Eşimle neden sohbet edemiyorum ve hiç mutlu değilim! Ayrılmalı mıyım?
8 yıllık evliyim.Eşimle görücü usulü evlendik ,bipolar hastasıyım çok konuşuyorum kontrollü bir şekilde ilacı bıraktım, eşim ailesine normalden daha fazla düşkün buna bağlı olarak gerek ailesiyle ve gerek kendiyle çok yüz göz olduk , ailesiyle beraber yaşadım 2 yıldır ayrı yaşıyoruz ama eşimle çok itirazlardan kavgadan dolayı eskiden ailesini evde beklediğim için gezdirmedigi için diye düşünüyorum şimdide gezdirmiyor kısıtlı süre disaridayiz hemen bir yemek yiyip hemen eve gelmek istiyor ben kendimden uzaklaştırıyor musun herzaman böyle diyor herkese hayır diyemeyen herkesin sıkıntısına koşan yapısı var ve bu beni zorluyor çok yufka yürekli ama ben ailesine ettiğim laflardan dolayı sanirim manipülasyon ve zaman zaman narsistik tavırlar sergiliyor hep kaçıyor yani evde yalnızım kendimi tutamıyorum sürekli ailesinin bana yaptıklarını benim haklı olduğumu anlatıyorum ve istem dışı bir anlattigimi en az 2 ,3 kez anlatiyorum (Eliyisi tarafında çok fazla kocamin) Yalnızlık hep hissediyorum çocuklukta yaşadığım sıkıntılar daha çok pekiştiriyor sonuç olarak evliligimde yalnızım bana sürekli birşeyler yapacağım sabret bekle diyen biri var ayrigin esginden döndük kararımı vermiştim geri donderdi yalvardı o zaman uzulmemistim hiç şimdi çok üzülüyorum nedendir ayrılırsam yani. Çok ümitlendirdi ev yapacağım istediklerini hep yapacağım diyor, 8 yıldır hep borcu vardı borcunu bekletti , ailesinin yaptıkları yenilir yutulur cinsten değil hepsini savunuyor ve hiçbir şey olmamış gibi tavır bile yapmadan yardımcı oluyor normaldir ailesi ama tavirde koyması gerekmiyor mu ben seni hiç ezdirmiyorum diyor bana sahip çıkıyor eminim ama bunu benim yanımda asla yapmıyor sen bunu yapamazsın ne hakkın var vs diye hiç duymadım yorgunum k.marastayim 6 şubat depreminde ayrılık aşamasındayım ve ok soğukkanlıydim depremde hiç korkmadim ölümden o kadar canım yanmış ki 😔
deprem çantası hazırladım sıcak tutacak şeyler aldım yiyecek bile düşündüm mutfağa giremedim yani ölüm bile korkutmadi annem çok şaşırmıştı hatta çünkü çok korkak biriyim bipolarim ve mantıklı şekilde dusunmusum her ayrıntıyı eşimle çok iyi anlaşmak istiyorum ailesi eve hergun baskın yapardi 6 yıldır zorla yeğenini yanıma koydular okula gitsin diye yalnız kalmayalım diye atandı ama ayrı eve çıkmadı zorla yemek iş yaptırıldı ve şimdi ailesi eve gelince savunmaya geçiyorum istemiyorum diye sıkıntı yaşıyoruz beni istemiyor mu gideyim deyince bırakmıyor seviyorum diyor
Bu soru 23 Ekim 2024 13:42 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durum oldukça karmaşık ve birçok katmanı var. Yalnızlık, aile içi müdahaleler, eşinizin ailesine karşı koyamaması ve geçmiş travmalarınız, ilişkinizi derinlemesine etkiliyor gözüküyor.
Eşinizin ailesiyle olan bağı, evliliğinizde ciddi bir baskı yaratmış görünüyor. İki yıl boyunca birlikte yaşamak ve sürekli müdahale etmeleri, sizin kişisel alanınıza bir baskı yapmış olabilir. Bu da yalnız hissetmenize ve eşinizle olan bağınızın zayıflamasına neden olabilir. Aileyle yaşanan bu durum, eşinizin sınır koyamamasından kaynaklanıyor olabilir.
Eşler ailelere karşı net sınırlar belirleyip karşı tarafın ihtiyaçlarına öncelik veremediğinde ilişkide dengesiz bi hal olabiliyor.
Bu noktada, eşinizle açık bir şekilde aile müdahalelerinin sizi nasıl etkilediğini konuşmanız gerekiyor. Sizin ve ilişkinin ihtiyaçları yeterince karşılanmadığında evliliğin temelindeki işbirliği ve denge sendelenebilir.
Eşinizle sınırlar koymak ve birlikte bir çözüm üretmek üzerine odaklanabilirsiniz. Çift terapisi, bu süreci doğru yönetmek adına fayda sağlayabilecektir.
