Evlilik sorunlarını nasıl çözebileceğimi bilmiyorum, ne yapmalıyım?
Merhaba. Ben 6 yıllık evliyim. Eşimin babası sorumsuz, çalışmaz ve sürekli eşimden borç para alır sürekli bizim arabamızı ister. Hatta en son istediğinde kayinbabam çok kötü bir kaza yaptı arabamız dahil 5 araba pert ve bir yayaya çarptı vefat etti yaya. Ben eşime sürekli arabayı ve para vermemesi gerektiğini dile getiriyorum ve sürekli biz tartışıyoruz ta ki bu olaya kadar. Babası bize hiçbir zaman yardımcı olmadı. Düğünümüz ev eşyaları derken benim babam destek oldu eşime ama çoğunluğunu kendimiz yaptık.
Bu yüzden babasına karşı zaten on yargim var birde sürekli çalışmayıp kahvede takılınca eşimden para istemesi zoruma gidiyor. Kiraciyiz ve eşim asgari ücretin az Bi miktar üstünde maaş alıyor. Bu kaza olalı 2 ay olacak eşimle hiç konusmadilar. Esim konuşmaya gitti cevap vermediler. Çünkü sigorta ve araba bizim üzerimize olduğu için borçların hepsi bizim üzerimize çıkıyor. En son gittiğinde eşimle kavga etmişler esim zaten geçmişten doluydu babasına patlama yaşamış.
Babası da bu kazada olan şeylerin sonucunda hiç Bi şey yapmayacağını, ona hicbisey olmayacagini, bizim üzerimize hic bisey almamamiz gerektiğini söylemiş hatta benim konum geçmiş hakkımı çok yemiş.
Ben 2 aydır sürekli bunları düşünüyorum onların her sıkıntısinda yanlarına koştuğumu düşünüyorum, bu insanlar beni bir kere aramadı üst sokaklarında oturuyorum gelmedi, bir kere halledeceğiz bir şekilde demedi. Kayinbabam hala çalışmayı düşünmüyor. Biz bu yıl arabayı satıp ev almayı hayal ediyorduk zar zor birikim yaptık onlarla beraber ama kayinbabam bunları asla görmüyor. Üzülmüyor, düşünmüyor.
Kayinvalidem de aynı şekilde ama eşim babasını biliyor annesine konduramiyor. Benim 2 çocuğum var yediğim yemekten tad alamıyorum, çocuklarımla tam anlamıyla ilgilenemiyorum, eşimin canı zaten çok sıkkın ona bisey anlatamıyorum ne yapacağımı nasıl bir yol izleyeceğimi bilemiyorum.
Bu soru 2 Kasım 2024 22:33 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durum oldukça karmaşık bir hal almış gözüküyor.
Evliliğiniz kayınpederinizin sorumlulukları üzerine şekillenmesi ve bu durumun sizi ve ilişkinizi etkilemesi sizin için epey yorucu. Kendinize, ailenize ve hayata dair hedeflerinize ulaşamamak da eşiniz ve sizin için baskı yaratmış olabilir.
Son yaşanan olay ile gerçekleşen kaza, borç yükünü sizin üstlenmeniz ve kayınpederinizin tutumu yaşananları daha da derinleştirmiş.
Deneyimlediğiniz olaylar sonrası kendinizi kırgın, üzgün ve öfkeli hissetmemiz oldukça anlaşılır ve doğal. Siz aileniz için çaba sarf ederken karşılık olarak bu duyarsız tutumu almak yıpratıcı olabilir. Duygularınızı yaşamanıza izin vermelisiniz, bunlar doğal ve kendinize karşı anlayışlı olun.
Eşinizle bu konuları detaylıca konuşmakta fayda var. Kendi ailesiyle yaşadığı bu çatışmalar onun içinde oldukça zorlayıcı. Ancak burada bir çözüm noktası bulunmalı. Eşinize duygularınız paylaşmanızı isteyeceğim. Burada paylaşımda bulunurken suçlayıcı olmamaya ve sadece kendi hislerinizden bahsetmeniz önemlidir. Eşinizin de bu süreçte nasıl hissettiğini sorun. Anlayışlı bir şekilde empati kurduğunuzda yaşanan olayların farkındalığı daha yüksek olacaktır. Konuşurken “biz” demek çok önemlidir, birlikte çözüm bulacağınıza dair paylaşımlarda bulunun.
Kayınpederinizin yaptığı tutum, sınırların belirlenmesini gösteriyor. Kayınpederin sizin hayatınızdaki etkisini sınırlandırmalısınız. Ona destek veremeyeceğinizi net ve açık bir dille ifade etmeniz gerekiyor. Eşiniz bu konuşmayı ailesine yaparken sizin de yanında olduğunuzu bilmesi ona iyi hissettirecektir. Öncesinde işinize çocuklarınızın geleceği nasıl inşaa edeceğinizi ve kendi çekirdek ailenize dair hayallerinizi ve hedeflerinizi belirlemenizde fayda var. Böylece eşiniz net bir çerçevede olanı biteni görecektir.
Borçlarınıza dair bir plan belirlemek de etkilidir. Gelir ve giderlerinizi oturtmak ve birikimleriniz hakkında konuşmak iyi olacaktır. Bunun için bir liste yapabilirsiniz.
Eşinizle birlikte bir evlilik/çift terapisine katılmak mevcut problemlerinize dair çözüm yolları sunabilir. Burada etkilenen ilişki dinamiklerine de değinmek evliliğiniz daha sağlıklı ilerlemesini de sağlayacaktır.
Deneyimlediğiniz bu süreçte kendi sağlığınızı önemsemelisiniz. Çocuklarınıza tam olarak ilgilenmemiz ve yemeklerden tat alamadığınızı söylüyorsunuz. Burada biraz olsun kendinizi rahatlatmak zihninizi ferahlatmak için kendinizi alan yaratmayı deneyin. Çocuklarınızın ve sizin sağlığınız ön planda olmalıdır. Üzerinizdeki stres atmak için farklı aktivitelere ve sevdiğiniz hobilere yönelebilirsiniz.
Eşinizle birlikte geleceğe odaklanmak size iyi gelecektir. Yaşadığınız deneyimler sizin için zorlayıcı ancak kabul edip geleceğe odaklanarak kendi mutluluğunuzu düşünmeniz gerekli. Bu süreçte gelecek planları yapmak yapmaktan çekinmeyin. Bu hem motivasyonunuzu artırır hem de size umut kaynağı olur.
Her şey belli zamanlarda zorlu deneyimler yaşar ancak burada o zorlu deneyimleri atlatırken kendine gösterdiği özen ile sağlıklıdır.
Hoşça kalın,
Sevgilerimle, Psikolog İrem Bor
İrem hanım çok teşekkür ederim o kadar güzel açıklama yapmışsınız ki 🌸 tavsiyelerinizi dikkate alacağım iyi çalışmalar 💗