Fazla düşünme
Arkadaşlarımla konuşurken konuştuğum her cümleye gereğinden fazla dikkat etmeye çalışıyorum. Ne konuşursam konuşuyum sustuktan hemen sonra acaba beni yanlış mı anladılar ben doğru mu dedim nerede yanlış yaptım ya da yaptım mı diye teker teker cümleleri aklımdan geçiriyorum. Yeterki alınmasınlar beni yanlış anlamasınlar diye 100 düşünüp 1 söylememe rağmen sustuktan sonra tekrar düşünüyorum ve bu kafamda sürekli kendimle doğru mu dedim diye konuşmak beni çok yoruyor bu konu hakkında ne yapabilirim?
Bu soru 10 Mart 2025 19:39 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Anladığım kadarıyla, arkadaşlarınla iletişim kurarken söylediklerinin yanlış anlaşılmasından endişe ediyorsun ve bu durum seni oldukça yoruyor. Bu yaşadığın durum, sosyal kaygı ile ilişkili olabilir ve Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) çerçevesinde olumsuz otomatik düşünceler ve mükemmeliyetçi iletişim kaygısı olarak ele alınabilir. Sürekli olarak konuşmalarını analiz etmen, olası hataları büyütmene ve gereksiz yere kendini yormanı sağlayabilir. Bunun üstesinden gelmek için adım adım ilerleyelim.
Öncelikle, bu durumun senin için ne kadar zorlayıcı olabileceğini tahmin edebiliyorum. Kendini sürekli sorgulamak, hem zihinsel hem de duygusal olarak yorucu olabilir. Arkadaşların seni gerçekten tanıyorsa ve sana değer veriyorsa, niyetini anlayacaklardır.İletişimde en önemli şeylerden biri, samimi ve içten olmaktır. Bunu başarabildiğin sürece, karşı tarafın seni yanlış anlamaması için elinden geleni yapıyorsun demektir.
Kendini sürekli sorgulamak yerine, her konuşmanın ardından biraz sakinleşip rahatlamaya çalışabilirsin. Belki de bir nefes alıp, kendine "Elimden gelenin en iyisini yaptım" demek iyi gelebilir. Zihninde sürekli bir monolog oluşturmaktansa, kendine biraz daha nazik ve anlayışlı olmayı deneyebilirsin. Bu tür endişeler genellikle mükemmeliyetçilikten kaynaklanır ve herkesi memnun edemeyeceğimizi hatırlamak önemlidir.
Bazen düşüncelerimizi test etmek, onların ne kadar gerçekçi olduğunu anlamamıza yardımcı olur. Aşağıdaki egzersizleri deneyebilirsin:
Hata Yapma Egzersizi:Bilerek küçük bir hata yap (örneğin, bir kelimeyi yanlış söyle) ve insanların tepkisini gözlemle. Gerçekten beklediğin gibi aşırı tepki mi veriyorlar?
Mükemmel Konuşmayı Bırak Egzersizi:Bir konuşma yaparken içinden geleni olduğu gibi söyle ve sonrasında konuşmayı analiz etmemeye çalış.
Zihinsel Filtreyi Bırak:Kendini sadece eleştirmek yerine, konuşmanın olumlu yönlerini de düşün.
Konuşmalarını analiz etmeyi bırakmak için bazı davranış değişiklikleri yapabilirsin:
“Dur ve Devam Et” Tekniği: Konuşmayı analiz ettiğini fark ettiğinde kendine “Dur!” de ve dikkati başka bir şeye yönlendir.
Sosyal Etkileşimden Kaçınma Yerine Daha Fazla Deneme: Konuştukça ve analiz etmedikçe bu kaygının azaldığını görebilirsin.
Kendini Nazik Ama Sert Bir Dille Uyar: Örneğin, “Tamam, bunu düşündüm ama artık bırakıyorum.”
Ayrıca, endişelendiğin durumları ve hangi durumlarda bu hislerin daha yoğun olduğunu not alabilirsin. Böylece, seni tetikleyen faktörleri daha iyi anlayabilir ve bu durumlarla nasıl başa çıkabileceğin üzerine düşünebilirsin. Mesela, kendini çok eleştirdiğin anlarda bu durumu fark edip başka bir düşünceye odaklanmayı deneyebilirsin.
Empati yapmayı ve karşındaki kişilerin perspektifinden bakmayı denemek de iyi bir yöntem olabilir.
Bununla birlikte, bu durumu çözmek zaman alabilir. Ancak bu teknikleri düzenli uygularsan, konuşma sonrası kendini daha az sorguladığını fark edebilirsin.
Eğer bu döngü çok yoğun hale gelirse ve günlük hayatını ciddi şekilde etkiliyorsa, bir BDT terapisti ile çalışmak daha etkili olabilir.
Sorunuz sizin için bir cevap olabildiyse, puanlayabilir ve görüşünüzü bizimle paylaşabilirsiniz. Bizlere sorularını yöneltmek isteyen başka arkadaşlarınız varsa onların da yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiyle kalın.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz
Geri bildirimlerin bizim için çok değerli! Deneyimlerin doğrultusunda görüşlerini paylaşarak uygulamamızı daha iyi hale getirmemize yardımcı olabilirsin. Anketi doldurmak için buraya tıklayabilirsin.Teşekkür ederiz!”