Bipolar bozukluk, duygularınızda ani iniş çıkışlar yaratabilir ve bu durum ilişkinizdeki gerilimleri de artırabilir. İlacınızı kontrollü şekilde bırakmış olsanız da, bu sürecin size ve ilişkinize nasıl yansıyacağını analiz etmek gereklidir. Bahsettiğiniz üzere aşırı konuşma ya da tekrarlayıcı düşünceleri tetikleyebilir.
Örneğin, eşinizle sürekli aynı konuları konuşma ve tekrarlama ihtiyacı duymanız, bipolar bozukluğun bir yansıması olabilir. Bu durum, eşinizi bunaltabilir ve kaçma davranışına da neden olabilir.
Bu durumda destek almak önemlidir. Bipolar bozukluğun yönetimi için sadece ilacı bırakmak değil, duygusal olarak dengenizi sağlamak için düzenli terapi ve destekleyici yöntemler kullanmanız faydalı olacaktır. Eşinizle olan iletişiminizi düzenlerken aynı zamanda duygusal iniş çıkışlarınızı daha iyi yönetebilmek adına stratejiler üzerine çalışmalısınız.
Eşinizin, sizinle duygusal konularda konuşmaktan kaçınması ve zaman zaman manipülatif davranışlar sergilemesi, ilişkinizdeki önemli bir başka problem olabilir. Sürekli dışarıda geçirilen zamanın kısıtlı olması, eve döndüklerinde hemen kaçmak istemesi, sorumluluklardan kaçma ve duygusal mesafe yaratma eğiliminde olabilir. Bu, sizin yalnızlık hissinizi artırıyor ve kendinizi evlilik içinde soyutlanmış hissetmenize neden oluyor olabilir.
Eşinizle iletişim problemlerini ele almak için yapıcı konuşmalar başlatabilirsiniz. Eşinizle çözüm odaklı bir dil kullanarak ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi ona aktarmayı deneyin. Burada önemli olan, problemleri suçlayıcı bir dilden ziyade, kendinizi nasıl hissettiğinizi ifade eden bir dil ile “ben” dili kullanarak yapmalısınız. Aynı zamanda eşinizle duygusal bağ kurabilmek için birlikte zaman geçirme, iletişim kurma ve ortak aktiviteler oluşturma üzerine konuşabilir, planlar yapmayı deneyebilirsiniz.
Deprem gibi travmatik bir olayda soğukkanlı kalmanız bir duygusal yorgunluğun işareti olabilir. Ölüm korkusunu bile hissetmemeniz, hayatınızdaki duygusal tükenmişliğin ve çaresizlik hissinin bir yansıması olabilir. Bu, yalnızca evliliğinizde değil, yaşam doyumunuzda etkiler. Yorgunluk, birikmiş stres ve duygusal boşalma noktaları yaşamanız, sizin kendi sağlığınıza daha fazla özen göstermeniz gerektiğini size söylüyor.
Bu süreçte kendinize odaklanmak, kendinizi yeniden inşa etmek için adımlar atmalısınız. Eşinizle birlikte olsanız da olmasanız da, kendi iç huzurunuzu bulmak size iyi gelecektir.
Kendi psikolojik sağlığınız için kişisel gelişim çalışmaları, meditasyon, yapacağınız hobiler ve terapi gibi yöntemler üzerinde durabilirsiniz.
Ayrılık kararı zor bir süreçtir, eşinizin sizi sevdiğini söylemesi, duygusal bağın sürdüğünü gösteriyor. Bu karar üstüne analizlerin yapılması gereken bir karardır. Kendinize şu soruları sormanızı istiyorum;
Bu evlilikte kendimi gerçekten değerli hissediyor muyum?, Eşimle birlikteyken kendimi daha güçlü ve mutlu bir kişi olarak görüyor muyum?, Gelecekte, bu evlilikte mutlu olma potansiyeli var mı?, Eşimle ilgili beklentilerim gerçekçi mi, yoksa sürekli bir hayal kırıklığı mı yaşıyorum?
Ancak bu süreçte karar verirken, öfke veya hayal kırıklığı gibi geçici duygulardan ziyade, uzun vadeli mutluluğunuzu düşünmek önemlidir.
Ayrılık kararı öncesinde, hem kendinize hem de eşinize evliliğinizi düzeltmek için yapıcı adımlar atmayı ve terapistiniz ile birlikte çalışmayı düşünebilirsiniz. Eğer bu süreç sonunda halen aynı problemler yaşanırsa ayrılık kararını daha sağlıklı ve net bir şekilde verebilmeyi sağlayabilirsiniz.
Sevgiler, Psk. İrem Bor
Teşekkürler hocam