Eşimle kavga ediyoruz
Güzel ilerleyen bı evliliğim var bir yıldır evliyim çocuk sahibi olamya calisyoruz bazı sağlık problemlerinden ötürü olmuyordu tedavi gördüm. Eşimin ailesiyle ufak sorunlar yasyorum arkamdan konuşmalarıni duydum biraz mesafe aldım ve genelikle eşimle kaynanmin evine gidiyoruz sık olmaya başlayınca bu durumdan rahatsızlık duymaya ve gitmek istememeye başladım bunun için eşimle konustumda eskiye göre daha nadir gidiyoruz arkamdan konuştuklarını hissetmeme ragman oralı olmamaya çalışıyorum kendi aileme çok yakın oturyom ve bunu istemiyorum sık sık bana git gel yapıyorlar annem tek olduğu için paso bı yardıma gitme mecburtyetim oluyor . Ve ona yardıma gelen aileden kim olursa geldikleri gün beni de cahiryorlar bazen isteyerek coguda istemeyerek gidyorum ve sorun teşkil etmeye başladı benim ailemin yakın olup paso bı gündem konuları olmaları eşimle aram bozuluyor bir haftadir iki gundebir büyük kavgalar edyorumlz ve bugunki son kavgamizda çok kırıldım eşimin yakındığı kimsenin hizmetini yapma kendi başına birey olup cevap ver vb şeyler demesi artık ne yapmam gerekiyor nasıl davranmam gerekiyor bilmiyorum
Bu soru 3 Eylül 2024 17:59 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan, öncelikle bahsettiğiniz çocuk sahibi olma süreci bile duygusal olarak yıpratıcı bir süreç olmalı. Eşinizin ailesiyle de aranızda olan problemler sizin için fiziksel ve ruhsal olarak yıpratıcı olmuş olabilir. Eşinize isteğinizi belirtmişsiniz ve o da anlayışlı bir şekilde karşılayıp çözüme kavuşturmuş. Birbirinize karşı dürüst ve anlayışlı davranışınız diğer konular içinde mutlaka yapıcı olacaktır . Tabi ki aile bireylerine , yaşlılara yeri geldiğinde çocuklara yardım etmek hem bizim yaşam doyumumuzu artırıyor hem de insanlar için yük hafifletici olabiliyor. Ancak bu yardım durumları kendi kişisel ihtiyaçlarınızın önüne geçmemeli. Ailenizle, eşinizle, eşinizin ailesiyle bu kim olursa olsun sağlıklı sınırlar olmalı. Sağlıklı sınırlar sağlıklı ilişkiler getirir.
Ne olursa olsun afaki bir durum olmadıkça hem kendinize hem çevrenize vakit ayırmanız daha doğru olacaktır. Buna kendi önceliklerinizi belirlemekle başlayın.
Sizin yaşam içerisinde ihtiyaçlarınız nelerdir? Nelerden hoşlanırsınız? Gün içinde neler yapmanız gerekiyor? Kendinize ve çekirdek ailenize olan sorumluluklarınız neler? Kendinizle ne kadar vakit geçirmeniz gerekiyor? Bu konuları biraz gözden geçirmekte fayda var.
Annem çağırdığında gitmezsem, akrabalar gelip çağırdığında gitmezsem üzülebilir , küsebilir diye düşünüyor olabilirsiniz. Çok haklısınız.
Biz kültür olarak toplulukçu bir yapıda olduğumuz için hep bir arada kalabalık olmak isteriz. Bazen bu durum kişisel alanı ihlal edebiliyor.
Bu yüzden ailenize ya da sizin gitmek istemediğiniz yerlere karşı açık ve dürüst olmalısınız. Bunu yargılamadan sakin bir 'ben' dili ile dile getirdiğinizde anlayacaklarını ve size destek olacaklarını düşünüyorum.
Yani sizin yüzünüzden kendimi ihmal ediyorum, hep sizin hatanız gibi bir dil yerine; biraz kendime vakit ayırmam lazım , kendimle alakalı sorumluluklarımı halletmem gerekiyor , sana yardım etmek isterim fakat işlerimi hallettikten sonra vakit bulabilirsem geleceğim gibi bir dil daha doğru olabilir.
Bu cümlede ben diline örnek veriyorum, siz kendinize göre yorumlayabilirsiniz.
Eşinize kırılmışsınız anlıyorum ,eşler arasında tartışma normaldir ancak mümkün olduğunca kırıcı sözlerden kaçınmalısınız.
Eşiniz de sizin yorulduğunuzu anlayıp sanırım biraz tepki göstermiş.
Hayır demeyi öğrenmek için bir adım atabilirsiniz. Hayır demek sizin kötü bir insan olduğunuzu ya da yardımsever olmadığınızı göstermez. Aksine sınırları olan kendine vakit ayırabilen , kendini seven bir birey olduğunuzu kanıtlar.
Açık ve dürüst iletişim karşısında sevdiklerinizin destekte bulunacağını umuyorum.
Eşinizin ailesine de yapıcı bir dilde bu durumlardan rahatsız olduğunuzu tekrar etmemelerinin sizi memnun edeceğini vurgulayabilirsiniz.
Sizin saygılı ve sakin bir şekilde tepki verdiğinizi görünce muhtemelen karşı taraftanda aynı geri dönüşü alabilirsiniz.
Umarım cevabım faydalı omuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk.Berfin Sönmez