadığını bilmelisiniz. Karşı tarafın da sorumluluk alması gerekir, eşiniz bu noktada sorumluluklarını yerine getirememiş gözüküyor.

Eşinizin tutumları (yalanlar, sorumluluklardan kaçış, aile baskıları, çocuklara karşı ilgisizlik) ilişkinin sürdürebilirliğini sizlere düşündürebilir. Ayrıca anlattıklarınızdan, eşiniz narsistik eğilimler gösterebilir ve bu durum, değişim noktasında zorlukların olabileceğini gösterebilir.

Eğer ilişkinizi bitirme kararı almak için değerlendirme yaparak ve hem kendiniz hem de çocuklarınız için sağlıklı adımın hangisi olabileceğini analiz etmelisiniz. Ancak boşanma kararını verirken duygusal değil, mantıklı bir değerlendirme yapmanız önemlidir.

Sınırlar koymak ikili ilişkiler için önemli bir konudur. Eşinizle, çocuklarınızla ve hatta eşinizin ailesiyle ilişkilerinizde sınırlar belirlemek, sizi biraz olsun rahatlatabilir. Şunları netleştirin:

Eşiniz size ve çocuklarınıza karşı hangi sorumlulukları alacak? Siz, artık neleri kabul etmeyeceksiniz?

Örneğin: “Sürekli kandırılmayı, çocukları hayal kırıklığına uğratmanı ve bana karşı ilgisizliğini artık kabul etmeyeceğim. Çocuklarımıza karşı görevlerini yerine getirmen gerekli.” diyerek kararlı bir şekilde konuşabilirsiniz.

Çocuklarınızla aranızdaki ilişkinin güçlenmesi önemlidir. Eşinizin ilgisizliği ve davranışları, çocuklarınız üzerinde de olumsuz etkiler bırakmış olabilir. Onların yanında olduğunuzu hissettirmek ve birlikte güçlü bir aile bağı kurmak, hem sizin hem de onların psikolojisini destekler. Çocuklarınızla açıkça konuşarak duygularını paylaşmalarına izin verin.

Destek ağınızı güçlendirmelisiniz. Yalnız hissetmek, yükünüzü daha da ağırlaştırabilir. Ailenizle fiziksel olarak uzak olsanız da duygusal destek alabileceğiniz bir bağ kurabilirsiniz. Ayrıca yakın çevrenizde güvendiğiniz kişilerden ya da bir psikologdan destek almaktan çekinmeyin.

Eşinizle devam etmek istemiyorsanız, boşanma kararını duygusal değil, mantıklı bir şekilde planlamalısınız. Özellikle: Çocuklarınızın velayeti, maddi destek (nafaka, yurtdışındaki kazancının bir kısmı), eşinizle iletişim kurma yolları gibi birçok konuyu düşünmeniz önemlidir. Bir avukatla görüşerek bu konuları net bir şekilde belirlemeniz düşüncelerinizi netleştirmeye yardımcı olacaktır. Eşinizin çevresindekileri manipüle etme kabiliyeti olsa bile, hukuki bir süreçte duygusal manipülasyonların bir etkisi olmayacaktır.

Yaşadığınız panik ataklar ve krizler, maruz kaldığınız yoğun stresin bir sonucu olarak karşınıza çıkabilir. Öncelikle, fiziksel ve zihinsel olarak rahatlama sağlayacak adımlar atabilirsiniz. Nefes egzersizleri ve gevşeme teknikleri size iyi gelebilir. Gün içinde kendinizi dinlemek için kısa molalar verin.

Artık eşinizin sizin ve çocuklarınızın hayatında nasıl bir yer tutmasını istediğinizi kendinize net bir şekilde sormanız gerekiyor:

“Bu ilişkiyi devam ettirmek, beni ve çocuklarımı nasıl etkiliyor?”, “Eşim değişir mi, yoksa bu davranışları devam mı eder?”, “Kendim ve çocuklarım için en sağlıklı yol ne olabilir?”

Sizin ve çocuklarınızın daha huzurlu ve sağlıklı bir hayat sürmesi, öncelikli hedefiniz olmalıdır. Süreç zor görünebilir, ancak doğru adımlarla daha sağlıklı bir yaşam inşa etmek mümkündür. Umarım size fayda sağlayabilmişimdir. Tekrar olursa sorularınız ve yorumlarınız için burada olacağım. Hoşça kalın…🌸

Sevgiler, Psikolog İrem Bor.


Cevaplanmış benzer sorular