Eşimle aynı evde yabancı gibiyiz
Eşimle 13 yıldır evliyim iki tanede çocuğumuz var kendisi çok iyi bir insan ve iyi bir babadır ama bana iyi bir eş midir bunu bilmiyorum eşim çok ilgisiz bana karşı bunu dile getirdiğimde sevgisini belli edemediğini söylüyor düzeleceğini söylüyor ama yine aynı biz oturup sohbet edemiyoruz mesela aynı saatte uyumaya gidemiyoruz ben uyurum sonra o istediği saatte gelir evde ortak hiçbir noktamız yok önceden bunları dert etmiyordum ama son zamanlarda artık bende bir kadın olduğumun farkına vardım normal ilişkimiz olsun istiyorum birbirimize yetmiyoruz artık bir konu olduğu zaman tartışma bile olmuyor ben konuşurum kendisi cevap bile vermeden dinler ve susar böyle evlilik olmaz eşimle vakit geçirmek benim hakkım ama bu evde sadece iki yabancı gibiyiz boşanmayı düşünüyorum arada ama bu sefer ailemin evine de dönmek istemiyorum eşim ve ben birbirimizi sevdiğimiz için mi yoksa beraber yaşamaya alıştığımız için mi ayrılamıyoruz kafam çok karışık
Bu soru 20 Aralık 2024 12:59 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durumda hissettiğiniz duygu ve düşünceler evlilik için yaşanan bir yalnızlığın göstergesi olabilir. Uzun yıllar süren evliliğiniz içinde kurduğunuz bağın sizi tatmin etmemesi zorlayıcıdır.
Sizin ihtiyaçlarınız ve ilişkinizin geleceği noktasına daha detaylı bakalım istiyorum. Öncelikle, duygu ve ihtiyaçlarınızı tanımlamanız gerekli. Evliliğinizde eksik hissettiğiniz şeyler neler? Eşinizden neler bekliyorsunuz? İhtiyacınız karşılanmadığında siz ne hissediyorsunuz? Sizce eşinizin davranışının nedeni sevgi eksikliği mi yoksa iletişim sorumu mu? Tüm sorulara kafanızda cevap vermeniz süreci anlamanıza yardımcı olacaktır.
Sağlıklı bir iletişim, ilişkinin en önemli parçasıdır. Sağlıklı bir iletişim kurabilmeniz için zamanlamayı ayarlamakla başlayacağız. Bu eşinize duygularınızı açacağınız zamanı seçmektir. Sakin olduğu bir anı ve ortamı seçmelisiniz. Sonrasında konuşma anında “ben dili” kullanmanız önemlidir. Ben dili kullanmak, karşı tarafı suçlamadan kendi hislerinizi anlatmaktır. Örneğin, “Ben ilgisizlik hissettiğimde kendimi çok yalnız hissediyorum.” gibi kendi cümlelerinizi kurabilirsiniz. Paylaşımınız bittikten sonra birlikte bir çözüm yolu sunun. Yapacağınız bir aktiviteyi ya da etkinliği planlayın. “Haftada bir gün ikimiz sohbet edelim mi? Şunu yapalım mı? gibi fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
İlişkiyi canlandırmak için, ortak aktiviteler, birlikte belirlenen hedefler ve fiziksel temas çok önemlidir.
Eşiniz sevgisini göstermede zorlandığından bahsetmişsiniz, bu onun öğrendiği bir davranış olabilir veya kişiliği olabilir. Herkesin sevgi dili farklıdır. Bazı kişiler dokunma ile bazıları sözle veya zaman ayırarak bazıları da hediye ile belli edebilir. Bu yolu anlamaya çalışın.
Çocukların varlığı ilişkinin merkezinde olabilir. O nedenle yalnız kalacağınız anlar yaratabilirsiniz. Bu bağı güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Aynı zamanda içinde bulunduğunuz süreç sizi kapsamasın. Eşinizi harici bir hayatınız var. alanlarınız, hobileriniz, kişisel gelişiminiz sizi tatmin edebilir. Hoşlandığınız şeylerin üstüne gidin, yeni hedefler belirleyin.
Son olarak boşanma kararı, iyi düşünülmesi gereken bir karardır. Bu karar hem sizin hem de çocuklarınızın hayatını etkileyecektir.
Kendinize; “Boşanma bana ne katar, ne kaybettirir?” Bana ve çocuklarıma faydaları neler olur? Gösterdiğim çabalar karşılıksız kalırsa bu evlilik beni mutlu eder mi? detaylı düşünmelisiniz sevgili danışanım.
Gerekli gördüğünüzde bir psikologdan destek almak da iyi bir seçenektir. Eşinizle konuşup çift terapisine katılmayı düşünebilirsiniz ya da bu fikre sıcak bakmazsa bireysel olarak da bu yolculuğa adım atabilirsiniz.
Hoşça kalın…
Sevgiler, Psikolog İrem Bor ❤︎