Evliliğim varken yok mu oluyor?
3 yıllık evliyim 1.5 yaşında oğlum var. Eşim eve gelince ne doğru düzgün benle ne de çocuğumuzla ilgilenir elinde bir telefon başka hiç bişey gözü görmez ben ona çocukla ilgilen bizle biraz ilgilen dediğimde bana sen zaten hep böyle hep bir sorun problem ararsın hep suçlarsın insanı der. Akşam yemeğine bile bazen gelir bazen gelmez dükkanda yer sabah kahvaltı yapmaz eşim bana artık yatakta cinsellik dışında bile sarılmaz. O böyle olunca bende öfkeli mutsuz gülmeyen bir kadın oldum ilgisizlikten ben ne yapayım nasıl davranayım bilmiyorum lütfen yardım edin. Eşime anlattım ilgisizliğinden böyle oldum dedim ama hep aynı o eril davranmadı ki hiç ben dişil davranayım ben ne yapayım bilemedim. Bir süre birlikte zaman geçirmesek sizce iyi gelir mi. Ne yapmamız lazım 🥲
Bu soru 24 Eylül 2024 13:37 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan, sevdiğiniz insanlardan beklediğiniz ilgiyi ve değeri görememek sizi hayal kırıklığına uğratmış olmalı. Evliliğinizle, çocuğunuzun bakımıyla, kendinize olan ilgi ve alaka konusunda beklentileriniz gerçekleşmemiş olduğunu anlıyorum. Bu durumda hissetmiş olduğunuz öfke,mutsuzluk gibi hissettiğiniz duygular oldukça normal. Kendinizi hissettiğiniz duygular için yargılamayın. Bu zorlu süreci toparlamak için adılacak atımlar olabilir.
Öncelikle yaşadığınız bu olumsuz deneyimleri kabul etmek, iyileştirmek için adım atılabilir kılar. İlişkilerdeki sağlamlığı ve bağı artıran en önemli unsurun sağlıklı iletişim olduğunu bilmek gerekir.
Daha önce eşinize bu durumları ifade etmeyi denemişsiniz ancak bahsettiğiniz kadarıyla olumlu geri dönüş almadığınızı anlıyorum. İletişim kurarken 'sen' dilinden ziyade 'ben ' dilini kullanmakta fayda var. Örneğin ;'senin yaptıkların yüzünden durum böyle' demek yerine, 'bu durumdan kaynaklı ben değersiz, mutsuz hissediyorum' gibi ifade etmekte fayda var. İletişimde karşı tarafı yargılayıcı ve suçlayıcı konuşmak , tartışmaya yol açabilir. Ancak kendi duygularınızı ifade ettiğiniz yoğunlukta bir iletişim tercih ederseniz, karşı taraf biraz daha anlayışlı davranmayı tercih edebilir.
Partnerinize duygularınızı, düşüncelerinizi, beklentilerinizi samimi ve açık bir şekilde dile getirebilirsiniz.
Aynı şekilde karşı taraftanda düşüncelerini, duygularını paylaşmasını isteyebilir ve empatik bir şekilde dinlemeye çalışabilirsiniz.
Eşinizle birlikte daha çok kaliteli vakit geçirmek, ailecek bir şeyler yapıyor olmak duygusal bağı güçlendirebilir. Bu vakti ayarlayabilmek için eşinizin ve sizin sevdiğiniz aktiviteler planlayabilirsiniz. Örneğin; ailecek sinemaya gitmek, dışarda yemek yemek ya da evde kendi sevdiğiniz şeylerle doldurduğunuz romantik akşam yemekleri , birlikte yapılan bir yürüyüş gibi.
Bazı iletişim zorluklarının yaşandığı süreçlerde , çift ve aile terapisi bir seçenek olara değerlendirilebilir. Terapi esnasında siz ve partneriniz kendi duygularınızı ve birbirinizin duygularını daha net bir şekilde anlayabilir daha sağlıklı bir iletişime geçebilirsiniz.
Aile ilişkilerinde bu tarz süreçler zaman ve sabır gerektirebilir. Bu süreçte kendi fiziksel ve psikolojik sağlığınızı ihmal etmemelisiniz. Kendi önceliklerinizi belirlemeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Kişisel gelişiminizi ve bakımınızı destekleyecek aktivitelerde bulunabilirsiniz.
Stres, kaygı düzeyini düşürmek için; egzersiz yapabilir,sağlıklı beslenebilir, meditasyon, yoga gibi ruhsal dinlendirici aktiviteler deneyimleyebilirsiniz.
Günlük tutmak, gün içerisinde yaşamış olduğunuz duygu yoğunluğunuzu aktarmak için bir seçenek olabilir.
Bu süreç size zorlayıcı gelirse bireysel terapiye başvurabilirsiniz. Kendinizi hissetmiş olduğunuz duygular için suçlamayın. Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk.Berfin Sönmez