Evliliğimi nasıl düzeltebilirim?
Merhaba ; biz ankarada yaşıyoruz iş dolayısıyla memleketimiz farklı burda tek başımayım kimsem yok, eşim çok bencil biri kendinden başka kimseyi düşünmüyor. sürekli işe gidiyor gelince bir şey yapalım diyorum hep yorgun hep mutsuz istiyorki o hep yatsın hiç kimse dışarı çıkmasın o zaman mutlu olur kendi haftanın 5 günü işte ister istemez dışarda arakadaşları var konuşuyor hava alıyor ama biz kızımla haftanın 5 günü evdeyiz ve kendisi dışarı çıkmak isterse çıkarıyor bizi, çok özür dilerim ona hep ‘ biz senin evcil köpeğin gibi dışarı çıkarılmayı bekliyoruz anca evde ‘ diyorum çünkü böyle hissettiriyor. Güzel konuşmayı bilmez , romantiklik desen hiç yok, anne babaya çok düşkün bizden önce onlar gelir laf söyletmez onlarda sağ olsun 30 yaşındaki adama etmedikleri kalmaz ama kocamın sesi çıkmaz çünkü anca bize yetiyor gücü.
özür dilemeyi biliyor, kendince diledim sanıyor ama yaptığı tek şey tamam ya özür dileriz uzatma işte diyo ve bundan sonra ona iyi davranmamı istiyor.
Hiç ciddi konuşamıyoruz sürekli makara yapıyor benim çok ciddi yaklaştığım konuya o gülüyor dalga geçiyor hiç bir şey konuşmuyoruz sadece kendi doğruları var diğer her şey yanlış onun için hiç bir şekil de memnun olmuyor tek bildiği şey cinsellik ve ben artık dayanamıyorum evde sürekli mutsuzum burda yaşamak istemiyorum, onunla olmak istemiyorum çünkü artık çok soğudum boşanmaya yanaşmıyor hep sen haklısın ben kendimi düzelticem diyor ama yok beni geçiştiriyor sadece, kendince çabaladığını sanıyor ne yapıcağımı bilmiyorum.
Bu soru 12 Kasım 2024 22:34 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durumu paylaştığınız için teşekkür ederim. Zorlayıcı bir süreçten geçtiğinizi anlıyorum. Bahsettikleriniz üzerine eşinizle iletişim kurmak konusunda zorlanıyor ve beklentilerinizin karşılanmaması ile ilgili problemler yaşıyorsunuz. Bu durum sebebi ile evdeki mutluluğunuz etkileniyor gibi gözüküyor.
Eşiniz yoğun bir iş temposuna sahip ancak dışarıda kendine sağladığı alan ile size sağladığı alanın bir olmadığını söylüyorsunuz. Bu noktada kendinizi yalnız hissetmeniz ve beklentilerinizin karşılanmadığını düşünmeniz oldukça anlaşılır.
Evlilikte dinamikler çok önemlidir. İletişim kurmanın zorlayıcı olduğu ilişkiler, uzun vadede duygusal anlamda uzaklığa sebebiyet verebilir. İletişim konusunda yaşadığınız zorluklarda, duygusal olarak kendinizi ifade ettiğinizde alaycı bir tutumun olduğunu dile getirmişsiniz. Konuya ciddi bir yaklaşım geliştirmemek ve makara yapmak, iletişim kurmaya çalışan kişi için yıpratıcı olabilir. Bu da yalnız ve değersiz hissetmenize neden olabilir. Problemler büyüdükçe ve siz konuşmak istedikçe aynı durumun döngüye girmesiyle, o konunun çözüme kavuşmamasına ve sizin içinizin rahatlamamasına sebep olabilir. Yaşanan probleme dair eşiniz tarafından özür dilendiğinde bunun yeterli bir özürden uzak olması ve geçiştirici bir özürü ifade etmesi sizin için oldukça zorlayıcı olabilir.
Yaşanılan bu döngüyü kırmak adına neler yapılabilir birlikte bakalım isterim.
Öncelikle, duyguları açıkça ifade etmek çok önemlidir. Eşinizle konuşmak sizin için zor olabilir ancak sakin ve anlayışlı bir tavırla yeniden konuşmayı denemekte fayda var. Burada iletişim kurarken “ben dili” kullanmayı deneyeceğiz. Örneğin, “Sen böyle yaptın, beni hiç anlamıyorsun.” demek yerine “Bu durumu yaşadığımızda ben kendimi çok kötü hissediyorum.” gibi ifadeler sizin hislerinize odaklanır.
Sınırlılıklar belirlenebilir, eşiniz anne babasına düşkün gözüküyor. Ses çıkartmaması sizi oldukça etkiliyor. Burada eşinizle yaptığınız konuşmada “biz” sınırını oluşturabilirsiniz. Evliliğinizin ve sizin ihtiyaçlarınızın olduğunu hatırlatın, önceliğin sizin ailenizin olması gerektiğini açıklamalısınız.
Beklentilerinizi paylaşın, belirli günlerde vakit geçirmek istediğinizi ve dışarı çıkma beklentilerinizi paylaşın. Nasıl hareket edeceğinizi net ifade etmek iyi olabilir.
Eşinizle konuşma içindeyken makara ile geçiştiriliyorsa, Şu an konuşacağımız konu benim için önemli, makara yapmadan beni dinler misin? gibi bir cümle kullanmak sınırınızı belirleyebilir.
Eşiniz değişime istekli olduğunu ifade etse de, değişim zaman ve çaba isteyen bir şeydir. Küçük adımlarla ilerlemek önemlidir. Eşinizden bir an da büyük değişimler beklemeyin ancak planlı ve küçük hedefler belirleyebilirsiniz. Örneğin, haftada bir dışarı çıkmak, evde sizinle geçireceği saati belirlemek.
Eşinizin bu noktada çaba göstermekte zorlanıyorsa bir çift terapisine başvurmak ilişkininiz için iyi bir adım olabilir. Çift terapisinde, tarafsız bir uzman sizin mevcut durumunuz için rehber olabilir.
Bu süreci deneyimlerken kendi alanınızı oluşturmak çok kıymetlidir sevgili danışan, kendi sosyal çevrenizi kuvvetlendirmek size iyi gelebilir. Hoşlandığınız aktivitelere veya hobilere yönelmeyi deneyebilirsiniz.
Evliliğe dair verdiğiniz kararlarda sağlıklı adımlar atmak önemlidir. Boşanma düşüncesi aklınıza gelebilir ancak bu kararı sakin ve iyi düşünerek vermek gereklidir. Tüm denemelere rağmen bir çözüme ulaşmıyorsanız bu seçeneği daha ciddi değerlendirebilirsiniz.
Paylaşımda bulunabileceğiniz kişilerle konuşmak, size iyi gelebilir. Bu süreci iyi bir şekilde atlatmak mümkündür, zorlandığınız zaman bir psikologdan destek almayı da düşünebilirsiniz.
Kendinizi ihmal etmeyin, sizin mutluluğunuz ve huzurun çok önemli.
Şimdilik hoşça kalın,
Sevgilerle, Psikolog İrem Bor.
Çok teşekkür ederim ☺️